Haberler

Onbeşliler" Çanakkale'ye Gidecek

Çanakkale Savaşı kahramanlarından "Kınalı Ali"nin memleketi Tokat'tan 15 yaşındaki gençler, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla, Turhal Belediyesinin organizesinde Çanakkale'ye gidecek.

EKBER TÜRKOĞLU - Çanakkale Savaşı kahramanlarından "Kınalı Ali"nin memleketi Tokat'tan 15 yaşındaki gençler, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla, Turhal Belediyesinin organizesinde Çanakkale'ye gidecek.

Turhal Belediyesi, Çanakkale Savaşı sırasında 15 yaş ve üstünde eli silah tutan gençlerin cepheye gitmesinin ardından Anadolu'da yakılan "Hey Onbeşli" adlı ağıttan yola çıkarak, "Onbeşliler, dedelerini Çanakkale'de ziyaret ediyor" sloganıyla gezi düzenlemeye karar verdi.

Belediye, ilçede bulunan 15 yaşındaki gençleri, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale'ye götürecek. Bu geziyle, gençlere Çanakkale ruhunun aşılanması hedefleniyor.

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Turhal Belediyesi olarak Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümünü ecdadımızın ruhuna uygun kutlama kararı aldık. Elbetteki Çanakkale Savaşı ile ilgili ne kadar etkinlik yapmış olursak olalım yine de sevdamızın ruhuna uygun bir şey yapmış sayılmayız" dedi.

Bekler, gençler için farklı bir etkinlik gerçekleştireceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Biliyorsunuz Çanakkale Savaşı'na fazla en fazla asker gönderen ve şehit veren illerden biri de Tokat'tır. Tokat'ta 15 yaşındaki gençlerimiz askere gittikleri ve geri dönmedikleri için 'Hey Onbeşli Onbeşli, Tokat yolları taşlı, Onbeşliler gidiyor, kızların gözü yaşlı' diye ağıtlar yakılmıştır. Bu ağıt unutulmuş, oyun havası şeklinde kullanılmış. Bu ağıtlar, Türkiye sınırlarını da aşmıştır, uluslararası arenada konuşulmaktadır. Hal böyle olunca bizim gerçekten 15 yaşındaki şehitlerimizin yatmış olduğu şehitliğe 15 yaşındaki torunlarını götürmemiz gerekiyordu. 'Onbeşliler, dedelerini Çanakkale'de ziyaret ediyor' sloganı altında Turhal'da ikamet eden ne kadar 15 yaşında genç varsa hepsini Çanakkale'ye götürme kararı aldık. İlçemizden bin genci Çanakkale'ye götüreceğiz. İlk kafilemizi, askerlerimizin o dönemde giydikleri kıyafetle Çanakkale'ye götüreceğiz. İlk kafile Ankara'ya da uğrayacak. İnşallah randevu alabilirsek Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı da ziyaret edeceğiz."

Turhal Belediyesi Gençlik Meclisi üyesi 15 yaşındaki Büşra Yüzügüleç ise "15 yaşındaki gence bu zaferi anlatmak gurur verici. Bu projede bize desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. İnşallah güzel bir şeye imza atacağız. Çanakkale'ye gitmek beni heyecanlandırıyor" dedi.

Kınalı Ali

Tokat Zileli Ali'nin saçına Çanakkale cephesine gitmeden önce annesi tarafından kına yakılır.

Çanakkale'de komutanı, cepheye yeni gelen askerleri kontrol ederken, saçının ortası sarı Ali'yi görünce, önce nereli olduğunu, ardından da saçına kınayı neden yaktığını sorar.

Zileli olduğunu söyleyen Ali, kına içinse "bilmiyorum" yanıtını verir. O günden sonra "Kınalı Ali" diye anılan asker, annesine yazdığı mektupta, "Anacağım kafama kına yaktın, burada komutanlarım ve arkadaşlarım benle hep dalga geçtiler. Sakın kardeşim Ahmet'e de yakma. Onla da dalga geçmesinler" der.

Aradan zaman geçer. İngilizler, tüm güçleriyle Gelibolu'ya yüklenir ve bu cepheyi savunan askerler teker teker şehit düşer. Buraya takviye olarak giden Kınalı Ali'nin bölüğünden de kimse sağ kalmaz.

Oğlunun şehit düştüğünden habersiz olan annesi, Ali'ye cevaben yazdığı mektubunda, "Oğlum Ali, yazmışsın ki 'kafamdaki kınayla dalga geçtiler, kardeşime de yakma' demişsin. Kardeşine de yaktım. Komutanlarına ve arkadaşlarına söyle seninle dalga geçmesinler. Biz de üç şeye kına yakarlar. Gelinlik kıza, gitsin ailesine, çocuklarına kurban olsun diye, kurbanlık koça, Allah'a kurban olsun diye, askere giden yiğitlerimize, vatana kurban olsunlar diye" ifadelerini kullanır.

Bu mektubun aslı, Çanakkale Müzesi'nde de sergilenmektedir.

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Zaferi Turhal Kınalı Tokat Yerel Haberler

title