Haberler

Önder İmam Hatip Gençlik Buluşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zor şartlarda verilen mücadelede kazanılan zaferlerin dahi, birileri tarafından özellikle milletten gizlendiğini belirterek, "Çanakkale Savaşı, geçtiğimiz yüzyılın en önemli savaşlarından biri olmasına rağmen, yakın zamana kadar hakkıyla anılmamış, yeni nesillerin zihnine nakşedilmemiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zor şartlarda verilen mücadelede kazanılan zaferlerin dahi, birileri tarafından özellikle milletten gizlendiğini belirterek, "Çanakkale Savaşı, geçtiğimiz yüzyılın en önemli savaşlarından biri olmasına rağmen, yakın zamana kadar hakkıyla anılmamış, yeni nesillerin zihnine nakşedilmemiştir. Hele yarın 100. yıl dönümünü idrak edeceğimiz bir Kut'ül Amare zaferimiz var ki adeta unutturulmaya, tarih sayfalarından ve milletimizin hafızasından kazınmaya çalışılmıştır." dedi.

Erdoğan, Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenen ÖNDER İmam Hatip Gençlik Buluşması'ndaki konuşmasında, yıllarca, Osmanlı'nın 1. Dünya Savaşı'nda her yerde yenildiği, çöktüğü ve hezimete uğratıldığının öğretildiğini ifade ederek, yabancı harp tarihi uzmanlarının eserlerine, döneme ilişkin hatıratlara ve askeri belgelere bakıldığında bambaşka bir manzarayla karşılaşıldığını söyledi.

Osmanlı'nın doğu, batı ve güney cephelerinde hem sayısal, hem de teknolojik olarak kendinden katbekat üstün kuvvetlere karşı inanç ve cesaretle mücadele verdiğini vurgulayan Erdoğan, "Kimi cephede yenmişler, kiminde yenilmişlerdir. Ama mücadeleyi asla bırakmamışlardır. Balkan yenilgisinin acısı ve utancı içinde ordusunu yeniden toparlayan, eksiklerini gidermek için önemli adımlar atan Osmanlı yönetimi, savaşta hiç kimsenin beklemediği bir başarı ortaya koymuştur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, o dönemden kalan birer hatıra olan ağıtların milletin duygularını çok güzel ifade ettiğini belirterek, Yemen Türküsü'nün "Kışlanın önünde redif sesi var/Bakın çantasında acep nesi var/Bir çift kundurayla bir al fesi var" dizelerini seslendirdi.

"Böylesine zor şartlarda verdiğimiz mücadelede kazandığımız zaferler dahi birileri tarafından özellikle milletimizden gizlenmiştir" diyen Erdoğan geçtiğimiz yüzyılın en önemli savaşlarından biri olmasına rağmen Çanakkale Savaşı'nın yakın zamana kadar hakkıyla anılmadığını, yeni nesillerin zihnine nakşedilmediğini vurguladı.

Yarın 100. yıl dönümü idrak edilecek olan Kut'ül Amare zaferinin ise adeta unutturulmaya, tarih sayfalarından ve milletin hafızasından kazınmaya çalışıldığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"1915'te başlayıp 1916'nın 29 Nisan gününe kadar devam eden bu büyük zaferin kahramanlarını, Süleyman Askeri'yi, Ali İhsan Sabis Paşa'yı, Nurettin Paşa'yı, Halil Paşa'yı rahmetle, saygıyla, minnetle yad ediyorum. İngilizlerin çoğunluğu Hintlilerden oluşan güçlü bir orduyla kısa sürede Bağdat'ı ele geçirme hayalleri önce Selmanı Pak'ta, sonra Kut'ül Amare'de hezimete dönüşmüştür. O güne kadar verdikleri on binlerce kayba ilave olarak 29 Nisan 1916'da 5'i general, 500 subay ve 13 bin askerle Halil Paşa'ya teslim olan İngiliz ordusu için bu tarih kara bir gündür. Ama sanki bu tarih İngilizler için değil de bizim için utanç günüymüş gibi Kut'ül Amare'yi kendi milletimizden, özellikle yeni nesillerden adeta sakladılar. Yarın Sayın Başbakanımızn ve Sayın Genelkurmay Başkanımızın da katılacağı bir törenle inşallah bu zaferi şanına yaraşır bir şekilde resmen anacak, şehitlerimizi de ve kahramanlarımızı da hayırla yad edeceğiz.

