Haberler

Onur Öymen, Antalya'da Altıok Grubu Üyeleriyle Söyleşiye Katıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkan Yardımcısı, 22-23. Dönem Milletvekili, Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Antalya’da Altıok Grubu üyeleriyle söyleşiye katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkan Yardımcısı, 22-23. Dönem Milletvekili, Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Antalya'da Altıok Grubu üyeleriyle söyleşiye katıldı.

Öymen, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Perge Salonu'nda 'Anayasa, Dokunulmazlıklar, Dış Politika, Orta Doğu'daki Gelişmeler ve Terör' konulu söyleşiye katıldı. Söyleşide CHP eski Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, Faik Altun, CHP Milletvekili Adayı Rafet Zeybek, eski İl Başkanı Özer Ülken, Vatan Partisi Muratpaşa İlçe Başkanı Rıza Türkmendağ, Muratpaşa ve Büyükşehir Belediyeleri Meclis Üyesi Songül Başkaya, Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı İbrahim Daş, Cumhuriyet Kadınları Kepez Başkanı Sultan Mutlutürk ve çok sayıda CHP'li yer aldı.

"SORUNLARIN ŞİFRESİ LOZAN'DA

Bugün yaşanan sorunların büyük bir bölümünün dış politika ile doğrudan ilgili olduğunu söyleyen Öymen, "Bugün yaşanan sorunların şifreleri Lozan Antlaşması'nda gizlidir. Bu antlaşma dikkatle incelendiğinde ipuçlarını bulabilirsiniz. Lozan bizim için zaferdir diyoruz ama karşımızdakiler için öyle değil. Türkiye'nin Lozan'da dünyanın en büyük devletleriyle eşit koşullarda bir antlaşma imzalamasından 1. Dünya Savaşını kazananlar son derece rahatsız olmuşlardır. Türkiye'nin milli mücadeleyi başarıyla sonuçlandırması, büyük devletlere kafa tutması, Lozan'ı büyük bir başarıyla sonuçlandırması hazmedilememiştir. Bugün yaşadığımız sıkıntıların altında büyük ölçüde bu yatıyor. Lozan'da çok büyük bir zafer kazandık fakat her şeyi halletmiş değiliz" dedi.

Öymen, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında Türkiye'ye diz çöktürülemediğini ancak o dönemde Türkiye'nin reddettiklerinin günümüzde önümüze konduğunu ileri sürdü.

"SORUNLARIN ANAYASADAN KAYNAKLANDIĞINI SÖYLÜYORLAR"

Günümüzdeki sıkıntıların anayasadan kaynaklanıyormuş gibi gösterildiğini belirten Öymen, "Yeni anayasa niye yapılsınmış? Daha demokratik olacak, basın özgürlüğüne saygı gösterecek. Bugünkü sıkıntılar sanki anayasadan kaynaklanıyormuş gibi. Bugün gazeteciler hapse atılıyor, baskı oluyor, insan hakları ihlal ediliyorsa sanki tüm bunların sebebi anayasa. Anayasamızın hangi maddesi bütün bu olanlardan sorumlu? Bize, 'Bu halinizle olmaz. Daha demokratik olmalısınız, baskıcı olmayacaksınız, basın özgürlüğüne saygı göstereceksiniz' diyorlar" diye konuştu.

"SURİYE'DE HİÇBİR ÜLKE TERÖR KONUSUNDA TÜRKİYE KADAR BAŞARILI OLAMADI"

Öymen, terör örgütünün Kıbrıs Savaşı'ndan sonra ortaya çıktığını öne sürdü. Öymen, "Bakınız, Abdullah Öcalan nerede yakalandı? Yunanistan'da değil mi? Peki, yakalandığında üzerinde nerenin pasaportu vardı? Kıbrıs Rum Kesimi'ne ait pasaport vardı. Tüm bunlar yaşanırken ise Suriye'de Türkiye hiçbir ülkenin başaramadığını başarmıştır. Suriye'de onlarca terör örgütü varken, Öcalan Şam'da kalıyorken, Türkiye'nin kararlı duruşu Suriye'ye geri adım attırmıştır. Türkiye olarak o dönemde Suriye'ye çok sert bir nota vermiştik. Hatta beni davet ettiler ben gitmedim, Bakanımızı davet ettiler o da gitmedi. Suriyeliler bu kez 'Biz gelelim' dediler, onu da kabul etmedik. Bizim ne kadar ciddi olduğumuzu anladılar. O dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Atilla Ateş, sınıra yakın birliklerimizde 'küçük bir yer değiştirme' yapmıştı. Biz tek bir kurşun bile sıkmadan Suriye'deki terörü bitirdik o dönemde. Abdullah Öcalan ülkeden gönderildi ve PKK'nın da faaliyetlerine izin verilmeyeceği açıklandı. Suriye'de hiçbir ülke terör konusunda Türkiye kadar başarılı olmamıştır" dedi.

"CUMHURİYET'İN FABRİKA AYARLARINA DÖNMEMİZ LAZIM"

Cumhuriyetin fabrika ayarlarına dönmesi gerektiğini söyleyen Öymen, "Size yapılan haksızlıklara karşı mücadele edeceksiniz. Atatürk'ün başarısının özünde Türkiye'ye yapılan haksızlıklara karşı direnmesi ve mücadele etmesi yatıyor. Atatürkçülükten uzaklaştığımız her gün, biz bu mücadele azmimizi, ruhumuzu kaybediyoruz. Onun için bu mücadele azmimizi yeniden kazanmamız lazım. Cesaretli olmalıyız. Ne yapmalıyız sorusunun cevabı: Cumhuriyetin fabrika ayarlarına dönmemiz lazım" ifadelerini kaydetti.

KİTAP İMZA GÜNÜ

Hava muhalefetine karşı salonun dolduğu ve ek sandalye getirildiği konferans yaklaşık 2 saat sürdü. Konferansın sonunda Altı Ok adına Songül Başkaya tarafından çiçek takdim edildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından Öymen, fuayede Arka Plan isimli kitabını imzalandı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title