Haberler

Ömer Çelik: "6 Ayda 2 Ayrı Faslı Açmamız Neleri Başarabileceğimizi Ortaya Koymuştur"

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, “Uzun zamandır Türkiye-AB müzakerelerinde süregelen durgunluğun ardından 6 ay içerisinde 2 ayrı faslı müzakerelere açmamız, aynı stratejik anlayışla hareket ettiğimizde neleri başarabileceğimizi ortaya koymuştur” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Uzun zamandır Türkiye-AB müzakerelerinde süregelen durgunluğun ardından 6 ay içerisinde 2 ayrı faslı müzakerelere açmamız, aynı stratejik anlayışla hareket ettiğimizde neleri başarabileceğimizi ortaya koymuştur" dedi.

AB üyelik müzakereleri kapsamında bugün 33. faslın açıldığı Türkiye-AB Hükümetler Arası 12. Katılım Konferansının ardından AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, AB'nin Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bert Gerarad Koenders birlikte basın toplantısı düzenledi.

AB Komiseri Johannes Hahn ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Gerarad Koenders'e İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısından dolayı, Türkiye'yle yan yana durdukları ve teröre karşı verdikleri desteklerden dolayı teşekkür eden Bakan Çelik, "Kuşkusuz, ülkemin bu zor günlerinde, dostlarımızın yanımızda olması, Avrupa kurumlarının terörü lanetlemesi ve bu lanetli terör eylemlerine karşı Türkiye ile ortak bir dayanışma sergilemesi, ülkemiz için AB için ve tüm dünya için önemlidir" dedi.

Katılım müzakerelerinin başladığı 3 Ekim 2005 tarihinden bu yana bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen Türkiye- Avrupa Birliği 12. Hükümetler Arası Katılım Konferansı'nı bugün gerçekleştirdiklerini ifade eden Ömer Çelik, "Bu Katılım Konferansı'nda 33 No'lu 'Mali ve bütçesel hükümler faslı'nın müzakereye açılmış olmasından dolayı büyük memnuniyet duymaktayız. 14 Aralık 2015 tarihinde, 17 No'lu 'Ekonomik ve parasal politika faslı'nın açılmasının ardından 33 No'lu 'Mali ve bütçesel hükümler faslı'nın müzakerelere açılması, Türkiye-AB ilişkilerinde yakalanan olumlu atmosferin somut kazanımlarının devam ettiğini göstermektedir. 33. faslın açılması ile birlikte katılım müzakerelerinde 16 fasıl açılmış, bir fasıl ise geçici olarak kapatılmıştır. Tam üyelikle doğrudan bağlantılı olan ve üyelikle birlikte Avrupa Birliği bütçesine aktarılacak öz kaynaklara ilişkin kuralları içeren bu faslın müzakerelere açılması hem Türkiye'nin hem de AB'nin Türkiye'nin AB'ye üyelik hedefine olan bağlılığının en somut göstergesidir" dedi.

6 AYDA 2 AYRI FASLIN AÇILMASI

Bu süreçte, gösterdikleri yapıcı yaklaşım ve işbirliğinden dolayı Hollanda dönem başkanlığına ve Hollanda Dışişleri Bakanı Sayın Bert Koenders'a, Konsey Sekretaryasına, AB Komisyonuna ve faslın açılmasına destek veren tüm üye devletlere teşekkür ettiklerini söyleyen Bakan Çelik, "Uzun zamandır Türkiye-AB müzakerelerinde süregelen durgunluğun ardından 6 ay içerisinde 2 ayrı faslı müzakerelere açmamız, aynı stratejik anlayışla hareket ettiğimizde neleri başarabileceğimizi ortaya koymuştur. Büyük bir Avrupa gücü ve büyük bir Avrupa demokrasisi olan Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinin, Türkiye'nin yararına olduğu kadar AB'nin büyük krizler karşısında yeni mekanizmalar, yeni ittifak alanları oluşturabilmesi ve Avrupa vizyonunu güçlendirebilmesi için de son derece önemli olduğunu düşünmekteyiz" diye konuştu.

