Haberler

Organ Bağışında Gençlerle El Ele" Projesi

Samsun Bafra Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Naim Okay ve öğrencileri tarafından yürütülen "Organ Bağışında Gençlerle El Ele" projesi kapsamında etkinlik düzenlendi.

Samsun Bafra Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Naim Okay ve öğrencileri tarafından yürütülen "Organ Bağışında Gençlerle El Ele" projesi kapsamında etkinlik düzenlendi.

Bafra Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Kaymakam Halis Arslan,

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Okul Müdürü Yıldıray Baş, okul idarecileri ve öğrenciler katıldı.

Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Naim Okay yaptığı açılış konuşmasında, "Bu sene projemizi Türkiye'ye mal olacak farklı bir şekilde yorumlamak istedik. Geçen sene yaptığımız proje Türkiye'ye örnek oldu. Bizden sonra Ankara ve Samsun'da farklı isimlerle benzerleri yapıldı. Amacımız zaten organ bağışını sağlamaktı. Örnek olmamızda çok önemliydi" dedi.

Organ bağışı konusunda slayt eşliğinde öğrencileri bilgilendiren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, "2014 yılında toplam 400 bin civarında Türk vatandaşı vefat etti. Bunlar hastanede ölenlerin sayısı. Bunların bin 812 tanesine beyin ölümü tanısı koyduk. Bu şu demek beyin ölümü kurumu, cerrahisi, nöroloji uzmanı, anestezi uzmanı veya yoğun bakımcı kişilerden en az iki tanesiyle kurulan bir kurul tarafından koyulan rapor beyin ölüm raporu. Bundan sonra biz aile görüşmesi yapıyoruz. Yani ortalama ölen 400 bin kişinin biz bin 812 kişisine beyin ölümü tanısı koymuşuz. Aile bağışlamadığı zaman alamıyoruz. Bunların toplam görüşmeyle 407 tanesinin organları çıkarılmış en az 5 kişiye hayat vermiş. Canlıdan canlıya ve kadavradan ora alabiliyoruz. 18 yaşını doldurmuş herkes organlarını bağışlayabilir bu alınacağı anlamına gelmiyor. Biz beyin ölümünü tespit edip aile görüşmesinde onay almadan hiç şekilde organ almıyoruz istediği kadar organ bağış kartı olsun aile izin vermeyince alamayız. Aslında organları siz değil aileniz bağışlıyor. Onu çok iyi bilmeniz gerekiyor ve ailenizle de paylaşmanız gerekiyor" diye konuştu.

Dini yönden sakıncası olup olmadığı konusunda öğrencileri bilgilendiren İlçe Müftüsü İsmail Çiçek yaptığı konuşmada, "Bir can kurtarmak bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğerdir. Bu nedenlerdir ki, cana kıyma ve intihar büyük suç sayılmıştır. Her kimde birinin hayatını kurtararak yaşatmışsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır" ifadelerini kullandı.

Hangi konularda organ naklinin caiz olduğu konularda bilgi veren Müftü Çiçek, "Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması, tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması gerektiğini ifade etti.

"Biz evrak, laf, dedikodu değil hizmet üretmeye geldik" diyen Kaymakam Halis Arslan, "Okullarımızda projeler devam edecek. Organ vermenin bir can kurtarmada ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. ve veren el alan elden daima üstündür. Verme güzeldir. Beynimizi veriyoruz, kafamızda ki düşüncelerimizi veriyoruz, vermek insanı yüceltiyor. Bu güzel projeye sizde inanıyorsunuz. Bafra ilçemiz kampanyalarda daima lider olsun. Samimiyet varsa, işlerlik varsa, heyecan varsa, coşku varsa, inanmışlık varsa her şey mümkündür" şeklinde konuştu.

Etkinlik sonunda öğrenciler tarafından acılan stantta davetliler ellerini boyaya batırarak panoya el işaretlerini çıkartarak kampanyaya destek olduklarını belirttiler. Okul öğrencilerinden oluşan müzik grubu ise şarkılar söyledi. Bir gitarı iki öğrencinin paylaşarak sırayla çaldığını gören kaymakam bunun nedenini sordu. Gitarı olmadığı için arkadaşının gitarını ortaklaşa kullandığını söyleyen 12/ A sınıfı öğrencisi Berkay Altısoy'a Kaymakam Halis Arslan gitar sözü verdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İsmail Çiçek Halis Arslan Samsun Bafra Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title