Haberler

Ömer Çelik: Irak Kürdistanı Referandumuna Sıcak Bakmıyoruz

Güncelleme:

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik gündemde yer alan konuları değerlendirdi. Çelik, Irak Kürt Bölgesi için hazırlanan bağımsızlık referandumuna sıcak bakılmadığını açıkladı.

"YENİ ANAYASA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK MESELESİ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin muhalefetin yaptığı açıklamaları eleştirerek şu ifadeleri kullandı: "Yeni Anayasa yapılması meselesi Türkiye'nin en stratejik en büyük meselesi diyebiliriz. Kavramların dikkatli kullanılması gerekiyor. Toplantı başlarken, bir muhalefet sözcüsü "Bizim yeni anayasa diye bir gündemimiz yok. Anayasasının yenilenmesi diye bir gündemiz var" dedi.

"ELİMİZDE ÇOK DETAYLI BİR ÇALIŞMA VAR"

Anayasanın yenilenmesi süreci söz konusu değildir. Türkiye'nin gündemi sıfırdan millete dayanan sivil siyasetçilerin inşa ettiği yepyeni bir Anayasa yapmaktır. Bir diğer muhalefet sözcüsü "Gündemimiz darbe hukukun temizlenmesi" dedi. Kuşkusuz darbe hukukunun temizlenmesi çok önemlidir. Bununla ilgili elimizde çok detaylı bir çalışma var.

"TARTIŞMALAR ÇOK YÜZEYSEL YAPILIYOR"

Taktik meseleleri, stratejik meselelerin önüne koymamak gerekir. Bütün bu taktik meseleleri aşacak en büyük mesele yeni Anayasanın yapılmasıdır. Yeni Anayasa, Türkiye'deki darbe hukukun temizlenmesinden toplumsal barışın güçlendirilmesine kuvvetleri ayrılığının tam olarak temin edilmesinden yargı bağımsızlığının temin edilmesine, hukuk devletinin güçlenmesine, özgürlükçü bir laikliğin tesis edilmesine dönük olarak bütün bunları kapsayacak bir mantık ile ele alınmalıdır. Bu tartışmalar maalesef çok yüzeysel yapılıyor.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ, MEŞRU BİR SİSTEMDİR"

Yine başka bir muhalefet sözcüsü çıktı "Başkanlık sistemi gündeme gelmemeli" dedi. Etiketler üzerinden bir tartışma yürütmenin anlamı yok. İçerik üzerinden, siyasi akıl ile bir tartışma yürütmek gerekir. Başkanlık sistemi, Parlamenter sistem gibi meşru bir sistemdir. Bu yaklaşımlarla bu iş yürümez.

CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

Büyük bir iki yüzlülük sergileniyor. İnsan seli Türk sınırlarına dayanmış durumda. Halep bombalandı 70 bin kişi Türkiye sınırında. Cenevre'de görüşme yapayım, Suriye'de uçaklarla bombalamaya devam edeyim samimiyetsiz bir yaklaşımdır. Ortaya çıkan tabloda muhalifler de biz de tepkliliyiz. Bombaların altında hiçbir barışı konuşamazsınız. Suriye'de birlik hükümeti katliama meşruiyet kazandırmaktadır. Esad'ın kalıcılığı üzerinden müzakere süreci gayrimeşru kılar. Süreç devam edecekse bombalamalar durmalıdır. Bizim Suriye Kürtlerinin kazanımlarına karşıymışız gibi bir yaklaşım oldukça yanlıştır. Onlar kimsenin gündeminde değilken biz bu talebi iletmiştik. Buradaki PYD meselesinde şunu görelim, PYD ilk önce lejyoner bir grup gibi kullanıldı. O zamnki uyarılarımıza bakınız. Burada kanton oluşturmak diğer etbnik gruplarının haklarını gasp anlamına gelir. PYD'nin silahlarını PKK'nın kullandığı açıktır. PYD diğer Kürt gruplarını dışlamaktadır. PYD Esad güçlerinin yanında oturur, onunla birlikte hareket ettiği çok açıktır.

"TÜRKMENLER MASADAKİ YERLERİNİ ALMALI"

Türkmenlerin masadaki yerlerini hakettikleri şekilde almaları Türkiye'nin en büyük hassaiyetidir. Fırat'ın batısını yakınen takip ediyoruz. PYD ile ilgili bazı iddialar var bunları da takip etmekteyiz. İnşallah bütün bu sorunlar giderilir ve Cenevre-3 Suriye'ye barış getirecek bir netice ile tarihteki yerini alır diyoruz.

