Haberler

Orman Haftası ve Ağaç Bayramı, Kastamonu'da Kutlandı

21 Mart Orman Haftası ve Ağaçlandırma Bayramı kapsamında Kastamonu’da bir dizi etkinlikler düzenlendi.

21 Mart Orman Haftası ve Ağaçlandırma Bayramı kapsamında Kastamonu'da bir dizi etkinlikler düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'nda Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtı önüne çelenklerin sunulmasının ardından Batı Çevre Yolunda Cumhurbaşkanlığı Hatıra Ormanı'nda program yapıldı. Programa Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Jandarma Komutanı Alb. Tevfik Anzerlioğlu, Kastamonu Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan, Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, Orman Bölge Müdürü Ali Şahin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, AK Parti Kastamonu Belediye Başkan Adayı Tahsin Babaş, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Av. Feridun Öztürk, İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Vali Erdoğan Bektaş, ormanın insan hayatında büyük öneme sahip olduğunu belirterek, Kastamonu'nun yüzde 60'lık kısmının ormanlarla kaplı olduğunu kaydetti. Öncelikle ormanların coğrafyayı yaşanır hale getirdiğine dikkat çeken Vali Bektaş, şehri ve bulunduğu coğrafyayı ormanların güzelleştirdiğini ve yurt haline getirdiğini ifade ederek, "Ormanların ve ağaçların faydaları saymakla bitmez. Ormanlarımız ayrıca Kastamonu ekonomisine büyük katkılar sağlıyor. 2 yıl önce kaba bir hesap yapmıştım. 2 yıl önceki hesaba göre, ormanlarımızın dolaylı olarak Kastamonu ekonomisine katkısı 250 milyon dolar civarındadır. Herkes ormanlara muhtaçtır. Bu yüzden ormanlarımıza gözümüz gibi bakmamız gerekiyor" dedi. Kastamonu'nun ormancılık açısından Türkiye'ye önce bir il olduğunu belirten Vali Bektaş, "Türkiye'de ormancılık faaliyetleri bakımından Kastamonu'nun potansiyeli büyüktür. Bu konudaki çalışmalarımızda tüm hızıyla sürüyor" diye konuştu.

Ormanların ülkelerin doğal güzelliklerini, temiz havanın ve suyun tutulduğu depolandığı ve diğer canlıların ihtiyaçları için devamlı kararlı ve yeterli miktarda doğaya salındığı çok yönlü faydaları olan kaynaklar olarak açıklayan Orman Bölge Müdürü Ali Şahin ise, "Yapılan araştırmalar göstermiştir ki çağımızın hastalığı stresten kurtulmanın en iyi yolu ağaçlara bakmak, dallarını seyretmek rüzgarda uçuşan yaprakları izlemektir" dedi. Ormanların ifade edilen ekolojik ve sosyal fonksiyonları yanında ekonomik fonksiyonunda son derece önem arz ettiğini ifade eden Şahin, "Her yıl sürdürülebilir bir şekilde devam eden ormancılık faaliyetleri ile Kastamonu ekonomisine ve orman köylümüze önemli miktarda kaynak aktarılmaktadır. Dünyadaki orman varlığında azalma yaşanırken ülkemizdeki orman varlığı artış göstermektedir. Kastamonu'da bu artışın en çok yaşandığı illerin başında gelmektedir. Kırsal kesimdeki nüfus hareketleri, koruma, ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları ile önceki plan dönemlerine göre bu gün yaklaşık yüzde 10'luk bir artış olduğu tahmin edilmektedir. Verimli orman alanlarının bozuk orman alanlarına oranla 5 kat daha fazla karbon depolandığı düşünülürse bozuk orman alanlarımızın rehabilitasyona konu edilmesinin yani bir an evvel iyileştirilmesinin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.

Şahin, şöyle devam etti: "Bu bağlamda milli ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberlik eylem planı ile ilimizde 2008-2012 yılları arasında 740 bin dekar alanda ağaçlandırma erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması planlanmış bu eylem planı doğrultusunda 2008-2012 yılları arasında 740 bin dekar alanda çalışma yapılarak 4.5 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Sadece 2013 yılı içerisinde 2.5 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Yapılan çalışmalarda orman ağaçlarının yanı sıra orman köylümüzün ekonomisine katkı sağlayacak olan ceviz, badem, ıhlamur, kestane türleri ile ağaçlandırmaya önem veriyoruz. Bu kapsamda ilimizde bulunana fidanlıklarda 80 bin adeti ceviz olmak üzere 360 bin adet yabanıl meyve yetiştirilip toprakla buluşturulması sağlanmıştır. Ayrıca kamu kurum kuruluşlarımızın, halkımızın, ibadet hanelerimizin, mezarlıklarımızın ağaçlandırılması için 2013 yılında 145 bin adet fidan dağıtılıp, dikilmiştir"

Konuşmaların ardından Gazipaşa Halk Oyunları ekibi gösterisini sundu. Daha sonra şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Programın ardından Cumhurbaşkanlığı Hatıra Ormanı'na geçilerek burada fidan dikimi gerçekleştirildi. Ağaç dikimi esnasında AK Parti Belediye Başkan Adayı Tahsin Babaş, öğrencilerle yakından ilgilenip birlikte fidan dikti. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erdoğan Bektaş Ali Şahin Ak Parti 21 Mart Yerel Haberler

title