Haberler

Ordu'da Fındık Hasadında Çocuk İşçi Çalıştırılmayacak

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 16 yaşından küçük çocukların fındık toplama işinde çalıştırılmamasına ilişkin bir genelge yayınladı.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 16 yaşından küçük çocukların fındık toplama işinde çalıştırılmamasına ilişkin bir genelge yayınladı.

Kaymakamlıklar ve ilgili kurumlara gönderilen genelgede, fındık toplama işinde çalışmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden binlerce işçinin aileleriyle birlikte Ordu'ya geldiğini hatırlatan Vali Balkanlıoğlu, fındık toplama işinde 16 yaşından küçük çocuk çalıştıranlara idari para cezası uygulanacağını belirtti.

Fındık toplamak için gelen işçi ailelerin kendilerine yapılan uyarılara rağmen 16 yaşından küçük çocukları fındık toplama işinde çalıştırdıklarını belirten Vali Balkanlıoğlu, "Bu durum, gelişme döneminde olan çocukların kötü koşullara sürüklenmesi gibi istenmeyen bir durum oluşturacağından ülkemizin dünyadaki itibarını zedeleyebilmekte ve fındığımızın Avrupa pazarında boykota uğramasına neden olabilmektedir" dedi.

16 yaşından küçük çocukların çalıştırılması eyleminin, uluslararası sözleşme ve meri mevzuatta suç sayıldığına dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, "Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin TBMM'de kabulü ile iç hukukumuzun bir parçası haline gelmiştir. Çocukların ekonomik sömürüye, her türlü tehlikeli işler ile eğitimine, sağlığına zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimine zararlı olacak şekilde çalıştırılmayacağını taahhüt etmiş bulunmaktayız. Ayrıca, Anayasamızın 50. maddesinde 'Kimse yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar' ibaresi yer almaktadır. Tüm bunlar dikkate alındığında fındık toplama işinde 16 yaşından küçük çocukların çalışması suç teşkil etmektedir" diye konuştu.

Fındık tarımında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin kimliklerini ispatlayacak belgeleri beraberinde bulundurması gerektiğinin altını çizen Vali İrfan Balkanlıoğlu, 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran, çalıştırdıkları işçilerin kimlik bilgilerini muhtarlıklar aracılığı ile en yakın güvenlik birimlerine bildirmeyen, bahçe sahibine ve bu çocukların velilerine her çocuk için 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. Maddesi gereğince 219 TL idari para cezası uygulanacağını kaydetti. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ordu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (18 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 18 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? SON DAKİKA TOKAT'TA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Tokat'ta okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA TOKAT ARTOVA'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Artova'da okullar tatil edildi mi? Yeşilyurt'ta okullar tatil edildi mi? Tokat Yeşilyurt'ta okullar tatil mi edildi, neden? SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title