Haberler

On Yıldır Felç Olan Adam Beynine Takılan İmplantla Hareket Etti

Güncelleme:

ABD'de bulunan California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) araştırmacıları, beyin implantıyla yönetilen robot kol geliştirdi. 34 yaşındaki ABD vatandaşı Erik Sorto, beynine implant takılarak robot kolu kullanan ilk kişi olarak tarihe geçti.

Sorto, 13 yılın ardından ilk kez kimseden yardım almadan su içmeyi başardı. Sorto, Caltech uzmanlarının beynine yerleştirdiği implant sayesinde zihin gücünün yardımıyla önündeki kolu kullanarak, el sıkışabiliyor, yemek yiyebiliyor, hatta 'taş, kâğıt, makas' bile oynayabiliyor. Yeni kolunu kullanmanın heyecanın yaşayan Sorto, 'Kolu kullanmanın bu kadar kolay olmasına çok şaşırdım. Bağımsız hareket etmeyi çok özlemiştim. Bundan sonra her işi kendim yapabileceğim. Çok mutluyum.' dedi.


DAHA ÖNCE DENENMİŞTİ

İmplant, beynin hareket isteğini yerine getiren posterior parietal korteks (PPC) bölümüne yerleştiriliyor. ABD'nin savunma sanayii şirketi DARPA ve Braingate2 daha önce bir kadının tek başına çikolata yemesini, başka bir kadının kendi başına kahve içmesini sağlamıştı. Caltech'in son implantı, daha akıcı ve gerçekçi hareketler oluşturduğu için gelecekte umut vaat ediyor.

Felçli Erik Sorto vücudundan bağımsız olan robot kolunu düşünce gücüyle hareket ettirerek ihtiyaçlarını karşılıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Dünya

California Teknoloji Sağlık Yaşam Dünya Haberler

500

Yorumlar (3)

doğru:

13 yıldır otomobil yapacaz diye milleti kandıranlar şimdi afişlerede uçak yapıyoruz diye milleti kandırıp oy toplama peşinde. . . bırakın yalan dolanı insanlık için bariş için bişey yapın. . .

15
3
yanıtYanıtla
VATANPERVER:

Bizim gerizekalılar daha televizyonda bal, telefon, cinsel güç arttırıcı hap ve neydi adı doktor ömer mi ne onun beş para etmez faydasız aptal ilaçlarını falan reklam edip satmakla uğraşsınlar sonra vay efendim neden böyle. . .

4
0
yanıtYanıtla
erdem:

ibrahim tatlısesin beynini dagıttılar adam ameliyattan sonra evlendi türkü bile söyledi bunlar olagan seyler fazla kafanızı takmayın :)

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title