Haberler

Ordu Ticaret Borsası Başkanı'ndan Fındık Fiyatı Tepkisi

– ORDU Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, her gün bilgi amaçlı fındık fiyatının borsa tabelasında yazılması nedeniyle, Ticaret Borsası'nın hedef haline geldiğini belirterek eleştirilere tepki gösterdi.

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, Borsa tabelasında günlük bilgi amaçlı yazılan fındık fiyatlarının, tabelada düşük olması nedeniyle kurumun hedef haline getirildiğini, bunun da büyük haksızlık olduğunu belirtti. Fındık üretim bölgesinde Ordu Ticaret Borsası'nın dahil olduğu 14 Ticaret Borsası olduğunu hatırlatan Kahraman, "Son zamanlarda fındığın işlem gördüğü borsalar arasına İstanbul Ticaret Borsası da eklenmiştir. Fındık fiyat ilanı yapan bu borsaların ilan ettikleri fiyatlar incelendiğinde birbirine çok yakın ya da aynı fiyatlar olduğu görülecektir. Şu halde, herhangi bir yerde fındık fiyatı 15 TL ya da 20 TL'ydi de Ordu Ticaret Borsası 10-11 TL mi yazmıştır? Tam bu noktada Ordu Ticaret Borsasının 'Merkez Borsa' olduğu ve diğer borsaları etki ya da baskı altında tuttuğu gibi mantığa ve mevzuatlara tamamen aykırı bir iddianın da yine, tarafımızdan, hukuk karşısında ispatının isteneceğini belirtmek isteriz. Türkiye genelindeki tüm Ticaret Borsaları müstakil olup, herhangi bir konuda aralarında astlık üstlük ilişkisi mevcut değildir" dedi.

Fındık fiyatının serbest piyasada arz ve talebe göre oluştuğuna da dikkat çeken Ziver Kahraman, "Alıcının fiyat deklare etmesi ve kabuklu fındığın iç fındığa dönüşüm maliyeti gibi bir takım teknik unsurların da dikkate alınması ve çaprazlama yapılması gibi işlemler ardından ortaya çıkan ortalama fiyat, tamamen bilgi amaçlı olarak kamuoyuyla paylaşılır. Borsamız fiyat ilan panosunun üstünde ilan edilen fiyatın nasıl tespit edildiğinin ve bilgi amaçlı olduğunu ifade eden bir özet yazı da asılı bulunmaktadır. Borsa tarafından ilan edilen fiyatı 'Tavan fiyat' gibi algılamak ya da algılatmak yanlıştır. Bu fiyat  'Bugün fındığın bu fiyattan alım satım yapılabilir, pazarlığa buradan başlanabilir' gibi bir bilgi vermektedir" diye konuştu.

Rekoltenin az olmasına rağmen fiyatın yükselmediğini de vurgulayan Kahraman şöyle devam etti:

"Bir diğer öne çıkan husus ise; rekolte az, o halde neden fiyatlar yükselmiyor? Evet rekolte az ama özellikle son yıllarda alıcı sayısı da azaldı. Ordu Ticaret Borsası kurulduğu tarihten bu yana üye kayıtları incelendiğinde yaklaşık bin 700 firma ve şahsın fındık sektöründe baktığı görülmektedir. Bu durum bölgedeki diğer borsa üyeleri için de geçerli olup yıllar içinde alıcı sayısının azalması ve bugünkü tablonun ortaya çıkmasına da olanak doğmuş oldu. Tam rekabetçi ortamın oluşamadığı piyasalarda ortaya çıkacak piyasa fiyatı tarafları memnun etmeyecektir. İşte tam bu noktada başka yapısal önlemler alınması akla gelmektedir ki, bu durum da Ticaret Borsalarını aşmaktadır. Fındık hem tarımsal üretim anlamında, hem de bir ihraç maddesi olması anlamında oldukça önemli bir üründür. Fındık sektöründe yaşanan fiyat sorununun müsebbibi olarak Ordu Ticaret Borsasının gösterilmesi ne hukuki, ne mantıki ne de vicdanidir. Bizler, popülizm peşinde olanların arzu ettiği biçimde ve hayal ettiklerini konuşmak, yazıp çizmek zorunda değiliz. Sorumluluklarımızın farkındayız ve yeri geldiğinde bu kentteki tüm kesimlerle işbirliği içinde olduk ve olmaya devam edeceğiz."

Öte yandan Ordu Ticaret Borsası tabelasında yüzde 50 randımanlı kabuklu fındık 11 TL'den işlem görüyor.

- Ordu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Ordu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title