Haberler

Ombudsman'dan Emeklileri Sevindiren Karar

Güncelleme:

Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları ve sağlanan yardımlardaki farklılıkların kapanması için harekete geçti.

Kamu Başdenetçisi (ombudsman) Nihat Ömeroğlu, emeklilerin başvurusu üzerine, yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları ve sağlanan yardımlardaki farklılıkların aynı konumdakiler arasında eşitsizliğe yol açmaması için gerekli yasal ve mevzuat çalışmalarının yapılması hususunda tavsiyede bulundu. 2000 yılından sonra emekli olanların maaşlarında artışın yolunu açan tavsiye kararı konusunda son sözü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verecek.

EMEKLİLER ARALARINDA EŞİTSİZLİK İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU

Abdullah Talayhan, Müzeyyen Abanoz, Rahmi Düzakar, Fetullah İnam, İbrahim Avcı, İbrahim Türkan, Nuh Mete Özcan ve Yunis Kaya adlı emekliler, "İntibak Yasası"ndan (01.03.2012 tarih ve 6283 sayılı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun) faydalanamamaları nedeniyle emekli maaşlarının düşük olması ve farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olmaları nedeniyle emekli maaşları arasında ciddi farkların bulunması nedeniyle Kamu Denetçiliği Kurumu'na bu yıl içerisinde farklı tarihlerde başvurdu.

ÇOĞUNLUK 2000-01 DÖNEMİNE AİT

Yapılan değerlendirmede, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun inceleme konusu kapsamında başvuran şikayetçilerin büyük çoğunluğunun 2000-2001 yıllarında emekli olduğu dikkate alındığından, özellikle de bu dönemlerde gerçekleşen büyüme hızlarının yaşlılık aylıklarına yansımalarının şikayetçilerin belirttiği şekliyle aynı konumda olanlar arasında eşitsizliğe yol açıp açmadığının değerlendirilmesi gerektiği kanaatine varıldı.

OMBUDSMAN KARARINI VERDİ

Şikayetleri kabul eden Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, SGK'ya "Şikayetçilerin 'İntibak Yasası'ndan yararlanamaması hususuyla ilgili olarak, yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları ve sağlanan yardımlardaki farklılıkların aynı konumdakiler arasında eşitsizliğe yol açmaması için gerekli yasal ve mevzuat çalışmalarının yapılması (aktüeryal dengeler ile büyüme hızları göz önünde bulundurularak)" tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

SGK, tavsiye kararı üzerine tahsis edilecek işlem ya da tavsiye edilen çözümün uygulanabilir nitelikte görülmediği takdirde gerekçesini 30 gün içerisinde Kamu Denetçiliği Kurumu'na bildirecek.

EMEKLİLER KARARIN UYGULANMASINI BEKLİYOR

Türkiye Emekliler Derneği'nin Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şikayetçiler arasında yer alan İbrahim Avcı'nın üyeleri olduğunu belirterek, tavsiye kararının Kamu Denetçiliği Kurumu'nun emekliler arasındaki eşitsizliği kabul ettiği anlamına geldiğini söyledi. Yazıcıoğlu, 2000 yılı sonrası emekliler için de "İntibak" gerektiğinin tespit edilmesi ve gerekli yasal düzenlemenin yapılması konusundaki kararının memnuniyet verici olduğunu ifade ederek,"Kararla emekliler arasında norm ve standart birliği bulunmadığına, aylıkların seviyesi, koruma kapsamına alınan tehlikeler ve hak kazanma şartları bakımından belirgin farklılık olduğuna kanaat getirilmiştir. Emekliler bu tavsiye kararının yerine getirilmesini hükümetten beklemektedir" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Cafer Tufan Yazıcıoğlu Nuh Mete Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title