Haberler

Ordu'nun Derelerine Temizlik Çalışması

Güncelleme:

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, ırmak ve derelerindeki kimyasal gübreden kaynaklı nitrat kirliliğini önlemek için çalışma başlattıklarını belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, 'Nitrat Direktifinin Uygulanması Projesi' çerçevesinde sularda tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan nitrat kirliliğini izlemek için bakanlık tarafından 20 mobil laboratuvar satın alındığını söyledi.

Sağlam, bu laboratuvarın bir tanesinin Samsun İl Müdürlüğü'ne verildiğini belirterek, "Buradaki mobil laboratuvarın Samsun, Ordu, Giresun, Tokat, Sinop ve Amasya illerinde hizmet verecek. Mevcut izlemeleri güçlendirmek amacıyla yerinde hızlı ve doğru sonuçlara ulaşabilecek kapasiteli mobil laboratuvarların göreve başlaması ile mevcut izleme sisteminin alt yapı kapasitesinin geliştirilmesi sağlanacaktır" dedi.

Ordu'da izleme amacıyla Melet, Akçaova, Civil, Turnasuyu, Curi, Cevizdere, Elekçi, Bolaman Irmağı ile Gaga Gölü'nde yüzey suları ile Saraycık Kaynak suyunda örnek numuneler alındığını da vurgulayan Musa Sağlam, "İzlemeler ve ölçümler yüzey sularında her ay tekrarlanıyor. Saraycık kaynak suyunda ise üç ayda bir örnekleme ve ölçüm yapılmakta. Mart ayının ilk haftası noktalardan alınan suların mobil laboratuvarda yapılan analizlerinde ortalama olarak sularda nitrat, toplam fosfor ve orta fosfor açısından herhangi bir kirlilik unsuruna rastlanmadı" diye konuştu.

Yapılan çalışmalar sonucunda Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne ait toprak ve sularda nitrat kirliliği haritaları oluşturulacağını, nitrat kirliliğine hassas bölgelerin belirleneceğini de vurgulayan Müdür Sağlam, "Projenin son adımı olarak nitrat kirliliğine hassas alanların korunması ve ıslah projeleri uygulanacak" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Musa Sağlam Giresun Samsun Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title