Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, belediyelerin dere yatakları üzerine DSİ'den izinsiz yapı yapmalarının yasak olduğunu belirterek, "Kamu kurum ve kuruluşları, bütün belediyeler yanlış bir şey yaptıkları zaman bunun hesabını mutlaka soracağız."

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, belediyelerin dere yatakları üzerine DSİ'den izinsiz yapı yapmalarının yasak olduğunu belirterek, "Kamu kurum ve kuruluşları, bütün belediyeler yanlış bir şey yaptıkları zaman bunun hesabını mutlaka soracağız. Bakıyorsunuz kesit daraltıyor, yanlış menfez yapıyor, uydurma köprü yapıyor. Neticede bunun faturası bize kesiliyor hiçbir şeyimiz olmadığı halde" diye konuştu.

Eroğlu, Yüksel İnşaat Avizeli Salon'da düzenlediği basın toplantısında, orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarını anlattı.

Bu yıl meydana gelen orman yangınları hakkında bilgi veren Eroğlu, ormanların yaklaşık yüzde 60'ına tekabül eden 13 milyon hektarlık bölümünün yangına çok hassas bölgelerde yer aldığını söyledi. Yıl başından bugüne meydana gelen bin 132 orman yangınında 3 bin 13 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü belirten Eroğlu, bu miktarın diğer Akdeniz ülkelerine göre oldukça düşük olduğunu ifade etti. Eroğlu, 2011 yılında Portekiz'de 64 bin 805, İspanya'da 58 bin 661, İtalya'da 37 bin 518, Yunanistan'da 27 bin 159, Fransa'da 8 bin 645 ve TÜrkiye'de 3 bin 612 hektar orman alanı yandığını kaydetti.

Eroğlu, son 3 günde 60 yangın çıktığını, Hatay'ın Samandağı ilçesinde 5 Ağustos'ta çıkan yangının 8 ayrı noktada başladığını kaydetti. Bakan Eroğlu, bu yangınların tümünün kontrol altına alındığını söyledi.

Konuşması sırasında yangın yönetim sisteminin bir yerde duman algılayarak uyarı vermesi üzerine Eroğlu, " Türkiye'de her noktayı adeta kendi evimiz gibi gözlüyoruz. Gerek yangın gözetleme kuleleri, gerek kamera takip sistemimiz dünyada en modern teknolojiye sahip" dedi.

Yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olduğunun altını çizen Eroğlu, bu yıl meydana gelen bin 132 yangından 429'unun ihmal ve dikkatsizlik, 65'inin kaza sonucu çıkan kıvılcım gibi etkenler, 77'sinin kasıt, 148'inin yıldırım düşmesi gibi doğal yollardan çıktığını bildirdi. Eroğlu, yangınların 377'sinin çıkış sebebinin ise bilinmediğini belirtti.

Türkiye'nin ormanlık bölgelerinde 776 gözetleme kulesi olduğunu anlatan Eroğlu, yangınla mücadele eden personel sayısının da 11 bin olduğunu söyledi. Eroğlu, yangınla mücadelede 29 helikopter, 14 yangın söndürme uçağı, 6 adet amfibik uçak olmak üzere 49 hava aracını yangına hassas bölgelerde konuşlandırdıklarını, bunun yanında 5 bin iş makinesinin arazide bulunduğunu ifade etti.

-Anlık yangın söndürme çalışması takibi-

Araç Takip Sistemi hakkında da görüntülü olarak bilgi veren Eroğlu, orman yangınıyla mücadelede yer alan hava ya da kara araçlarının konumu, hızı ve yönünün izlenebildiğini anlattı. Bu sırada Bursa'nın Orhaneli ilçesinde çıkan orman yangınıyla mücadele eden bir helikopterin yangın söndürme çalışmaları harita üzerinden gösterildi.

Eroğlu, etkin yangınla mücadele yolları sayesinde yangın yerine ulaşma süresini 45 dakikadan 20 dakikaya düşürdüklerini, bu sürenin 15 dakikaya indirilmesi için talimat verdiğini söyledi.

Orman yangınlarına karşı büyük mücadele verdiklerini vurgulayan Eroğlu, yangına karşı dayanıklı orman projesi geliştirdiklerini özellikle orman köylerine yakın yerlere ve yangına duyarlı yerlerdeki yol kenarlarına yangına dayanıklı ağaçlar dikeceklerini belirtti. Orman köylerine traktörlere takılabilen su tankerleri verildiğini anlatan Eroğlu, köylülerin de yangın büyümeden müdahale edebildiğini ifade etti.

Eroğlu, görev alanlarına girmediği halde kırsal alanlardaki anız yangınlarıyla da mücadele ettiklerine ve bunların ekipleri çok oyaladığına dikkati çekti.

Bir soru üzerine, yıl başından bu yana kasıtlı çıkarılan 77 orman yangının terör kaynaklı olmadığını belirten Eroğlu, 2 yıl önce yakaladıkları bir kişinin, kardeşinden intikam almak için yangına sebep olmasını bu duruma örnek gösterdi.

Eroğlu, Samandağı'nda çıkan yangınla ilgili araştırmanın devam ettiğini belirterek, bazı suçluların yetiştirdiği hint kenevirini jandarmanın yakmasına karşı intikam duygusuyla yangın çıkardıkları duyumu olduğunu, ancak bunun net bir bilgi olmadığını söyledi.

Başka bir soru üzerine Erdoğan, Samandağı'ndaki yangını terör örgütü üyelerinin çıkardığına dair ellerinde bilgi bulunmadığını kaydetti.

-Samsun'daki aşırı yağış-

Samsun'daki aşırı yağışı da değerlendiren Eroğlu, metrekareye 2 saatte 115 kilogram yağış düştüğünü, bunun normal şartlarda 4-5 aylık yağışa denk olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda imar planında yanlışlıklar yapıldığını, 20-30 yıl önce dere yatağına imar izni verildiğini dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:

"Dere yatağında işgaller var. Yazın vatandaş sanıyor ki dere yatağı bu kadar su taşmıyor ama büyük bir yağış olduğunda eski yatağını geri kazanıyor. Belediyelerin dere yatakları üzerine DSİ'den izinsiz yapı yapmaları ve özellikle karayolu, köprü, menfez yapmaları yasaktır. Küresel iklim değişikliği nedeniyle yağış rejiminde değişiklik var.

Kamu kurum ve kuruluşları, bütün belediyeler yanlış bir şey yaptıkları zaman bunun hesabını mutlaka soracağız. Bakıyorsunuz kesit daraltıyor, yanlış menfez yapıyor, uydurma köprü yapıyor. Neticede bunun faturası bize kesiliyor hiçbir şeyimiz olmadığı halde. Son 8 senede 643 dereyi ıslah etmemize rağmen şehir içinde problemlerimiz var. Çarpık şehirleşme dere yataklarının işgal edilmesine sebep olmuş."

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Yüksel İnşaat Samandağı Akdeniz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title