Haberler

Oltu Taşından Maket Cami ve Saz Yaptı

Güncelleme:

Erzurum'da Oltu taşından, gümüş, firuze ve altınla işlenerek özenle yapılan maket cami ve saz, büyük ilgi görüyor.

Erzurum'un Oltu ilçesindeki madenlerden çıkartılan ve "siyah kehribar" olarak bilinen Oltu taşından, gümüş, firuze ve altınla işlenerek özenle yapılan maket cami ve saz, büyük ilgi görüyor.

Kentin en önemli simgesi olan, stres başta olmak üzere karabasan ve korkuya iyi geldiğine inanılan Oltu taşı, madenden çıkarıldıktan sonra işlenip tespih, kalem, kolye, yüzük, anahtarlık ve süs eşyasına dönüştürülüyor.

İlçeye 5 kilometre uzaklıkta Şendurak köyünde kardeşleriyle kurdukları atölyede çalışan 30 yıllık Oltu taşı ustası Ömer Yavuz, boş zamanlarında ise "siyah kehribar"dan birbirinden güzel eserler ortaya çıkartıyor. Yavuz'un, kardeşleriyle Oltu taşından, gümüş, firuze ve altınla işleyerek özenle yaptığı maket cami ve saz da görenlerin ilgisini çekiyor.

Oltu taşından yaptığı maket camiyi dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na gönderen Yavuz'un, "cura" türündeki Oltu taşından sazı da 2001 yılında dönemin belediye başkanı tarafından alındı.

ALEMLERİ 22 AYAR ALTINDAN CAMİ

Aradan geçen sürede boş durmayan Yavuz, bu kez de küp kısmı komple taştan oluşan, sadece burgu ve sap kısmında çok az ahşap kullanılarak gümüş ve firuze işlemeli bir saz yaptı.

Yavuz, iki yıl süren bu çalışmanın yanında, Esmaül Hüsna'nın minarelerine noktalar halinde gümüşten işlendiği ve alemleri 22 ayar altın olan maket bir cami yaptı.

SULTANAHMET CAMİSİ'NİN MAKETİNİ YAPIYOR

Yaptığı bu iki eserle vatandaşların ilgisinden memnun kalan Yavuz, şimdi de Sultanahmet Camisi'nin Oltu Taşı maketini yapıyor.

Çalışmalarına kısa süre önce başladıkları maket camiyi gözlerden uzak köydeki atölyesinde yapan Yavuz, bu maketi tamamlanması için en az iki yıla ihtiyacı olduğunu, bitmesi durumunda çok büyük bir eser olacağını söyledi.

Yavuz, amaçlarının Oltu taşıyla güzel eserler yapmak olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Saz ve maket cami dünyada tekdir ve benzerleri yoktur. Sazın sadece burguları ve sapının bir kısmı ağaçtandır. Onun dışındaki kısımlar tamamen Oltu taşıdır. Cami maketi ise çok daha güzel bir eserdir. Caminin minarelerine noktalar halinde Allah'ın 99 ismi gümüşle işlenmiştir. Alemleri 22 ayar altındır. Dünyada Oltu taşının en güzel eseri durumundadır. Biz, Oltu taşıyla güzel eserler yapalım, Oltu taşı dile gelsin diye olmayan şeyleri yapmaya çalıştık. Şimdi Sultanahmet Camisi'nin çalışması var elimizde. Yapılmayan bir şey olduğu için şu anda maliyeti belli değil. Ebatları da biraz abartılı oldu. Net bir şey söylemek çok zor. Bitirebilirsek o çok büyük bir eser olacak." - Erzurum

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sultanahmet Camisi Erzurum Oltu Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title