Haberler

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Başbakan Davutoğlu ve bakanlar soruları yanıtladı (2) Davutoğlu: "Ticaret alanımızı genişletmenin en önemli araçlarından biri, gümrük kapılarındaki işlemlerin kolaylaştırılması ve gümrük kapılarının sayısının artırılması ve Türkiye'nin dışarıya dönük perspektifinin bu anlamda güçlendirilmesidir" "Hangi alanda olursa olsun yerli katkıyı artıran teknolojik atılımlara ve sanayi alanlarına çok ciddi destekler sağlamaya devam edeceğiz.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ticaret alanımızı genişletmenin en önemli araçlarından biri gümrük kapılarındaki işlemlerin kolaylaştırılması ve gümrük kapılarının sayısının artırılması ve Türkiye'nin dışarıya dönük perspektifinin bu anlamda güçlendirilmesidir" dedi.

Davutoğlu, Ankara Palas'ta "Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm" başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planlarını açıkladığı basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin "Gümrük işlemlerinin hızlandırılacağını ve gümrük kapısı sayısının artırılacağını söylediniz. Bunların yerleri belli mi ve nasıl bir hızlandırma işlemine tabi tutulacak?" sorusu üzerine Davutoğlu, son 12 yıl içinde en yakından takip edilen hususlardan birinin Türk ekonomisinin dünyaya açılması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünyada ilk 10 ekonomide yer alması için diğer 9 ülkenin ekonomilerinin niteliklerine bakıp karşılaştırma yapılması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, diğer 9 ülkenin hemen hemen tümünün, ABD, Rusya, Kanada, Brezilya gibi, kıta ölçekli ve coğrafi olarak Türkiye'den büyük ülkeler olduğuna dikkati çekti.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin ölçeğini coğrafi olarak büyütebilmesi için önündeki engelleri kaldırması gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nedir bu engeller? Vize... Nedir bu engeller? Ticaret kısıtlamaları... Dolayısıyla vizeler kaldırılacak, serbest ticaret anlaşmaları artırılacak, daha çok ülkeyle sektörel bazda etkileşime geçilecek ve ticaret alanımızı genişleteceğiz. Ticaret alanımızı genişletmenin de en önemli araçlarından biri gümrük kapılarındaki işlemlerin kolaylaştırılması ve gümrük kapılarının sayısının artırılması ve Türkiye'nin dışarıya dönük perspektifinin bu anlamda güçlendirilmesi."

Gümrük kapıları ve Türkiye'nin bu alanda atacağı adımların genel perspektiflerinin içinde bir konu olduğunu anlatan Davutoğlu, Türk ekonomisi ve insanının gücünün dışarıya açıldığı ölçüde maksimize olabileceğini kaydetti.

Söz konusu açılımda gümrük politikaları ve gümrük kapılarının önemli bir rol oynadığını anlatan Davutoğlu, "Bu konuda çok ciddi iyileştirmelere gideceğiz" dedi.

Gümrüklerde tek durak projesi

Konuya ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de gümrük kapılarında verilen hizmetin hızlandırılması ve kalitenin yükseltilmesi çerçevesinde yeni gümrük kapılarının açılması ve mevcut gümrük kapılarında iş akışının daha rasyonel hale getirilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Canikli, yeni gümrük kapılarının açılması çerçevesinde Gürcistan, İran ve Irak başta olmak üzere söz konusu ülkelerle ilave gümrük kapılarının açılması noktasında çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Bunlardan birkaçının önümüzdeki günlerde açılacağını bildiren Canikli, birkaçının da yatırım aşamasına geldiğini söyledi.

Mevcut kapılardaki işlemlerin hızlandırılması noktasında da tek durak projesinin son aşamaya geldiğini belirten Canikli, "Sarp, Kapıkule ve Habur sınır kapıları başta olmak üzere bir araç işlem görürken 4 durakta 6 işlemden geçmektedir. Şimdi tamamını tek durakta eğer gerçekleştirebilirsek, tümünü bakanlığımız elemanları tarafından yapılabilir hale getireceğiz" diye konuştu.

