Haberler

Organik Ödemiş İpeği İngiltere Yolunda

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde 22 kadının bir araya gelip kurduğu Ödemiş Yöresi Kadın Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi'nin organik Ödemiş ipeğinden ürettiği birçok tekstil ürünü örneği İngiltere'de tekstil işi yapan bir Türk firmaya gönderildi.

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde 22 kadının bir araya gelip kurduğu Ödemiş Yöresi Kadın Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi'nin organik Ödemiş ipeğinden ürettiği birçok tekstil ürünü örneği İngiltere'de tekstil işi yapan bir Türk firmaya gönderildi. Kooperatifiüyelerinden Ödemiş Belediye Başkanı CHP'li Bekir Keskin'in öğretmen eşi Gülfer Keskin, "Ödemiş'te artık ipek börekçiliği eski yıllarda olduğu gibi kadınların geçim kaynağı haline geldi. İngiltere'ye de örneklerimizi gönderdik, çok mutluyuz. Ticarette biz de varız" dedi.

Ödemişli 22 kadın tarafından 2011 yılında Ülkü Zerdali başkanlığında kurulan Ödemiş Yöresi Kadın Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi tarafından, organik Ödemiş ipeğinden üretilen bir çok tekstil ürünü örneği İngiltere'de tekstil alanında faaliyet gösteren Türk firmasına gönderildi. Kooperatifin üyesi, hem de denetleme kurulu üyesi Ödemiş Belediye Başkanı CHP'li Bekir Keskin'in öğretmen eşi Gülfer Keskin, ilçede ipekçiliğin gelişmesi için yaptıkları çalışmaları hız kesmeden sürdürdüklerini kaydetti.

Ödemiş Kent Konseyi ile çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Keskin, kooperatif kurulduktan sonra, Bursa Koza Birliği'nden ücretsiz alınan ipek böceği larvalarını, köy köy dolaşıp kadınlara dağıttıklarını ve ipekçiliğin köylere kadar yayılmasını sağladıklarını ifade etti. Bursa Koza Birliği'nin ipek alım garantisi vermesiyle Ödemişli kadınların ipekçiliğe merak sardığını vurgulayan Keskin, kurdukları kooperatifle ticaretin kapısını araladıklarını dile getirdi.

İNGİLTERE'DEN TEKLİF GELDİ

Kooperatife üye kadınlar tarafından organik Ödemiş ipeğinden üretilen tekstil ürünlerinden almak isteyen İngiltere'deki Türk firma, kooperatife teklif gönderdi. İlk kez yurt dışına ürün pazarlamanın sevincini yaşayan kadınlar, yaptıkları tekstil ürünlerinin örneklerinden oluşan bir koli hazırlayıp İngiltere'ye gönderdi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Gülfer Keskin, şöyle dedi:

"Ödemiş'e ipek ve ipekçilik çok yaygın. Ancak, eskisi gibi ilgi görmeyen ipekçiliğe biz kooperatif olarak sahip çıkmak istedik. Kültürel mirasımızı yeni kuşaklara taşımak istedik. İpeklerimizi önce pişiriyoruz sonra da doğal bitkilerle boyuyoruz. Kullandığımız, nar, kına, ceviz, bizim yöremizde yaygın ve yine yöremize has bitkilerimiz var. Örneğin Bozdağ'ın minivası, ovamızın yapışkan otu, bunlar tarihte de çok kıymetli olmuş bitkiler. Lidyalılar'dan buyana kullanılan bitkiler. Bunlar kalıcı ve uzun ömürlü bitkiler. Bunlarla ipeklerimizi boyuyoruz. Geçmiş yıllarda yapılan bir çok örnek Ödemiş Yıldız Kent Arşivi Müzesi'nde (ÖYKAM) bulunuyor. Kadınlarımız ÖYKAM'dan örnekler alıp üretimlerini bu doğrultuda yaptı. Eskiden altın ve efe keseleri vardı. Şimdi onlardan da yapıyoruz. Ayrıca gelin tacı oyamız, piyasada çok bilinen mısır kuyruğu, küpe çiçeği, güneş oyası gibi örneklerimiz var. Bunlara ek olarak takılardan da gül, gelincik ve portakal çiçeği yapıyoruz. Bu örnekleri İngiltere'ye gönderdik ve çok mutluyuz. Kadınlarımız gelir elde edecek."

Kooperatifin tanıtımı için çeşitli fuarlara da katıldıklarını hatırlatan Keskin, ayrıca eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını belirtti. - İzmir / Ödemis

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Bekir Keskin Ödemiş İzmir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title