Haberler

Ölümcül Bağımlılığa Özel Ekiple Takip

İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bağımlısı yaptığı gençleri tehdit eden, ölümcül kimyasallar ve kokain içeren Bonzai'nin İzmir'deki pazarına darbe vurmak için özel ekip oluşturdu Bu yılın ilk 6 ayında narkotik ekiplerinin düzenlediği 468 operasyonda 552 şüpheli ile birlikte 29 kilo bonzai yakalandı, 26 kişi tutuklandı.

MUSTAFA YILDIRIM - Son günlerde özellikle gençlerin ölüm ve koma haberleriyle gündeme gelen bonzainin, İzmir'de pazar bulamaması için İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü bünyesinde özel bir ekip kurulduğu bildirildi.

AA muhabirinin Emniyet çevrelerinden derlediği bilgilere göre, dünya'da en tehlikeli uyuşturucular arasında gösterilen ve sokak dilinde bonzai olarak bilinen "1-naphthalenyl methanone", diğer adıyla JWH-18 grubu sentetik kannabinoid yüksek dozda kullanıldığında 3 ile 5 gün içerisinde bağımlısı olduğu kişiyi öldürebiliyor.

İlk defa 2010 yılında Türkiye'ye gelmeye başlayan ve içinde bulunan öldürücü kimyasallara rağmen albenisi bulunan ambalajlarla gençler arasında tehlikeli boyutta yaygınlaşmaya başlayan bonzai ile ilgili emniyet güçlerinin önlem alması da gecikmedi.

İzmir en fazla bonzai yakalanan 2. il

Emniyet yetkilileri, genellikle diğer kurutulmuş bitki kırıntılarına emdirilmek suretiyle kullanıma sunulan ve ucuz temin edilebilin sentetik uyuşturucu çeşidi bonzaiye, sokak satıcıları yoluyla pazar oluşturulmaya çalışıldığı bilgisini verdi.

Edinilen bilgiye göre, İzmir'de 2013 yılının ilk 6 ayında yapılan 38 bonzai operasyonunda 48 kişi yakalandı, 3 kişi ise tutuklandı. Bu operasyonlarda yakalanan bonzai miktarı ise 1 kilo 123 gram oldu. Bu yılın ilk 6 ayında ise 468 operasyonda 552 kişi yakalandı, 26 kişi ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Bu operasyonlarda ele geçirilin bonzainin miktarı ise 28 kilo 929 gram oldu.

Türkiye genelinde bu yılın ilk 6 ayında en fazla bonzai yakalanan il yaklaşık 60 kilo ile İstanbul olurken, 29 kilo civarında bonzainin yakalandığı İzmir ikinci sırada yer aldı. İzmir'i 14 kilo ile Bursa, 10 kilo ile Ankara takip etti.

Özel ekip kuruldu

İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde bonzai ile mücadele için özel bir de ekip kuruldu. Emniyet yetkilileri, bir doz alındığında dahi kişiyi bağımlı hale getirebilen ve aşırı dozda kullanıldığında ölümcül sonucun kaçınılmaz olduğu maddenin gençlere ulaşmaması için yoğun çaba sarf edildiğini kaydetti.

Uyuşturucuya genellikle "Bir kere kullanmaktan birşey olmaz" düşüncesi ile arkadaş çevresinde alışıldığına dikkati çeken emniyet yetkilileri aileleri de bu konuda bilinçli olmaya çağırdı.

Son günlerde bonzainin ölümlerle gündeme geldiğini ve toplumda bu maddeye karşı bir duyarlılık oluştuğunu belirten emniyet yetkilileri, bilerek veya bilmeden özendirici telkinlerden uzak durulması gerektiğine işaret etti. Yetkililer tarafından, sık gündeme gelen bonzai ile ilgili toplumsal duyarlılık oluşturulurken, merak uyandırıcı duruma düşülmemesi gerektiği vurgulandı.

Uyuşturucu ekimi, kullanımı ve ticareti ile etkin mücadele yapıldığını belirten emniyet yetkilileri, özel eğitimli kişilerden oluşan bonzai ile mücadele ekibinin, özellikle gençler arasında "masum bir bitkisel ürün" gibi yaygınlaşan bonzainin ölümcül bir sentetik uyuşturucu olduğunu anlatarak maddenin neden olduğu ölümlerin önüne geçmek için uyuşturucu satıcılarına göz açtırmadığını kaydetti. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title