Haberler

Kadirli'de Organik Yumurta İçin 90 Dönümlük Çiftlik Kurdu

Güncelleme:

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde köy yumurtası üretmek isteyen çiftçi Mustafa Karamüftüoğlu, 90 dönüm tarlasını tavuk çiftliğine dönüştürdü.

MENDERES ÖZAT - Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde köy yumurtası üretmek isteyen çiftçi Mustafa Karamüftüoğlu, 90 dönüm tarlasını tavuk çiftliğine dönüştürdü.

Organik yumurta üretimine 7 ay önce 2 bin tavukla başlayan Karamüftüoğlu, tarlasının büyük bir bölümüne tavuklar için yonca, maydanoz, pancar, semizotu, tere, roka ve ıspanak gibi sebzeler ekti.

Çiftlikte veteriner hekim kontrolünde günlük bin yumurta kapasitesine ulaştığını belirten 52 yaşındaki Karamüftüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıla kadar tarlasına hububat ekerek geçimini sağladığını, çocukluk özlemi olan köy yumurtası üretimini büyük bir özveri ve sevgi ile yapmaya başladığını bildirdi.

Organik yumurta üretmek için öz sermayesi ile kurduğu çiftliğindeki tavukların bakım, temizlik ve beslenme ihtiyaçlarıyla kendisinin de ilgilendiğini ifade eden Karamüftüoğlu, hedefinin çiftliğinde 40 bin tavuk ve günde 30 bin organik yumurta üretmek olduğunu söyledi.

Profesyonel tavuk çiftliği kurmak yerine geniş arazide organik yumurta üretmeyi tercih ettiğini belirten Karamüftüoğlu şöyle devam etti:

"Küçük kafeslerde, oturduğu yerde ilaç desteği ile önündeki yemi yiyen, sadece yumurta yapan tavuk yerine geniş alanda istediği gibi gezen ve arazideki arzu ettiği sebzeyi, otu, yaprağı yiyen bir tavuktan organik yumurta almak istedim. 90 dönüm arazinin büyük bir kısmına tavuklarımın beslenmesi için yonca, maydanoz, pancar, semizotu, tere, roka ve ıspanak gibi sebzeler ektim. Tavuklar bu tarlalarda yayılıyor. Bunun yanında ayrıca beslenme odaları yaptım. Bakım ve kontrollerini aksatmadan yaptırıyorum. Kümes içinde kuluçka bölümlerinin yanı sıra arazideki çalılıklar arasına kuluçka ortamları sağladım. Olası hastalıklar için 10 karantina odamız var. Yumurtalar düzenli olarak işletmedeki görevliler tarafından araziden toplanıyor. Günlük bin yumurtayı paketliyoruz. Hayvan sevgisiyle çıktığım bu yolda ilk başta kendi yöremde sonra ülkemizde önemli bir üretici olmak istiyorum."

"Fabrikasyon üretime tepki koydum"

İnsanlara organik yumurta üretmekten büyük zevk aldığını kaydeden Karamüftüoğlu, "Hayvanlara özellikle kanatlı hayvanlara olan sevgim bir başka. Baba mesleği çiftçiliğin yanında inşaat işi de yaptım fakat bu işler geçimimi sağlamak dışında beni mutlu etmedi. Gerçek bir köy ortamı oluşturduğum tavuk çiftliğinde yumurta üretmeye başladım. Son yıllarda et, süt, yumurta gibi temel besinler fabrikasyon oldu. Bu gidişe kendimce tavır koymak için organik yumurta çiftliği kurdum" diye konuştu.

Karamüftüoğlu, iki yıl içinde hedefine ulaşıp, turp sebzesiyle meşhur Kadirli'yi köy yumurtasıyla da tanınan bir ilçe yapmak istediğini sözlerine ekledi. - Osmaniye

Kaynak: AA / Yerel

Osmaniye Kadirli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title