Haberler

Organik Reçeller, Köylü Kadınların Geçim Kaynağı Oldu

Bartın'ın Amasra ilçesinde köylü kadınların organik ürünlerden yaptıkları domates, patlıcan, fındık ve ceviz reçellerine bölgeye gelen turistler yoğun ilgi gösteriyor

Bartın'ın Amasra ilçesinde köylü kadınların organik ürünlerden yaptıkları domates, patlıcan, fındık ve ceviz reçelleri, büyük ilgi görüyor.

Tarihi ve turistik ilçenin girişindeki Ahatlar köyü mevkisinde yol kenarına tezgah kuran köylü kadınlar, tarhana, erişte, peynir, yoğurt, çilek, kiraz, domates, salatalık, biber, patlıcan, fındık, armut, erik ve incir gibi organik ürünleri satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Köylü kadınlardan Gülay Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli ve yabancı turistlerin, tezgahlarındaki farklı çeşitteki reçelleri gördüklerinde bir süre incelediklerini ve şaşırdıklarını söyledi.

Turistlerin özellikle daha önce hiç tatmadıkları fındık, ceviz ve domates reçellerini tercih ettiğini ifade eden Sevinç, şöyle konuştu:

"Sattığımız reçel çeşitlerinin birçoğunu kendimiz düşünerek yaptık. Bağ ve bahçemizde organik olarak yetiştirdiğimiz meyve, sebzeleri burada satıyoruz. Yine 'ürünlerimizden hangilerini reçel olarak değerlendirebiliriz' diye düşünüyor ve olabilecekleri deneyip satışa sunuyoruz. Fındık reçelini ilk kez biz yapmıştık. Yine dağ çileği, vişne, ayva, ahududu, böğürtlen, ceviz ve kestane, patlıcan ve domates reçeli de ürünlerimiz arasında. Hem organik hem de ev yapımı olduğu için ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından talep görüyor."

Sevinç, kalp ve tansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen reçellerin 250 gramını 5 liradan, diğer ürünleri de 5 ila 10 lira arasında sattıklarını anlattı.

Ahatlar Köyü sakinlerinden Safiye Serenli de günde 100 liraya kadar gelir elde ettiklerini belirterek, kazandıkları parayla çocuk ve torunlarını okutup evin ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.

İlçe turizmine de katkı sunuyorlar

Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız ise ilçede Ahatlar, Gömü, Tarlaağzı ve Kazpınarı köylerinde yaklaşık 250 kadının kendi topraklarında organik olarak yetiştirdikleri ürünleri yol kenarlarına kurdukları tezgahlarda sattıklarını belirtti.

Köylere Hizmet Götürme Birliği olarak kadınların modern ve rahat bir ortamda satış yapabilmelerine olanak sağlamak amacıyla Ahatlar Köyü mevkisinde üzeri kapalı ahşap satış tezgahları oluşturduklarını dile getiren Yıldız şunları kaydetti:

"Belki birçok yörede yol kenarlarında kurdukları tezgahlarda bu tür satış yapan köylü kadınlarımızı görmek mümkündür ama ilçemizde bu yerler bir pazar yerini andırıyor. Turşudan reçele, sebzeden erişteye kadar misafirlere 30'u aşkın çeşit sunan kadınlarımız, bu sayede hem ürünlerini satarak gelir elde etmiş hem de bir çeşitlilik olarak ilçe turizmine katkı sunmuş oluyorlar." - Bartın

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Yıldız Amasra Bartın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title