Haberler

Omuz Sıkışma Sendromu

Güncelleme:

Ortopedi Uzmanı Op.Dr.Fatih Suluova Bilgilendiriyor.

Özellikle 40 yaş üstü hastalarda görülen bu hastalıkta zamanla şikayetler artarak omuzun baş üstü seviyeye kaldırılması sırasında ağrı, gece üzerine yatamama, dirsek ve sırt bölgesine yayılan ağrılara kadar şiddetli ağrılı durumlara neden olur. Hastalığın ilerleyen dönmelerinde omuz döndürücü kasları tamamen yırtılır ve bunun sonucu olarak omuz hareketleri tamamen kısıtlanır.

Orta yaş ve üstü hastalarda sıklıkla neden omuz döndürücü kasın apolet kemiğinin yapısal sorunlardan dolayı sıkışmasıdır. Apolet kemiğinin yapısının çengel şeklinde kasa doğru büyümesi, kemiğin doğumsal bozuklukları, yine apolet kemiği ile köprücük kemiği arasındaki kireçlenme kasın sıkışmasına ve sonuçta omuz sıkışma sendromuna neden olmaktadır. Sıkışma durumunun ilerleyip hastanın zorlamaya devam etmesi halinde bu mekanik basının sonucu olarak kas yırtılabilmektedir.

Gençlerde ise bu hastalık özellikle sporucularda eklemin aşırı zorlanmasına bağlı kapsüler yapılardaki bozukluk omzun stabilitesini bozarak omuz döndürücü kasta sıkışmaya neden olur.

Yukarıda bahsedilen risk grubundaki kişiler (orta yaş ve üstü kişiler, baş üstü yoğun faaliyetlerde bulunanlar…) omuz ağrıları ilerlemeden mutlaka doktora başvurmalı. İyi bir fizik muayene, röntgen ve MR çekilerek hastalığın tanısı konulabilmektedir.
Hastalığın tedavisi şikayetin süresi, şikayetlerin şiddeti, muayene bulguları, hastanın yaşı, röntgen ve MR bulgularına göre değişkenlik göstermektedir. Başlangıç aşamasındaki vakalarda ağrı kesici (antienflamatuar) ilaç tedavisi ve egzersizler verilmekte gerekli durumlarda sıkışma bölgesine streoid enjeksiyonları uygulanmaktadır. Birçok vakada fizik tedavi yöntemleri başarılı sonuçlar vermektedir. Konservatif denilen bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarda, tetkiklerinde ciddi kas hasarı ve ileri derecede kemik büyümesi olan hastalarda cerrahi tedavi önerilmektedir.

Günümüzde omuz cerrahisi artan oranlarda kapalı (artroskopik) yöntemlerle yapılmaktadır. Artrokopik yöntemde hastanın omzunun sıkışma bölgesine yapılan çok küçük kesilerin ardından kalem kalınlığında kameralarla girilerek sorun tespit edilir. Ardından yine eklem etrafından açılan minik deliklerden yardımcı aletlerle ekleme girilir. Traşlayıcı ve radyofrekans aparatlarıyla kastaki sıkışıklık gevşetilip neden olan kemik sıkışıklıkları törpülenip düzleştirilmektedir. Yine aynı seansta tamamen kapalı (artroskopik) olarak, kas yırtıkları da tamir edilmektedir. Kapalı cerrahi sonrası yara olmadığı için hemen egzersizler başlanabilmektedir. Büyük yara olmaması, kasların açık cerrahideki gibi ayrılmadan ameliyatın gerçekleşmesi hastanın ameliyat sonrası çok az ağrısı olmasını sağlar ve pansuman sorunu en aza indirilir.

Omuz sıkışma sendromu erken dönemde çok basit yöntemlerle tedavisi bir hastalıktır. Tüm hastalıklar gibi tedavisinin gecikmesi durumunda tedavi ve tedavi sonrası iyileşme sürece güçleşmektedir. Günümüzde gelişen artroskopik cerrahi tekniklerle omuz ameliyatları başarısı çok artmış ameliyat sonrası hastaların günlük yaşama dönüşleri kolaylaşmıştır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Suluova Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024? Aziz Yıldırım aday mı 2024? Taraftarlar Aziz Yıldırım'ın aday olması için binlerce paylaşım yaptı Everton Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Everton Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title