Haberler

Önden Tavşan Ardından Defineciler Girmiş

Güncelleme:

Sivas'ta 28 metre uzunluğunda tünel kazan defineciler, amaçlarına ulaşamadı.

Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Odur köyü Çeçtepe mevkisindeki tümülüse 28 metre uzunluğunda tünel kazarak giren definecilerin, mezarın kapağını açmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı belirlendi.

Divriği İlçe Jandarma ve Garnizon Komutanı Yüzbaşı Aşkın Bozkurt ile tümülüste (bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecikler) incelemelerde bulunan Kaymakam Mehmet Nebi Kaya yaptığı açıklamada, tümülüse geçen hafta kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişilerce tünel kazılarak girildiğini söyledi.

Çeçtepe Tümülüsü hakkında bilgi veren Kaya, ''Daha önce görev yaptığım yerlerde Friglere ve Lidyalılara ait kaya mezarlarıyla karşılaşmış ve onların hayretini yaşamış biriyim. Aynı heyecanla buraya geldim. İki odalı olması, çok nizami bir yapıya sahip olması dolayısıyla çok önemli. İnsanı etkiliyor. Buradaki araştırmalar yapılıp, verilere daha net ulaşıldığında sonuç çok daha muhteşem olacaktır. İlk etapta Roma dönemine ait olduğu ifade ediliyor. Düz bir zemin üzerinde sonradan yığma yapıldığı için Frigler ve Lidyalıları da anımsattığı söyleniyor. Net olmamakla birlikte ilk intiba, Roma dönemine ait olduğu yönünde'' diye konuştu.

JANDARMA, DEFİNECİLERİN İZİNİ SÜRÜYOR

Bu arada, Divriği Jandarma Komutanlığı ekipleri, tümülüse girenlerin kimliğinin tespitine ve yakalanmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. İlçenin giriş-çıkışında uygulama yapan ekipler, bölgede devriye atıyor.

Mezar odasına ulaşmak için toplam 40 metre tünel kazan definecilerin, 12 metre yanlış yöne kazı yaptığı tespit edildi. 28 metrelik tünelle mezar odasına ulaşan ve duvarı delerek içeri giren definecilerin, mezar kapağını açmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı belirlendi. Tümülüste arkeologların inceleme yaptığı öğrenildi.

Öte yandan, duvarlarında çekiç izlerine rastlanan tümüsülün içinde ölü bir tavşan bulundu. Tavşanın, tümülüste zehirli gaz olup olmadığını tespit etmek amacıyla kazı yapan kişilerce sağ olarak odaya salındığını tahmin eden yetkililer, definecilerin bu tür yöntemler kullandığını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Nebi Kaya Divriği Sivas Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title