Haberler

Organik Ürün Fuarı'na Büyük İlgi

İzmir Organik Ürünler Fuarı'na katılan firmaların stantlarında sergilenen yüzlerce çeşik organik ürün ve tadımlıklara fuar ziyaretçileri büyük ilgi gösteriyor.

İzmir Organik Ürünler Fuarı'na katılan firmaların stantlarında sergilenen yüzlerce çeşik organik ürün ve tadımlıklara fuar ziyaretçileri büyük ilgi gösteriyor. Sadece gıda maddeleri değil, tekstilden, çamaşır, buşalık detarjanına, oyucaklara, eğitim araçlarına kadar organik ürünler sergileniyor.

Çok sayıda firmanın organik ürünlerini tanıttığı Ekoloji İzmir -İzmir Organik Ürünler Fuarı'na, Foça İlçesi'nden katılan Faruk Fahri Muyoğlu'nun Kolombiya'dan 3 yıl önce getirdiği ve ürütemini yaptığı 'altın çilek' fuarın gözde organik ürünleri arasında yer aldı. Muyoğlu, altın çileğin bugün Türkiye'nin en önemli hipermarketlerinde, kilosu 45 liradan alıcı bulduğunu belirterek, "Altın çileği sadece tarlada, bahçede değil, artık evlerin bolkonlarında, salonlarındaki saksıların içinde yetiştirenler var. Mart ve nisan ayında dikilen fideler, haziran ayında meyve vermeye başlıyor. Dünyanın en zengin lif oranına sahip, potasyum değeri çok yüksek bir meyve olan altın çileği, kalorosi az olduğu için şeker hastalıkları da yiyebiliyor. Birçok hastalığa şifa kaynağı oluyor" dedi.

YILDA 450 TON İHRACAT

İç piyasada henüz beklenen hedefe ulaşmasa da ekolojik-organik ürünlere en azla ilgiyi yabancı ülkeler gösteriyor. Fuara katılan Bak Tak firmasının sahibi Ali Baklan, Avrupa ülkelerin tamamına ve Amerika'ya yılda yaş sebze ve kurutulmuş pirinçten, kuru fasulyeye, bulgura, yaprak sarmasına, dolma, zeytin, domates salçasına kadar 100'ün üzerinde üründen, 450 tonluk ihracat yaptıklarını kaydetti.

HİMALAYALAR'DAN TEMİZLİK MEYVESİ

Hindistan'da Himalayalar'da yetişen ve asırlardan bu yana bölge insanı tarafından temizlik amaçlı kullanılan 'ekonat' meyvesi fuardaki ürünler arasında bulunuyor. Bu meyve organik tarım yolu ile elde ediliyor, doğal ağartıcı, kireç önleyici, sıvı leke çıkarıcı, çamaşırı mikroplardan ve mantarlardan arındırıcı özelliği bulunuyor. Hijyen sağlama, alerjiyi ortadan kaldıran faktörlere sahip olma yanında çamaşır ve bulaşık yıkamaya, saç bakımına kadar, birçok alanda kullanılabiliyor.

'HER ÜRÜN ORGANİK DEĞİLDİR'

Ege Ekolojik ve Organik Ürünler Derneği Başkanı Mete Mert, organik ürünlerde kesinlikle kimsayal ilaç ve gübre kullanılmadığına dikkati çekerek, tüketicileri organik ürünlerin satıldığı pazarlardan alışveriş yapması konusunda uyardı. Mer, "Her pazarda satılan ürün organik olmayabilir. Organik taze gıda ürünleri alırken satıcıdan mutlaka sertikasını sorun. Ambalajlı ürünlerde ise Organik Tarım Türkiye Cumhriyeti logosuna dikkat edin" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title