Haberler

Ordu ile ayrılıkçılar arasında esir değişimi yapıldı -

Ukrayna Ordusu ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında imzalanan ateşkesin ardından Donetsk yakınlarında esir değişimi yapıldı.

Ukrayna Ordusu ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında imzalanan ateşkesin ardından Donetsk yakınlarında esir değişimi yapıldı.

"Ukrayna-Rusya-AGİT" Üçlü Temas Grubu'nun Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen ikinci toplantısında, ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin imzalanan memorandumun ardından, bugün Donetsk yakınlarında Ukrayna ordusu elinde bulunan Rus yanlıları ile çatışmalarda ayrılıkçılara esir düşen Ukrayna ordu mensuplarının güvenli bir bölgede değişimi yapıldı.

Donetsk'un kuzeyinde bulunan kavşak konumundaki ilçesi Yasunovata yakınındaki H-20 otoyolunda gerçekleştirilen değişime AGİT gözlemcileri de eşlik etti. Bir otobüsle Donetsk'te tutuldukları cezaevinden çıkarılan Ukrayna ordusu askerleri bindirildikleri bir otobüs ve çok sayıdaki Rus yanlısı ayrılıkçının eskortluğunda değişimin yapılacağı otoyola götürüldü.

Son 1 aydır şiddetli çatışmaların yaşandığı Donetsk Havalimanı ve Yasunovata ilçelerinin yakınından geçilirken çatışmalardan arta kalanlar tüm otoyol boyunca gözlemlendi.

Otoyolun üzerinden geçen bir tren köprüsünün bombardımanla yıkıldığı, gıda malzemesi taşıyan bir tırın otoyolda ağır silahlarla taranmış görüldü. Değişimi yapılacak mahkumları taşıyan otobüs yolda bulunan bazı beton barikatları geçmekte zorlanınca, bazı beton bloklar ayrılıkçılar tarafından yoldan çektirildi.

Değişimin yapılacağı noktaya varıldığında önce iki tarafa da eşlik ederek gözlemcilik yapan AGİT yetkilileri birbirleriyle iletişim kurdu. Daha sonra ordu ve ayrılıkçıların yetkilileri temaslarda bulundu. Esirlerin durumları karşılıklı olarak getirildikleri otobüslerde incelendikten sonra arasında bir kadının bulunduğu 40 Rus yanlısı ayrılıkçı ile biri bacağından yaralı 35 Ukrayna ordusu askerinin değişimi yapıldı.

Ukrayna ordusunun serbest bıraktığı 40 kişinin çoğunun protesto gösterileri sonucu gözaltına alınarak hapsedildiği öne sürüldü. Yapılan değişimin ardından iki taraftan da serbest kalanlar askerlerle kucaklaştı. Ukrayna ordusu askerleri ile Rus yanlısı ayrılıkçıların bir araya geldiği değişim sırasında ordu askerlerinin tamamının maske takarak yüzlerini gizledikleri görüldü.

Öte yandan sabah saatlerinde Donetsk'in batısında bulunan, patlayıcı madde ürettiği de bildirilen bir kimyasal madde fabrikasında peş peşe patlamalar meydana geldi. Yetkililer gazetecilerin fabrika yakınına giderek görüntü almasına izin vermezken, patlamaların nedeni açıklanmadı.

-Konvoyun yoldaki barikatlara takılması

-Esir otobüsün barikattan geçirmek için yapılan çalışmalar

-Yol boyunca yıkılmış köprüler, tahrip edilmiş gıda TIR

-Değişimin yapılacağı yere ulaşılması

-Esir değişimi öncesi AGİT yetkililerin ve değişimi sağlayan iki tarafın konuşmaları

-Maskeli Ukrayna askerleri

-Ukrayna askerleri ve ayrılıkçı askerler bir arada

-Esirlerin otobüslerden indirilmeleri

-Esir kadının ağlaması

-Değişimin yapılması

-Esir listesi detayı

Değişimden sonra kendi askerlerine sarılan esirler

Kaynak: AA / Güncel

Belarus Donetsk Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title