Haberler

Ordu Ziraat Odası Başkanı Cörüt Don Nedeniyle Genel Af İlan Edilsin

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Karadeniz Bölgesi'nde kar yağışı sonrası etkili olan dondan dolayı fındıkta yüzde 80 oranında zarar meydana geldiğini, bundan dolayı genel afet ilan edilmesi için zarar tespit çalışması başlattıklarını söyledi.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Karadeniz Bölgesi'nde kar yağışı sonrası etkili olan dondan dolayı fındıkta yüzde 80 oranında zarar meydana geldiğini, bundan dolayı genel afet ilan edilmesi için zarar tespit çalışması başlattıklarını söyledi. Cörüt, 6 lira seviyelerinde işlem gören fındığın serbest piyasada don olayından sonra 8 liraya kadar yükseldiğini, az beklenen rekolte nedeniyle önümüzedeki sezon fiyatın 12-14 TL'yi bulabileceğini de kaydetti.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, önceki hafta Karadeniz Bölgesi'nde kar yağışının ardından meydana gelen don olayı ile ilgili fındık bahçelerinde hasar tespit çalışması başlattıklarını belirtti. Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz önderliğinde, Ziraat Odası Mühendislerinin Trabzon-Samsun arasındaki illerde tespit çalışması yaptığını, çıkan sonucun rapor olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunacaklarını vurgulayan Ziraat Odası Başkanı Cörüt, doğal afet ilan edilmesini talep edeceklerini söyledi. Fındığın yanı sıra kivi ve diğer meyvelerin de don nedeniyle tamamen yandığını dile getiren Cörüt, Mart'ın sonunda yoğun şekilde yağan kar fındığımızı etkiledi. Yüzde 80 oranında genelde üründe hasar oluştu. Ordu'da 109 bin 500 üreticimiz var. Defalarca üreticiyi uyarmamıza rağmen üreticinin yüzde 80-90'ı ürün sigortası yaptırmamıştır. Bu nedenle çiftçilerimiz çok mağdur. Önümüzdeki yıl fındık fiyatları 12-14 TL arasında olabilir. Yapılan çalışmalar fındığın olmadığını gösteriyor. Alanda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz önderliğinde Ordu Ziraat Odası'nın mühendisleriyle birlikte çalışma yapılıyor. Bu genel çalışma Trabzon-Samsun arasını kapsıyor. Ordu'da ki çalışmalar hemen hemen bitmiş durumda. Fındıkta don nedeniyle yanma çok büyük diye konuştu.

Uğur Cörüt yaklaşık 5 ay sonra fındık hasadının başlayacağını, ancak dondan etkilenmeyen ve dalda kalan ürünün de kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, Hasat mevsimine 5 ay var, bu zaman zarfında kuraklık tehlikeside bulunuyor. Bu dönem rekolte çok düşük olacak görünüyor. 250-300 bin ton civarında bu sene rekolte olursa bu sürpriz olur. Geçen yıl rekolte 570 bin ton civarındaydı. Dondan önce fındık fiyatı 6 liranın altındaydı şimdi 8 lirayı geçti. Bu 10 lirayı bulacaktır diye düşünüyorum dedi.

RAPOR DOĞRULTUSUNDA AFET İLAN EDİLMESİ TALEP EDİLECEK

Hasar tespitiyle ilgili hazırlanacak rapor doğrultusunda afet ilan edilmesi için çalışma yapacaklarını da ifade eden Uğur Cörüt, Aynı durumda kivi üreticilerimizde mağdur. Kivilerde don nedeniyle zarar gördü. Bütün meyvelerde dondan etkilendi. İnşallah bu çalışmalarla, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na hükümete gereken raporu ileteceğiz. Bu rapor doğrultusunda üreticilerimizin mağduriyetini gidermeye çalışacağız. Tarım sigortası yaptıranlar bu don olayından faydalanıyor, yaptırmayanlar ise faydalanmıyor. Ancak burada üreticilerimizin tamamı mağdur durumda. Bundan dolayı genel afet ilan ettirme durumumuz var. Bunu ettirebilirsek bütün üreticilerimiz bundan faydalanabilecek diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Bölgesi Turan Karadeniz Uğur Cörüt Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title