Haberler

Ordu İl Özel İdaresi Çalışmaları

Ordu İl Özel İdaresi tarafından Perşembe ilçesinde mikro klima özelliği gösteren bölgelerde deneme amaçlı olarak zeytin bahçeleri kurulduğu bildirildi.

Ordu İl Özel İdaresi tarafından Perşembe ilçesinde mikro klima özelliği gösteren bölgelerde deneme amaçlı olarak zeytin bahçeleri kurulduğu bildirildi.

İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamada, zeytin yetiştiriciliği için en uygun bölgelerin, kışları ılık ve yağışlı, yazları kuru ve sıcak geçen yerler olduğu anımsatıldı.

Açıklamada gerek iklim, gerekse toprak özellikleri itibari ile Akdeniz ılıman iklimi özelliklerini gösteren Perşembe ilçesinin Mersin, Kurtuluş, Aziziye ve Çaytepe köylerinde üzerinde fındık bulunmayan boş arazilerin değerlendirilmesi amacıyla İl Özel İdaresi ve Perşembe İlçe Tarım Müdürlüğü'nün işbirliğiyle bir çalışma başlatıldığı ifade edilerek şöyle denildi:

"Perşembe İlçe Tarım Müdürlüğü'nce yapılan araştırmalar neticesinde ilçede daha önceden yapılan ancak tekniğine uygun ve bilinçli bir şekilde yapılmayan zeytin yetiştiriciliğinin, tekniğine uygun olarak yapılabilmesi ve yaygınlaştırılması için zeytin dikimi yapılabilecek boş araziler tespit edildi. İl Özel İdaresi tarafından ana çeşit olarak 850 adet gemlik, tozlayıcı olarak da 150 adet ayvalık ve samanlı çeşit zeytin fidanları temin edilerek söz konusu araziler üzerinde Perşembe İlçe Tarım Müdürlüğü ile birlikte kapama bahçeler kuruldu. Kurulan bahçelerde zeytin bahçelerinin nasıl oluşturulacağı ve zeytin yetiştiriciliği konusunda Perşembe İlçe Tarım Müdürlüğü personeli tarafından köylülere uygulamalı eğitim verildi. "

Açıklamada bölgede daha önceden dikilmiş olan az sayıdaki ağaçlardan alınan zeytinin, şu anda yalnızca köylülerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek derecede olduğu vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Ancak, ilerleyen yıllarda dikim alanlarının genişlemesi, hasat edilen ürünün işlenmesi ve sofralık hale getirilmesi, üreticilerin eğitilmesi yönünde yapılacak çalışmalarla birlikte zeytin, köyde yaşayan vatandaşlarımıza ekonomik getirisi olabilecek yeni bir ürün olma potansiyeline sahip. Anavatanı Anadolu olan zeytin bitkisi, başta ülkemiz olmak üzere tün Akdeniz ülkelerinin kıyı bölgelerinde yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Genetik özelliği nedeniyle bir yıl az ürün veren ve bir yıl tam ürün veren zeytin ağacı diğer meyve ağaçlarına oranla daha az bakım istemektedir. Bu özelliği nedeni ile her geçen yıl zeytinin üretim alanları genişlemekte ve her yıl artan oranda zeytin bahçesi tesis edilmektedir. "

- ORDU

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title