RUSYA'NIN GÖZLEM UÇUŞU

Söz konusu uçuşlar 27 ülke tarafından imzalanmış bir anlaşma çerçevesinde ortaya çıkıyor. Anlaşma 1992'den bu yana var. Bu gözlem uçuşları yapılırken rotanın belirlenmesi konusunda ev sahibi ülkenin bir insiyatifi var. talep edilen rota Suriye sınırından yatay geçen ve Hatay'a kadar giden bir tora. Buna mücbir sebeplerle izin verilmesi söz konusu değil. Rusya ile aramızda sıcak ve taze bi kriz var. Bir açık saha anlaşması gereği yapılacak gözlem uçuşu ne manaya geleceği ve bu kadar spekülatif bir uçuşun ne manaya geleceğini uluslararası kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

"YENİ DEVLETÇİKLER OLUŞTURMAK DOĞRU DEĞİL"

Çelik'e, Rudaw muhabiri tarafından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bağımsız Kürt devleti için bir referandum hazırlığı yapıldığına yönelik açıklamaları soruldu. Çelik, "Bugünün meselesi, yeni suni kriz alanları oluşturmak değil. Meseleyi bir devlet meselesi olarak ortaya koymamak lazım. Yeni devletçikler ve suni kriz alanları oluşturmak doğru değil. Yeni refah bütünleşmeleri üzerinde kafa yorulması gerektiğini düşünüyorum"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ömer Çelik AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (141)

ısmaıl:

sıze kım soruyor pardon . . ve kımsınız

55
10
yanıtYanıtla
Kürt:

Kendin için istediğini Müslüman kardeşin içinde istemediğinde gerçekten iman etmiş olmazdın. ünyanın öbür ucundaki Türklerin devlet kurması için elinden geleni yaparken Kürtlere bu şekil davranmanız akıl alır gibi değil. Kuzey ırakta da PKK mi var yönetimde. Sizin yaptığınız PKK düşmanlığı değil resmen Kürt düşmanlığıdır.

43
8
yanıtYanıtla
TÜRK MİLLETİ:

DEĞİLMİ? PKK İLE ASLA SAVAŞMAYIZ PKK KARDEŞİMİZ DİYEN BARZANİ 2003 IRAK HARBİ BAŞLANGICINDA NE DEMİŞTİ? ''ASLA ÖLÜMÜME NEDEN OLSADA TÜRK ORDUSUNU KUZEY IRAKTAN GEÇİRMEM!!!'' KANDİL, AVAŞİN VS GİBİ PKK KAMPLKARI NERDE? KUZEY IRAKTA!!! GEÇİN SİZ MÜSLÜMAN KARDEŞLİK MAVALLARINI, GÖRÜYORUZ HER YERDEKİ İHANET VE KALLEŞLİKLERİNİZİ. ALLAHLIĞINI İLAN ETMİŞ VE NAMAZA TİYATRO DİYEN APO İLE AİLESİNİN YARISI İSRAİLDEHAHAM OLAN BARZANİNİN KULLARI SİZŞER AÇIK DÜŞMANLIK YAPARKEN BÖYLE KIVIRMAYIN. MERT OLUN MERT

yanıt10
yanıt8
cia:

en azından batıdaki bütün kürtler gitsin sonuna kadar desteklerim . . yeter bıktım her gün vukuat kurun ne herneyse ne olur gidin ya. .

yanıt8
yanıt15
Ali doğan:

Sen kimsin be adam ? sanamı soracak Barzani ne yapacağını ?

38
5
yanıtYanıtla
gazioglu:

Soz hakiniz coktan bitmistir, artik kimse tinlamiyo tr yi

34
2
yanıtYanıtla
SOĞUKBAKAN:

Yaww he he. . . Konu kürtler olunca zaten hep aynı şeyler. . . Kürtler bu yüzden hiç bir zaman türkiyenin samimiyetine güvenmemiştir.

30
5
yanıtYanıtla
TÜRK MİLLETİ:

IRAKTA 6 MİLYON, SURİYEDE 5 MİLYON TÜRKMEN VAR. . . . SİZ ETEKLİLER İSE IRAKTA 3, 5 MİLYON, SURİYEDE 1 MİLYON NUFUSUNUZ VAR KEKÖ. . . DOĞU VEGÜNEYDOĞUDA KÜRTLERİN YAŞADIĞI 11 ŞEHİRİN TOPLAM NUFUSU 6, 5 MİLYON DEĞİL (GOOGLEDEN BAKIN). ABD SAYESİNDE SESİNİZ ÇOK ÇIKIYOR HAİN ETEKLİLER. . . ŞAHDAMARINIZIN KESİLMESİNE AZ KALDI AND OLSUN. . . .

6
29
yanıtYanıtla
aserMobil-ANDROID:

size ne kürd düşmanları

9
23
yanıtYanıtla
Destandir Kara Murat:

Kurt dusmani degil hain dusmani millet

yanıt1
yanıt3
Tüm 141 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title