Haberler

Önce Çevre, Sonra Üretim" Dediler

Pınarbaşı'nda faaliyet gösteren ZA Madencilik hedef büyüttü, kapalı sistem toz tutma filtreleriyle sektörde 'olmaz' denileni hayata geçirdi.

Pınarbaşı'nda faaliyet gösteren ZA Madencilik hedef büyüttü, kapalı sistem toz tutma filtreleriyle sektörde 'olmaz' denileni hayata geçirdi. 10 milyon lirayı geçen Çevre yatırımlarıyla Avrupa'nın sayılı tesisi arasına girmeyi başaran firma, çevre ödülü için kolları sıvadı. Firma ortaklarından İbrahim Ada, "Madencilik sektöründe Avrupa'da bu kadar geniş alanda kurulmuş tamamen kapalı sistemde çalışan başka bir firma yok. 'Önce çevre, sonra üretim' sloganıyla yola çıktık" dedi.

ÇEVREYE HER YIL 1 MİLYON LİRA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni kurulacak taş ocaklarına örnek gösterildiklerini belirten İbrahim Ada, "Kurulurken, üretimi fazla yapalım değil, çevreye zarar vermeyelim amacına odaklandık. Tesisin içinde havayla suyu aynı anda verip tozu bertaraf eden, 120 tane sistem kurduk. Bizim önceliğimiz sürdürülebilir çevre teknolojilerini kullanarak üretim yapmak. Önceliğimiz Pınarbaşı halkı, her yıl 1 milyon lira çevreye yatırım yapıyoruz" dedi.

PINARBAŞI BİZE SAHİP ÇIKIYOR

Taş ocağı kurmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı olmak üzere dört bakanlık, 12 bölge müdürlüğünden izin alındığına dikkat çeken Ada, sektördeki firmaların mesailerin yarısını taş ocaklarında yarısını adliye koridorlarında geçirdiğini belirtti. "Biz sürdürebilir çevrecilik anlayışıyla hareket ediyoruz. Durum böyle olunca da 60 bin insanın yaşadığı ilçede tepkiden çok teşekkür alıyoruz. Referandum yapılsa Pınarbaşı halkı bize sahip çıkar" diye konuştu.

KAMYON GÜRÜLTÜSÜ YOK

100 bin metrekarelik alanda hizmet veren tesiste her şeyin düşünüldüğünü söyleyen İbrahim Ada, "TIR ve kamyonlarımız Pınarbaşı'nın içinden geçmemesi için 3.5 kilometrelik kendi özel yolumuzu yaptık. Devlet bize böyle bir çalışma yapın demedi ama biz kendi tercihimizle Orman Bölge Müdürlüğü'nden izinlerimizi alıp, 1.5 milyon lira harcayarak 45 günde yol açtık. Böylece TIR ve kamyonların gürültüsü ve yarattıkları trafiği Pınarbaşı'na yaşatmadık. Bu yolu kendimizin olduğu kadar Pınarbaşı halkının da kullanımına açtık" dedi.

İZMİR'E KATMA DEĞER YARATIYORUZ

2008 yılında ZA Madencilik Onursal Başkanı Ziya Aydın'ın girişimiyle kurulan şirketin İzmir'in kazancı olduğunu vurgulayan İbrahim Ada, " İzmir'in yatırıma çok ihtiyacı var. Güzel kentimize yol, inşaat, kaldırım yapıyor; hammaddeyi biz üretiyoruz, altyapı malzemesini biz veriyoruz. Bizler çalışmazsak başta yol ve bina maliyetleri İzmir'de ikiye katlanır. İzmir ekonomisine katma değer sağlıyoruz" diyerek yatırımcıya destek çağrısı da yaptı. Ada, sürdürülebilir madencilik anlayışıyla gerçekleştirdikleri üretimle çevre ödüllerinde iddialı olduklarını söyledi.

NEDEN MUTLUYUZ?

Satın alma uzmanı Burak Akbayırlı Pınarbaşı'nda oturduğunu, ailesinin de yine Pınarbaşı'nda yaşadığını belirterek, burada çalışmanın kendisini mutlu ettiğini söyledi. Akbayırlı bunun nedenini de, "Biz işsizlik nedeniyle gelip burada çalışmıyoruz. Burada çalışıyoruz çünkü sanıldığı gibi ortalığı toza dumana katan bir yer değil. Zaten bunun mücadelesini veriyoruz, diyoruz ki eğer bir taş ocağı işletecekseniz, gelin burayı görün. Çevreye, insana saygılı üretim nasıl yapılır gelin, görün. Bunun olabileceğini göstermek için çalışıyoruz. Bunu başardığımızı görmek de bizi mutlu ediyor" diye açıkladı. 30 yılını madenlerde geçiren ve son 7 yıldır da ZA Madencilik'te çalışan yine Pınarbaşı sakinlerinden Fikret Taşkıran ise "Deyim yerindeyse ekmeğinizi taştan kazanıyorsunuz. Üç çocuğumu buradan kazandığım parayla okuttum. Burada mutluyuz, çünkü burada iş adam gibi yapılıyor" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title