Haberler

Omü Doktorları Bir İlki Daha Gerçekleştirdi

SAMSUN (İHA) – Samsun'da kısa bir süre önce ameliyat olan ve karaciğerinin dış kısmında kitle tespit edilen hasta, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde SILS tekniğiyle ameliyat edilerek bir ilk gerçekleştirildi.

Üç ay önce bağırsak ameliyatı olan 55 yaşındaki Döndü Yiğit'in karaciğerinde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nde Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Kağan Karabulut'un yaptığı incelemeler sonucu tümör tespit edildi. Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Kağan Karabulut, daha önce ameliyat olmuş hastayı ilk kez SILS (tek kesiden kapalı ameliyat) tekniğini uygulayarak sağlığına kavuşturdu. Hastanın durumu ve ameliyat hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Karabıçak, "3 ay önce bağırsak tümörü ameliyatı olan hastanın karaciğerinde tümör saptandı. Hasta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Polikliniği'ne başvurdu. Hastaya Türkiye'de ilk kez yapılan tek kesiden kapalı ameliyat (SILS) ile karaciğerinin sol dış kısmı çıkartıldı" dedi.

Hastaya dış bir merkezde 3 ay önce bağırsak tümörü ameliyatı yapıldığını belirten Karabıçak, "Kemoterapi alması gerekiyordu. Tetkiklerinde karaciğerde bir tümör saptanması üzerine bize başvurdu. Biz, Türkiye'de ilk kez uygulanan ama daha önce ameliyat olmuş bir hastada dünyada ilk defa yapılan bir ameliyatı gerçekleştirdik. Hastanın göbeğine yaptığımız 5 santimetrelik bir kesiden 'tek kesiden kapalı yöntemle' hastanın karaciğerinin sol dış kısmını çıkarttık. Daha önce ameliyat olmuş hastalara bu teknik uygulanmamaktadır. Normalde bu ameliyatı 20-25 santimlik bir kesiden yapıyoruz" diye konuştu.

Döndü Yiğit ise, ameliyattan korktuğunu ancak beklediği korkunun olmadığını söyleyerek, "Sağlık durumum iyi. Pazartesi ameliyat oldum ve salı günü ayağa kalktım" dedi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kağan Karabulut Türkiye Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title