Haberler

Ömer Çelik: 'Sinema İçin Arşiv Müzesi Oluşturacağız'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik 'ihtilal ve muhtıra dönemlerinde yakıldığı için sinema mirasımıza yeterince sahip çıkılmadı.

Türk sinemasının 100. yıl dönümüne ithafen düzenlenen "Yüzyıllık Aşk: Türkiye'de Sinema ve Seyirci İlişkisi" isimli sergi Karaköy’de bulunan İstanbul Modern’de gerçekleşti. Sergiye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, sanatçılar ve sinemaseverler katıldı.

Sinema mirasına iyi bakılmadığını ifade eden Bakan Çelik “Kimleri iyi bakılmadığı kimileri de ihtilal ve muhtıra dönemlerinde yakıldığı kaybolduğu için sinema mirasımıza yeterince sahip çıkılmadı. Elimizde

kalan son 2800 kutu yanar tabanlı filimler Sami Şekeroğlu hocamızın gayretleri ile kurtarıldı” dedi. 

Türk sinemasının yüzüncü yılı olduğunu hatırlatan Bakan Çelik “Sinemamızın içerisinde toplumsal hayatın çeşitli evrelerini görüyoruz. Ama en önemli toplumumuzun geçirdiği toplumsal ve siyasi evreleri görüyoruz. Bunlarda gelenek modernizm çatışması, siyasi merkez ve çevre çatışması, tarım toplumu ve sanayi toplumu çatışması, kır-kent çatışması gibi unsurlar aslında Türkiye’yi anlamımız için Türkiye tarihini anlamamız için mutlaka bilmemiz gereken derinlemesine anlamamız gereken unsurlar. Bu bakıma sinemamız tarafından bu güne kadar saklanmış durumda bizim belleğimizi oluşturuyor. Bundan sonra araştırmacıların, akademisyenlerin, çeşitli konuları ele alırken Türkiye’yi anlamak için sinemaya daha çok eğilmeleri gerekecek. İstanbul Modern böyle bir sergiyle bizim hafızamızı yeniden tazelememizi sağlıyor” dedi. 

En önemli konulardan bir tanesi sinema mirasının korunması olduğunu söyleyen Çelik: “Bu güne kadar bu miras iyi korunduğu söyleyemeyiz. Hem bir takım toplumsal şartlar, bireysel hasiyetlerdeki zaaflar neticesinde iyi korunamamış hem de ihtilal dönemlerinde veya başka muhtıra dönemlerinde yakılmış, sansürlenmiş, sinema hafızamız ciddi bir şekilde hasar görmüş. Bunun korunmasıyla ilgili bir adım atıyoruz. Sinema genel müdürlüğümüz bünyesinde bir sinema arşiv müzesi oluşturacağız. Ayrıca bu hasar görmüş filmleri restore edecek teknik donanımı sağladık. Bundan sonra korunmasıyla da ilgili tedbirler alacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Bakan Ömer Çelik, Oya Eczacıbaşı ile birlikte sergiyi gezdi. 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ömer Çelik İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title