Haberler

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programının tamamı bugünkü toplantıyla açıklanmış oldu.

Onuncu Kalkınma Planı'nda belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programının tamamı bugünkü toplantıyla açıklanmış oldu.

Enerjiden sağlığa, tarımdan taşımacılığa birçok alanda reformların hayata geçirilmesinin hedeflendiği 25 öncelikli dönüşüm programına ilişkin ilk basın toplantısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların katılımıyla 6 Kasım 2014'te yapıldı. Davutoğlu'nun açıkladığı birinci gruptaki 9 dönüşüm programı, 417 eylem planından oluştu. Birinci grup dönüşüm programları arasında, "İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı, Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı, Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim Programı, Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı, Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı, Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı, Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı, Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı, Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı" yer aldı.

İkinci grup dönüşüm programları, Davutoğlu tarafından 18 Aralık 2014'te kamuoyuna duyuruldu. İkinci gruptaki eylem planları, ülkenin yüksek ve istikrarlı büyüme hedefine yönelik Kalkınma Planı döneminde sürdürülecek öncelikli yapısal reform uygulamalarını içerirken, bu grup içerisinde yer alan "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı"nın daha sonra açıklanacağı ifade edildi. İkinci grup kapsamında, "Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı, Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı, Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı, Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı, İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı, İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı" açıklandı.

Davutoğlu, üçüncü grupta yer alan ve doğum izninden ailelere yapılacak yardımlara kadar kapsamlı düzenlemeleri içeren "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nı, 8 Ocak 2015'te kamuoyuna duyurdu.

Bugün açıklanan ve istihdam, sağlıklı yaşam gibi konuları içeren üçüncü gruptaki öncelikli dönüşüm programları ise 380 eylem planından oluştu. Üçüncü grupta açıklananlar arasında, "İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı, Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı, Nitelikli İnsan Gücü için Çekim Merkezi Programı, Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı, Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Programı, Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı, Kalkınma için Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı" yer aldı. İkinci grupta yer alan "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı" da üçüncü grup dönüşüm programlarıyla açıklandı ancak detayları konusunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ayrıca toplantı yapacağı belirtildi.

Böylece 25 sektörel dönüşüm programına ilişkin eylem planlarının tamamı açıklanmış oldu. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Davutoğlu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title