Haberler

Önüne Gelen Herkes Araba Satamayacak

Güncelleme:

Şanlıurfa Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Mehmet Yaşar Bozkurt, "Önüne gelen araç alıp satamayacak, normal sivil vatandaş yılda üç devirden başka yapamayacak. Bazıları alıp satıyordu, onun önüne geçilecek. O yönden güzel bir tasarı olacak. Artı rastgele satış yapamayacakları için bizim sitenin önemi artacak" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, hazırladığı ve önümüzdeki günlerde yayımlanacak tasarıyla ikinci el araç alım-satımlarında devrim niteliğinde bir düzenleme yapıldı. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesine sahip şirketler dışında kimse ikinci el araç alım-satımı yapamayacak. Böylece ikinci elde satılan 3 milyon aracın vergi kaybı önlenecek. Tasarı ile birlikte masa başı araba satışına 'dur' denilecek. Tasarıyı çok olumlu bulduklarını belirten Şanlıurfa Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Mehmet Yaşar Bozkurt, "Önüne gelen araç alıp satamayacak, normal sivil vatandaş yılda üç devirden başka yapamayacak. Bazıları alıp alıp satıyordu, onun önüne geçilecek. O yönden güzel bir tasarı olacak" diye konuştu.

GALERİCİLER TASARIDAN MEMNUN
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz hafta basında yer almasına rağmen tam olarak anlaşılmayan 'İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı' otomotiv sektörü tarafından yeni bir devrim olarak nitelendirildi. Galericiler ise yapılan ve önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan tasarıdan oldukça memnun oldu. Düzenleme ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından en kısa sürede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilecek. Taslağa göre ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılması hedefleniyor.

MERDİVEN ALTI GALERİLER ORTADAN KALKIYOR
Bu işle uğraşmayan ve ekstradan gelir kazanmak için bu işi yapan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el taşıt ticareti yapmayan esnaf ve sanatkârlar ile tacir olmayan özel hukuk tüzel kişilerinin de bir yıl içinde 3'ten fazla ikinci el taşıt satışı yapabilmeleri, bu taşıtların en az 3 yıldır kendileri adına tescilli olması şartına bağlanıyor. Böylece ikinci el taşıt ticaretindeki kayıt dışı faaliyetler ile vergi kayıplarının önüne geçilecek. Aynı zamanda yeni taslak ile beraber merdiven altı galerilerinin ortadan kalkması planlanıyor. Tasarı ile bir kasa bir masa ile oto galericilik dönemi sona eriyor. Artık vatandaş daha bilindik, güvenilir adresler üzerinden ikinci el araçlarını alıp satabilecek. Özellikle dar sokak arası galericiler ortadan kalkacak.

İKİNCİ EL TAŞITLARA GARANTİ GELİYOR
10 yaş veya iki yüz bin kilometrenin altındaki taşıtların motor ve şanzıman gibi önemli parçaları, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. Söz konusu garanti, satıştan itibaren 6 ay veya 10 bin kilometre boyunca geçerli olacak. Garanti süresinde oluşan arızalar, işletme tarafından 3 ay içinde giderilecek ve araç sahibine arıza süresince kullanılmak üzere ücretsiz ikame bir taşıt verilecek. Böylece vatandaş ikinci el alırken mağdur edilmeyecek ve aldığı ikinci el arabada da garanti almış olacak.

GALERİLERE YENİ STANDARTLARDA GELİYOR
Vatandaşlar tarafından galeri olarak adlandırılan ikinci el taşıt ticareti yapılan işletmelerin, toplu işyerlerinin ve ikinci el taşıt pazarlarının fiziksel şartları yeni yapılan tasarı ile belirlenecek. Söz konusu işletmelerin taslakta belirtilen şartları taşıyıp taşımadıkları kontrol edilecek, kontrol sonrasında belirtilen şartları taşımayan işletmeler ya para cezasına çarptırılacak ya da alım-satma yetkisi elinde alınacak. Aynı zamanda şartları taşımadığı belirlenen galerilere de ruhsat verilmeyecek. Vatandaşlarca bir yıl içinde asaleten veya vekâleten yapılan üçüncü satıştan sonraki satışlarda ise yetki belgesi ve satışı yapan kişi adına düzenlenmiş satış sertifikası aranacak. Söz konusu belgeler olmadan satış işlemleri gerçekleştirilemeyecek. Öte yandan taslakta ikinci el taşıt ticareti yapacakların her bir işletmesi için yetki belgesi alma zorunluluğu gerekecek. Yetki belgesi alınabilmesi ise ilgili kişilerin medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması, müflis olmaması, hırsızlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık gibi suçlardan hüküm almaması ile satış sertifikasına sahip olması şartlarına bağlanıyor. Söz konusu belgenin alınmasında, ikinci el taşıt ticaretinin yapıldığı işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlükleri yetkili olacak. Bu işletmelerde çalışan satış personellerine de gerekli eğitim ve sınav şartlarını sağlaması koşuluyla satış sertifikası alma zorunluluğu getirilecek. Taslak, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen görüşlerin değerlendirilmesinin ardından en kısa sürede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilecek.

BOZKURT: ARABA SATMAKLA GALERİCİ OLUNMAZ
Şanlıurfa Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Mehmet Yaşar Bozkurt, tasarıdan dolayı mutlu olduklarını ve tasarıdan sonra galericilikte bir düzenin olacağını ifade etti. Bozkurt, "Esnaf olarak sevindirici bir haber, ben zaten esnafı için internet üzerinden de paylaştım. Güzel bir karar, uygulanırsa esnafımızın menfaatine olacaktır. Önüne gelen araç alıp satamayacak, normal sivil vatandaş yılda üç devirden başka yapamayacak. Bazıları alıp alıp satıyordu, onun önüne geçilecek. O yönden güzel bir tasarı olacak. Artı rastgele satış yapamayacakları için bizim sitenin önemi artacak. Yeni site yapıyoruz, Evren Sanayi sitesinin karşısında, bu tasarı bizleri olumlu etkileyecektir. Devletimizin yapacağına inancımız tamdır. Temennimiz hayata geçirilmesi yönünde, geçirilirse ki tam teferruatlı düşünülerse, mesela bu bina altlarına açılan tüm galeriler kapanacak. Galerici esnafına da sertifika verilecek. O işi yapma yetkisi verilecek. Esnaf olana verilir, olmayana verilmez. Demek ki bizim önerilerimiz de göz önüne alınır. Bizdeki kayıtlı olan esnafa verilir, kayıtlı olmayan esnafa verilmez. Yakın bir tarihte emlakçılar için de böyle bir karar çıkarıldı. Kayıt dışı emlakçılar bu işi yapamayacaktı. Güzel bir tasarı fakat ne derece başarılı olur orası düşünülür. Ben bu tasarıdan dolayı sevindim ve kendi esnafıma da bilgi verdim. Galericilik çok basite alındı, önüne gelen, bir araba parası olan galericilik yapmaya başladı. Bu da doğru bir şey değil. Araba satmakla galerici olunmaz. Onun sonuna kadar takibi gerekir, onun sonuna kadar güvende olması gerekir. Şimdi kimse takip etmiyor, çoğu insanın da canı yanıyor. Yani birçok olumsuzluklar var, benim açımdan çok sevindirici bir tasarıdır" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Ekonomi Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title