Hızlandırma yapılırken güvenliğin elden bırakılmamasının önemine değinen Canikli, gümrük mevzuatına aykırı işlemler konusunda gerekli denetimlerin yapılması ve zafiyetin oluşmaması gerektiğini söyledi.

Etkili bir denetim için teknolojik imkanları yoğun bir şekilde devreye alacaklarını kaydeden Canikli, özellikle araç ve eşyaların tümünün hızlı bir şekilde X-Ray cihazları ile hızlı bir şekilde taramadan geçirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bunun için 2015 bütçesinden ciddi bir kaynak ayrıldığını anlatan Canikli, "Bu şekilde, uluslararası standartların da ötesinde bir organizasyon gerçekleştirilmiş olacak" dedi.

Bazı gümrük kapılarında işleyişte teknik anlamda sıkıntıların bulunduğunu dile getiren Canikli, "Sarp Sınır Kapısı bunların başında geliyor. 6'sında proje ihalesi yapılıyor. 8 ay içerisinde tamamlanmış olacak. Yeniden inşa ediyoruz. Diğer kapılarımızda da benzer çalışmalar var. Her ay, her geçen gün kalitenin artmasını, hızlı işlemlerin sonuçlarını göreceğiz inşallah" ifadesini kullandı.

"Yerli otomobili teşvik edeceğiz"

Yerli otomobilin önceki dönemlerde sürekli teşvik aldığının hatırlatılarak, eylem planları çerçevesinde yerli otomobil konusunda bir ayrıcalık yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Davutoğlu, bununla ilgili çağrılarının her zaman sabit olduğunu söyledi.

Hangi alanda olursa olsun yerli katkıyı artıran teknolojik atılımlara ve sanayi alanlarına çok ciddi destekler sağlamaya devam edeceklerini ifade eden Davutoğlu, "Yerli otomotiv sanayi ve yerli otomobil üretimi konusu, bu açıdan önemli. Her zaman olduğu gibi teşvik edeceğiz" diye konuştu.

"İnşallah Türkiye'ye müjdeli haberi vereceğiz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da otomotiv sektörünün Türkiye'nin önemli sektörlerinden olduğunu kaydederek, sektörün son yıllarda Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaştığını dile getirdi.

Şu anda 56 Ar-Ge merkezinin otomotiv sektörü ile ilgili olduğunu belirten Işık, "Artık sadece otomotiv yedek parçası yapmıyoruz veya otomotiv üretmiyoruz. Otomotivin Ar-Ge'sine de yoğunlaşmış durumdayız" diye konuştu.

Bir firmanın Ar-Ge biriminde çalışan personel sayısının bin 300'ü geçtiğine işaret eden Işık, otomotiv sektörünün bu açıdan Türkiye'nin en güçlü sektörleri arasında yer aldığını ve otomotivde katma değeri yüksek ürün oranının arttığını belirtti.

Otomobilde yerli marka oluşturma konusunda hedeflerini menzil artıran elektrikli hibrit araçlara yoğunlaştırdıklarını anlatan Işık, içten yanmalı motor teknolojisinde yeni bir marka oluşturmanın çok büyük zorlukları bulunduğunu kaydetti. Elektrikli araç konusunda bir fırsat penceresinin olduğuna dikkati çeken Işık, bunu değerlendirmek için gayret gösterdiklerini dile getirdi.

TÜBİTAK bünyesinde Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi oluşturulması konusunda hazırlıkların sürdürüldüğünü belirten Işık, dizayn ve mühendislik konusunda çalışmaların bulunduğunu ifade etti.

Otomobili yerli olarak üretecek üreticilerle görüşmelerin devam ettiğini bildiren Işık, "Ümit ediyorum önümüzdeki süreçte bütün Türkiye'ye müjdeli haberlerimizi vereceğiz inşallah" dedi.

- Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Nurettin Canikli Ahmet Davutoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title