GÖÇ ALANINDAKİ İŞBİRLİĞİ DİĞER ÜLKELER İÇİN İLHAM VERİCİ ÖRNEK

Göç krizindeki işbirliğinin ve birebir uygulamasındaki başarının, Türkiye-AB birlikteliğinin krizler karşısındaki işbirliği kapasitesinin kanıtı olduğunu belirten Çelik, "Bugün Türkiye-AB arasında göç alanındaki işbirliğinden övgüyle bahsetmekteyiz ve bu işbirliğinin sonuçlarının diğer ülkeler için ilham verici bir örnek olarak gösterilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Türkiye-AB birlikteliğinin üyelik yoluyla kurumsallaşması ve kalıcı hale getirilmesi ile karşı karşıya olduğumuz sınamaların üstesinden daha sistematik ve etkili bir şekilde gelebileceğiz" dedi.

AB'NİN SORUNLARA KALICI BİR ÇÖZÜM ÜRETMESİ GEREKMEKTEDİR

AB bakımından sınamaların her geçen gün daha zorlu hale geldiğini söyleyen Bakan Çelik, "Son 10 yılda yaşanan çoklu krizler aşılabilmiş değildir. Kuruluşunda esas alınan felsefe AB için yolun sürdürülmesine yeterli olmamaktadır. Yarım asrı aşkın bir bütünleşme sürecinde olan AB'nin sorunlara kalıcı bir çözüm üretmesi gerekmektedir. Bugün Avrupa projesinin geleceği için en önemli tehlike, aşırı sağ akımlarının, yabancı düşmanlığının, İslamafobi ve anti-semitizmin yükselmesi suretiyle Avrupa'nın üzerinde yükseldiği değerlerin karşı karşıya bulunduğu tehdittir. Aşırı sağ akımlar kendilerini Türkiye düşmanlığı üzerinden ifade ediyor gibi gözükse de Türkiye karşıtlığı aslında Avrupa karşıtlığıdır. İslamafobi, anti-semitizm, yabancı düşmanlığı ve AB karşıtlığı, aslında aynı çarpık zihniyetin farklı tezahürleridir. Oy kaygısıyla aşırı sağ söylemlerini benimseyen ana akım siyaset, rakiplerinin gücünü azaltmaktan ziyade, bizatihi, aşırı sağın, çarpık ve radikal söylemlerinin yerleşmesine sebep olmaktadır. Bu anlamda Brexit referandumu çarpıcı bir örnektir. Ana akım partilerin, yabancı düşmanlığı ve İslamafobi cephesine savrularak Türkiye'yi eleştirme üzerinden söylem geliştirdiklerinde başarılı olamadıkları görülmüştür. Bu sonuçtan ders çıkararak aklıselim sahibi Avrupalı liderlerin, bu akımların etkisinde kalmamaları, seslerini yükseltmeleri, sorumluluk almaları ve bu gidişata dur demelerinin zamanı gelmiştir" diye konuştu.

BREXIT SONRASINDA NASIL BİR AVRUPA ORTAYA ÇIKARSA ÇIKSIN…

Bakan Çelik sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: "Avrupa bütünleşmesi kendi içindeki sorunlara çözüm bulmadan, ne yakın coğrafyasına ne de uluslararası topluma umut vaat edebilir. Bu durumda AB'nin kendi geleceği açısından artık önlem alması bir zaruret teşkil etmektedir. Yeni reformlar zorunludur. Avrupa'nın yeniden inşasını birlikte düşünme zamanıdır. AB'nin yeni bir heyecana, yeni bir inandırıcılık aşısına, taze bir başlangıca olan gereksinimi açıktır. Böyle bir başlangıcın, Türkiye'ye de cesaretli bir bakışı öne çıkarması gerekecektir. Türkiye-AB birlikteliği, bugün her zamankinden daha fazla ilerleyebilecek potansiyeli ve katma değeri içinde barındırmaktadır. İlişkilerimizin gerçek potansiyeli ancak açık bir üyelik perspektifi ve güvenilir bir katılım süreci çerçevesinde tam olarak ortaya çıkabilecektir. Bu kapsamda tüm fasıllarda ilerleme kaydedilerek katılım sürecinin hızlandırılmasının önemi ortadadır. Brexit sonrasında nasıl bir Avrupa ortaya çıkarsa çıksın, bu Avrupa fotoğrafı içerisinde Türkiye'nin konumunun güçleneceği ve Türkiye'nin içinde yer almadığı her fotoğrafın eksik kalacağı bir gerçektir. Türkiye, AB etrafında yaşanan dinamiğin ayrılmaz bir parçası olup, kararlı iradesiyle Avrupa'nın yeniden inşasının güçlü bir aktörü olacaktır. Avrupa'nın geleceğinin şekillenmesinde şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da her zaman Türkiye'nin söyleyecek sözü olacaktır." - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Avrupa Birliği Ömer Çelik Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title