Haberler

Ömer Çelik: Biz HDP'yi Sürece Kattık Hdp Kendisini Süreçten Çıkardı

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesi sonrasında açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Biz HDP'yi sürece kattık HDP kendisini süreçten çıkardı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesi sonrasında açıklama yapan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Biz HDP'yi sürece kattık HDP kendisini süreçten çıkardı. AK Parti'nin HDP'yi muhatap alması için siyasetin meşruiyet kanalları içinde hareket etmesi gerekir. Yeni anayasa tartışmaları başkanlık sistemi üzerinden tartışılmalı.Anayasa konusunda Sayın Bahçeli de Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğunu yeni Anayasa temelindeki çalışmalara olumlu baktıklarını söyledi. Bahçeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylemiştir. İçtüzük değişikliğinde mutabakata varıldı" dedi.

"YENİ ANAYASA GÜNDEMİ İLE ÇALIŞMALARINI TBMM'DE ELE ALMASI KONUSUNDA BİR UZLAŞMA VAR"

Çelik, "Geçmişte görev yapmış Uzlaşma Komisyonu'nun aynı şekilde çalışmalarına yeni Anayasa yapacak aşamaya gelene kadar müzakereleri gerçekleştirecek bir çalışma ortaya koyması şeklinde bir süresi olacak. Bu süre geçmişte çok uzun oldu. Müktesebatın hazır olduğunu sadece eyleme geçmek gerektiğini düşünüyoruz. Artık bir anayasa değişikliği ile Türkiye'nin vakit kaybetmemesi gerektiği yeni anayasa gündemi ile çalışmalarını TBMM'de ele alması konusunda bir uzlaşma var" ifadelerini kullandı.

"BAHÇELİ, GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA OLDUKLARINI SÖYLEMİŞTİR"

Başkanlık sitemine ilişkin Çelik, "Başkanlık sitemine ilişkin Bahçeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylemiştir. Sayın Başbakanımızın sistemlerin mekanizmaları üzerinden değil, sistemler yoluyla temin etmek istediğimizi demokratik değerler üzerinden tartışılması gerektiğinin altını çizmiştir" dedi.

"YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI BAŞKANLIK SİSTEMİ ÜZERİNDEN TARTIŞILMALI"

Çelik, "Bizim için yeni anayasa tartışmalarında esas olan şey, Türkiye'de temel hak ve hürriyetlerin daha çok nasıl garanti altına alınacağı, kuvvetler ayrılığının daha çok nasıl gerçekleştirileceği, Türkiye'de gerçek ileri bir demokrasinin anayasa ile nasıl teminat altına alınacağı şeklindeki başlıklardır. Mekanizmaların sadece etiket düzeyinde tartışılması, bir takım ön yargıların çarpıtılmasından öteye gitmez. Bu tartışmalardan muradımız Türkiye'nin kuvvetler ayrılığının tam tahkim edildiği, denetim mekanizmalarının tam olarak kurulduğu, yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının garanti altına alındığı, temel hak ve hürriyetlerin garanti altına alındığı bir anayasal modelin ortaya çıkması çerçevesindendir. AK Parti olarak bunun başkanlık sistemi üzerinden tartışılması gerektiği. Bu sistem ile daha çok teminat altına alınacağıdır" diye konuştu.

"İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNDE MUTABAKATA VARILDI"

Çelik, "İçtüzük değişikliği çalışması yapılması konusunda mutabakata varıldı" dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN HİTLER DÖNEMİNİ OLUMLAYAN BİR AÇIKLAMA YAPMASI DÜŞÜNÜLEMEZ"

Çelik, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün siyasi hayatı demokratik mücadeleyle geçmiştir. Kendisinin Hitler dönemini olumlayan bir açıklama yapması zaten düşünülemez. Hitler dönemine olumlu referans verdi gibi bir çarpıtmanın doğru olmadığını ifade ediyorum" diye konuştu.

"BİZ HDP'Yİ SÜRECE KATTIK. HDP KENDİSİNİ SÜREÇTEN ÇIKARDI"

Çelik, "Biz HDP'yi sürece kattık. HDP kendisini süreçten çıkardı. Bizim açımızdan Uzlaşma Komisyonu'nda Meclis'teki bütün partiler olmalıdır. AK Parti'nin HDP'yi muhatap alması için siyasi nezaket kurallarına uygun davranması ve siyasetin meşruiyet kanalları içinde hareket etmesi gerekir" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Devlet Bahçeli Ömer Çelik AK Parti Türkiye Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title