Çanakkale Savaşı, Sarıkamış Harekatı, Kul'ül Amare, Kanal Seferi, Gazze Savunması, bunların her biri insan kaynağı ve teçhizat bakımından dünyanın en güçlü ordularına karşı bizim en zayıf olduğumuz sanılan bir dönemde verilen savaşlardır. Herkesin Osmanlı ordusunun dağılıp gideceğini sandığı 1. Dünya Savaşı şartlarında verilen bu mücadeleler sayesinde bugünkü vatanımızı muhafaza edebildik. Bu bakımdan tarihimizin ayrılmaz bir parçası olan bu mücadelelerin hepsi de en az Kurtuluş Savaşımız kadar önemlidir ve değerlidir."

"Askerimiz, polisimiz, korucumuz bu mücadeleyi veriyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Harbi'nin bu savaşların son ve yeni devletin kuruluşuyla neticelenen bir halkasından ibaret olduğunu dile getirerek, "Bugün sınırlarımızda, terör örgütünün eylem yaptığı ilçelerimizde, şehirlerimizde kahramanca mücadele veren askerimiz, polisimiz, korucumuz emin olun bu mücadeleyi farklı biçimde veriyor." dedi.

Malazgirt Savaşı'ndan beri bu toprakları vatan kılmak uğrunda hayatlarını kaybeden tüm şehitleri rahmetle andığını vurgulayan Erdoğan, ömürlerini ilayı kelimetullah davasına adayan tüm gazileri rahmetle ve minnetle yad ettiğini söyledi.

Erdoğan, imam hatip neslini bu kadim davanın günümüzdeki temsilcileri olarak gördüğünü belirterek, "Üstadın dediği gibi 'Bu dava zor bir davadır.' Ama burada bulunan her bir kardeşimin gözünde buna talip olacak azmi, kararlılığı, cesareti görüyorum." ifadesini kullandı.

"Dünyaya teşrif edişlerinin yıl dönümünde rahmetle, hürmetle ve hasretle yad edilen Peygamber Efendimizin hayatı ve mesajları bize bugün için de çok güzel örnektir. Peygamberimizin sadece veda hutbesini layıkıyla anlayıp hayata geçirsek dahi insanlığın kurtuluşuna öncülük edecek yolu bulmuş oluruz." diyen Erdoğan, imam hatiplerin, Kur'an ve diğer temel bilimlerle birlikte Peygamberin hayatını, siyeri nebiyi öğretmeleri sebebiyle haylice önemli olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu bakımdan kendisi ve dört çocuğu ile birlikte bu davada şu anda her alanda çalışmalarını sürdüren bir büyüğünüz, bir kardeşiniz olarak bizlere okul dönemimizde aşılanan Peygamber muhabbetini büyük bir ayrıcalık olarak görüyorum. Dikkat ediniz Peygamberimizin aziz hatıraları başta olmak üzere İslam medeniyetinin değerlerine bizim kadar hürmet gösteren, bizim kadar samimiyetle sahip çıkan pek az millet vardır. İmam hatipler bu kutlu geleneğin önümüzdeki en önemli temsilcileri haline gelmiştir. Burada toplanmış olan sizlere İslamın 14 asırlık birikiminin de, milletimizin binlerce yıllık tarihinin de en güçlü muhafızları olduğunu gösterdiğiniz için şükranlarımı sunuyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bizleri bir araya getiren, hasret gidermemize, hasbıhal etmemize vesile olan ÖNDER'e teşekkür ediyorum."

Konuşmasının ardından Erdoğan'a ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Furkan Suresi 74. ayetin yazılı olduğu hat tablosu verdi. ÖNDER Yönetim Kurulu üyeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la hatıra fotoğrafı çektirdi.

Erdoğan, programın sonunda bir süre Emin Saraç ile sohbet etti.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Sinan Erdem Halil Paşa Çanakkale Politika Güncel Haberler

title