Haberler

Organ Bağışı Hayata Bağıştır' Etkinliği

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “Beyin ölümü raporu toplamda bin 700 kişi ve bunun sadece 370 tanesi nakil için kendisine müsaade edildi” dedi.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, "Beyin ölümü raporu toplamda bin 700 kişi ve bunun sadece 370 tanesi nakil için kendisine müsaade edildi" dedi.

Hayata Bağış Derneği'nin organ bağışı kültürünün gelişmesi amacıyla Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği "Organ bağışı hayata bağıştır" etkinliğine Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Dokucu ve organ nakli olmuş çocuklar ile yakınları katıldı. Etkinlikte konuşma yapan Prof. Dr. Dokucu, "100 bine yaklaşan böbrek nakli hastamızın 22 bini bizim listemizde kayıtlı. Ben nakil olmak istiyorum diyen 22 bin hastam var ama 70 bine yakın diyaliz hastamız var. Bunların içerisinde mutlaka nakil olması gereken hastalar vardır. Organ naklinde karaciğer, akciğer, kalp nakli gibi hastalıklarda organ bulunamadan kaybedilmek durumunda kalabiliyorlar. Açıkçası bu risk kamu idarecileri olarak bizi organ nakli konusunda daha hassas olmaya itmiştir. Hayata Bağış Derneği ile ülkemizde nakille ilgili rakamlar daha iyi hale gelebilir mi? Kaygımız bu" dedi.

Prof. Dr. Dokucu, "Maalesef ülkemizde elde ettiğimiz kadavrik böbrek nakli, organ nakli ile alakalı hasta sayımız, bağışçı sayımız çok az. Amerika Birleşik Devletleri'nin küçük bir eyaleti kadar olamıyoruz. Sayı itibari ile Avrupa'daki küçük ülkeler kadar veri ancak çıkarabiliyoruz. Geçen sene bütün ülkemizdeki yoğun bakım ünitesi yataklarından toplam elde ettiğimiz beyin ölümü raporu toplamda bin 700 kişi ve bunun sadece 370 tanesi nakil için kendisine müsaade edildi. Bu şu demek; zaten beyin ölümü olmuş, organ nakletmeye müsait olan bin 700 kişinin sadece yüzde 22'sinin biz organını alabildik. Buradaki ve benzeri çocuklarımıza takabildik. Elimizde varolan hastaları da kaybediyoruz" diye konuştu.

Torba yasayla organ nakli, kornea nakli ile ilgili düzenlemeler olduğunu belirten Dokucu, "Bu düzenleme çerçevesinde nakil edilebilecek kadavrik dokunun bulunması ile alakalı süreç bir miktar kolaylaştırıldı. Kendi bürokrasimizde kolaylıklar yaptık. Mevzuatta da bazı küçük değişiklikler yaptık. Onun sayesinde başta kornea nakliyle alakalı bazı tıkanma çok büyük oranda giderilecektir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Organ nakli olan çocuklar ise, organ nakli oldukları için mutlu olduklarını ifade ederek, herkesin organ bağışında bulunması gerektiğine dikkat çektiler. Etkinliğin ardından Prof. Dr. Dokucu, çocuklara oyuncak uçak dağıttı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ali İhsan Dokucu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title