Haberler

Opec'in Küresel Petrol Üretimindeki Payı Geriledi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2012 yılında yüzde 44,6 seviyesinde bulunan küresel petrol üretimindeki payının, geçen yıl yüzde 43,4'e gerilediğini bildirdi.

OPEC'in resmi internet sitesinde yayımlanan "Yıllık İstatistiksel Raporu"nda, petrol piyasasına yönelik sondaj, üretim, nakliye, ihracat ve ithalat gibi verilere karşılaştırmalı olarak yer verilerek, küresel petrol endüstrisi farklı açılardan ele alındı.

Rapor Cezayir, Angola, Ekvador, İran, Irak, Kuveyt, Libya, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela olmak üzere OPEC üeyesi 12 ülkenin her birinin doğalgaz ve petrol faaliyetleri verilerini de içeriyor. Buna ek olarak, coğrafi bölge ve dünyadaki büyük ekonomik bölgelere göre sınıflandırmalar yapılan Raporda, ülkeler için değerli sanayi endüstrisi verileri bulunuyor.

Rapora göre, 2013'te dünya ham petrol üretimi önceki yıla göre yüzde 0,1 ile hafif yükseldi. Bu rakam, OPEC üyesi ülkelerde ise 2013 yılı boyunca yıllık yüzde 2,5 gerilemeye işaret etti. OPEC'in küresel petrol üretimindeki payı 2012'de yüzde 44,6 seviyesindeyken, geçen yıl yüzde 43,4'e düştü.

Küresel petrol talebi, Kuzey Amerika, ABD ve gelişmekte olan ülkelerde meydana gelen büyük artışla 2013 yılında yüzde 1,2 yükselirken, Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika'da yukarı yönlü petrol talebi devam etti. Bununla birlikte, geçen yıl petrol talebi Çin, Tayland ve Endonezya başta olmak üzere Asya ve Pasifik ülkelerinde de artış kaydetti. OPEC üyesi ülkelerin toplam petrol talebi 2013 yılı boyunca durgun kalırken, yıllık yüzde 4,1 yükseldi.

Geçen yıl OPEC üyesi ülkelerin ham petrol ihracatının yüzde 59,3'ü Asya ve Pasifik (günlük 14,3 milyon varil), yüzde 17,2'si Avrupa (günlük 4,1 milyon varil) ve yüzde 16,3'ü Kuzey Amerika'ya ( günlük 3,9 milyon varil) gerçekleştirildi.

Dünya ham petrol rezervleri ise 2013 sonunda önceki yıla göre yüzde 0,4 yükseldi. Bu artışta, Brezilya, Arjantin ve Kolombiya başta olmak üzere Latin Amerika ülkelerinin yanında, ağırlıklı olarak Norveç ve İngiltere gibi Batı Avrupa kaynaklı OPEC dışı ülkelerin rezerv artışı etkili oldu. OPEC üyesi ülkelerde kanıtlanan ham petrol rezervleri de 2013 yılında yüzde 0,4 artış göstererek 1 trilyon 206 milyar varil seviyesine ulaştı. Böylece, OPEC üyesi ülkelerin dünyadaki toplam kanıtlanmış ham petrol rezervleri içindeki payı, 2012 yılındaki yüzde 80,9 seviyesinden 2013 sonunda yüzde 81'e yükseldi.

- OPEC üyesi ülkeler, 2013 yılı boyunca doğalgaz piyasasında önemli oyuncu olmayı sürdürdü.

OPEC üyesi ülkeler, 2013 yılı boyunca 95 trilyon 34 milyar metreküplük kanıtlanmış doğalgaz rezervleriyle, doğalgaz piyasasında önemli oyuncu olmayı sürdürdü. Bir önceki yıla göre yüzde 0,1 gibi hafif artışa işaret eden bu rakam, dünyadaki toplam doğalgaz rezervlerinin yüzde 47,4'üne denk geliyor.

Söz konusu ülkeler, geçen yıl günlük 4,5? milyon varil petrol ihraç ederken, bunun yüzde 68,5'ine denk gelen yaklaşık 3,1 milyon varillik büyük bir bölümünü Asya ve Pasifik ülkelerine gerçekleştirdi. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ise OPEC'in petrol ihracatından sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 5,2 olmak üzere küçük bir pay aldı.

OPEC'in üyesi bulunan 12 ülkenin petrol fiyatları referans alınarak hesaplanan "OPEC Petrol Sepeti"nde, fiyatlar 2012 yılındaki 109,45 dolar seviyesinden, geçen yıl 105,87 dolara geriledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Kuzey Amerika Cezayir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title