Haberler

Organik Hüyük Çileği Marka Olacak

Konya’nın Hüyük ilçesinde düzenlenen çalıştayın ardından yörede yetiştirilen organik Hüyük çileğinin marka haline getirilmesi için tescil çalışmalarının yapılması benimsendi.

Konya'nın Hüyük ilçesinde düzenlenen çalıştayın ardından yörede yetiştirilen organik Hüyük çileğinin marka haline getirilmesi için tescil çalışmalarının yapılması benimsendi.

Hüyük'te 15-17 Ocak tarihleri arasında yapılan Organik Hüyük Çileği Üretiminin Geliştirilmesinde İhracat Kanalları ve Lojistik Çalıştayı'nın sona ermesinin ardından alınan kararlar kamuoyuna açıklandı. Konya ve Isparta illerinden de konusunun uzmanı çok sayıda bilim adamının katıldığı çalıştay sonunda 23 maddeden oluşan kararlar alındı. Çalıştayın organik çilek ve organik tarımsal ürün yetiştiren bölge çiftçisinin geleceğine ışık tutan bir çalışma olduğu belirtilerek, alınan kararlar şöyle sıralandı:

"Organik Hüyük Çileğinin marka ve tescil çalışmalarının yapılması, çileğin kaliteli olarak üretimine yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yoğunlaştırılması, ürünün hasat edilmesinde, kaliteli işçi açığını kapatmaya yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yoğunlaştırılması, üretimde etik kurallara bağlı kalarak, ürün ismine zarar verilmemesinin sağlanması, Organik Hüyük Çileğinin diğer bölge çilekleri ile karıştırılmadan kalite devamlılığının sağlanmasına yönelik faaliyetlerin yapılması, ürün hasadında sınıflandırma yapılmasının sağlanması, üretim alanlarında hastalık bulaşmasının önlenmesi ve üretimde kalite için sağlıklı fide temini çalışmaları yapılması, bölgeye uyum sağlayabilecek yeni ve rekoltesi yüksek çilek çeşitlerinin adaptasyon çalışmalarının yapılması, organik sertifikasyon çalışmalarında hassasiyet gösterilmesi, üretimin tüm yıla yayılabilmesine yönelik örtü altı üretim gibi çalışmaların yapılması, organik çilek üretim alanlarının genişlemesi için sulama imkanlarının artırılması, ürünün işlenmesine, saklanmasına ve ambalajlanmasına yönelik bölgede tesislerin ivedilikle projelendirilmesi,iklimsel değişiklikler nedeni ile su yönetimi ve su kullanımına yönelik eğitim çalışmalarının ivedilikle hayata geçirilmesinin sağlanması, Organik Hüyük Çileği'nin işlenmesine, saklanmasına ve ambalajlanmasına yönelik bölgede tesislerin ivedilikle projelendirilmesi, ambalajlamada albenisi yüksek pazarlama stratejilerinin oluşturulması, Organik Çilek Üretici Örgütlerinin kuvvetlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması, Organik Çilek ve Organik Tarımsal Ürünlerin Üretimine destek olmak üzere alternatif ürünlerin bölgeye adapte edilmesi, özellikle piyasa açığı görünen ahududu, böğürtlen, tıbbi aromatik bitkilerin üretimine yönelik çalışmaların yapılması, Organik Hüyük Çileği Üretiminde ihracat stratejisi ve yurt pazarlama stratejilerinin oluşturulması, Hüyük yöresinde her yıl artan miktarlarda organik çilek üretim alanının genişlediği, bu kapsamda üretim artış sınırının belirlenerek arz talep dengesinin sağlanması, Hüyük yöresinin Beyşehir Göl Havzası içerisinde yer alması, çevresinin dağlarla çevrili olması bir nevi kapalı havza durumunda olması nedeniyle Organize Organik Tarım Bölgesi ilan edilmesine yönelik çalışmaların yapılması,

özellikle ilköğretim kurumlarında organik ürün tüketilmesine yönelik bilinç oluşturulması açısından ilgili kurumlara görüş iletilmesi, bölgede kendin topla-kendin ye tarzında eko-turizm çalışmalarının yapılması, eko-turizm faaliyetlerine alt yapı sağlaması açısından yataklı konaklama -kamp alanlarının oluşturulması, ulusal bazda Organik Hüyük Çileği isminin duyurulmasına yönelik web sayfası oluşturulması ve organizasyonların yapılması, Organik Hüyük Çileği'nin hikayesinin tanıtım filmi haline getirilerek ulusal basında yer almasının sağlanması, reklam çalışmalarının bölge insanının benimsemesi ve destek vermesine yönelik çalışmaların yapılması, Organik Hüyük çileği kavramının yaygınlaştırılması, Çavuş Kasabası'ndaki Sonsuz Şükran Sanatçı Köyü'nün sakini olan sanatçıların Organik Hüyük Çileği'nin tanıtımına yönelik faaliyetlerde yer almasının sağlanması, bölgedeki yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve tarım örgütlerinin logolarında Hüyük Kaymakamlığı logosu örneğindeki gibi Hüyük Çileği'nin logolarında yer almasının sağlanması."

Çalıştayda, Konya dağlık ilçelerinin organik tarımsal üretiminde sulama problemlerinin değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması ile ilgili bir çalıştayın Bozkır Kaymakamlığı ev sahipliği ile 2014 yılı içerisinde belirlenecek bir tarihte yapılması karara bağlandığı da belirtildi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Beyşehir Isparta Konya Hüyük Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan'da Hastane ve Eczaneler Çalışıyor mu? Sağlık Hizmetleri Durumu Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title