Haberler

Orman İşçilerinin Zorlu Mesaisi

CEM SÜRMENELİ - Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde, kayın ve meşe ağaçlarının kesimini yapan orman işçileri, ailelerinin geçimini sağlamak için gün boyu çalışıp, kamyon kasalarında kurdukları naylon çadır ile ahşap barakalarda uzun süre yakınlarından ayrı yaşıyor.

Alaplı ilçesinde, bin 200 rakımdaki sık ormanlık alanları seyreltme amacıyla kayın ve meşe ağaçlarını kesen işçiler, sabahın ilk ışıklarıyla başladıkları mesailerini, akşam saatlerinde tomrukları traktörlere yükleyene kadar sürdürüyorlar.

Ormanlık alanda kamyonların kasasında kurdukları naylon çadır ve inşa ettikleri ahşap barakalarda kalan işçiler, bazen ayın birkaç gününü evlerinde geçirebilirken, iş şartları gereği bazen de aylarca evlerinden ayrı yaşamak zorunda kalıyor.

- Sabahın ilk ışıklarından akşam saatlerine kadar çalışıyorlar

Orman işçilerinden Halil Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yıldır ağaç kesme işi ile uğraştığını belirterek, teknolojinin gelişmesiyle zorlu mesleklerinin bir nebze de olsa kolaylaştığını söyledi.

Ailesinden aylarca uzak kalsa da baba mesleği kesimciliği çok sevdiğini dile getiren Eroğlu, "Kamyon kasasını naylonla kapattığımız tek odalı barakada, sabahın ilk ışıklarında uyanarak, akşam saatlerine kadar çalışıyoruz. Eskiden ağaç kesmek balta ile olurdu artık günümüzde motorlarla yapılıyor. Kamyonlara yüklerken ya da tomrukları çekerken traktörler de işimizi çok kolaylaştırıyor." dedi.

"Hayatımız sık ağaçların bulunduğu ormanlıklarda, yorucu geçse de ağaç kesim işini çok seviyorum." diyen Eroğlu, günde ortalama 15 ağaç kestiklerini aktardı.

Eroğlu, mesleklerinin zor olduğu ve dikkat edilmesi gereken hususların bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Ağaç kesmek herkesin harcı değil, burada acemilere motor kesinlikle vermeyiz. Bizler diplomalı ağaç kesicileriz. Ağacın öncelikle etrafını temizleriz, etrafında dolanarak ağacın hangi tarafa devrileceğini hesaplarız. Etrafında bir iki tur dönmeden kesinlikle ağaç kesmeyiz. Devrilen ağacı güzelce budayarak, traktör ve kamyonlara yükleriz."

"Ayın dört günü evimdeyim"

Alaplı ormanlarında 30 yıldır kesim işi yaptığını kaydeden Satı Kılıçaslan da her ne kadar zor bir meslek olsa da işini severek yaptığını ve bu işten emekli olacağını ifade etti.

Kılıçaslan, "Ayın dört günü evimdeyim, geri kalan günlerde ise ormanda ağaç keserek ekmek paramı kazanıyorum." diye konuştu.

Aşağı Dağ Köyü Orman Kooperatif Başkanı Mustafa Sevim ise Alaplı'da yıllık 10 bin metre küp ağaç üretimi yapıldığı bilgisini paylaşarak, bu ağaçların mobilya, parke ve sunta gibi sanayi alanlarında kullanıldığını anlattı.

Mobilya sektörünün kayın ağacını çokça tercih ettiğini belirten Sevim, ayrıca Türkiye'nin önde gelen mobilya firmalarına Alaplı ormanlarından kayın ağacı gönderdiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Sevim Zonguldak Alaplı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title