Haberler

Olimpiyat Şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ve Nevin Yanıt Balıkesir'de

Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından düzenlenen Uluslararası İsmail Akçay Yarı Maratonunun dördüncüsü bugün Balıkesir'de koşuldu.

Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından düzenlenen Uluslararası İsmail Akçay Yarı Maratonunun dördüncüsü bugün Balıkesir'de koşuldu. Her sene 6 Eylül Balıkesir'in Kurtuluş Günü Etkinleri kapsamında geleneksel hale getirilen yarı maratona, 2012 Londra Olimpiyatlarında atletizm bayanlar 1500 metrede Olimpiyat Şampiyonu olan Aslı Çakır Alptekin ile londra Olimpiyatlarında 100 metre engellide final koşan ve beşinci olan Nevin Yanıt ve erkeklerkde Avrupa Şampiyonu olan milli atlet Halil Akkaş da katıldı. Maratonda erkeklerde Etiyopyalı, bayanlarda ise Türk sporcu birincilik ipini göğüslediler.

SİLAH ATEŞ ALMADI

Bugün yapılan Uluslararası İsmail Akçay Yarı Maraton koşusunun çıkışını Vali Vekili Nusret Şahin verdi. Atatürk Stadı önündeki başlangıç noktasında verilen çıkışta, "En sevmediğim gazeteci karşıma geçsin" diye espri yapan Vali Vekili Nusret Şahin'in elindeki silah peş peşe üç defa ateş almadı. Her tetiği çekişinde boşa atan Vali Yardımcısı, "Silaha hayır" dedi. Silah atılmayınca yaşanan start krizi boş olduğu anlaşılan tabancaya şarjör takıldıktan sonra atış yapılıp nihayet çıkış yapan sporcular çevre yolu güzergahını dolaşarak 21 kilometre 100 metre olan etabı koştular. Bu yıl üçüncüsü yapılan Uluslararası İsmail Akçay Yarı Maratonu etkinliğine Vali Vekili Nusret Şahin, Belediye Başkan Vekili Ali Öztozlu, İl Emniyet Müdür Vekili Ali Demirel, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan ile atletizmin yaşayan efsanesi eski Balkan Şampiyonu, 1968 Mexico Olimpiyatları dördüncüsü İsmail Akçay ile 2012 Londra Olimpiyatlarında birinci olan Aslı Çakır Alptekin, beşinci olan Nevin Yanıt, Avrupa şampiyonlarından milli atlet Halil Akkaş ve Balıkesirli sporseverler katıldı. Bugün ayrı bir heyecan ve mutluluk yaşadığını belirten efsane maratoncu İsmail Akçay, "Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonu olmak çok zor ve güç. Ama bu atletlerimiz başardılar. Bu mükemmel bir şey. Bundan daha mutlu ve gurur verici bir şey yok. Ben milyarlar versem bu günü yaşayamazdım. Balıkesir'e gelip İsmail Akçay ağabeylerini, İsmail Akçay hocalarını onurlandırmaları bence büyük olay. Kendilerine ne kadar teşekkür etsem azdır, mutluluğumun tarifi yok" dedi.

NEVİN YANIT: "YARIŞTA BİLE BU KADAR HEYECANLANMADIM"

Balıkesir'de İsmail Akçay ile birlikte olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını söyleyen Londra Olimpiyatlarının yıldızlarından Nevin Yanıt, İsmail Akçay'ın büyük bir değer olduğunu söyledi. Nevin Yanıt, duygularını şöyle ifade etti:

"Buraya davet ettiğinde şunu düşündüm; kendisi de olimpiyatlarda dördüncü olmuş ve madalyayı kıl payı kaçırmıştı, ben de dördüncü ile aynı dereceyi koşarak beşinci oldum, yüzdelik farkıyla. Yani madalyaya bir adım kalmıştı, ama olmadı. Aynı duyguları paylaşıyoruz. Olimpiyatlarda final yarışmak da çok güzel birşey. Sprint dalında devler arasında olmayı hedeflemiştim her zaman. Bunu yaptığım için mutluyum, önümde daha çok yarışlar var. Oralarda madalya alacağımdan eminim, Çalışmalarımı sürdürüyorum. İsmil Akçay Meksika Olimpiyatlarında 4. olduğunda ben daha doğmamıştım, 1986 doğumluyum. Spora ilk 1998 yılında başladım. 2000'li yıllarda İsmail Akçay ismini duydum, olimpiyatlarda dördüncü olmuş bir isim, karşımda gördüğümde tabiki heyecanlandım, dün gibi hatırlıyorum. Bir yarışta görmüştüm, yanına bile yaklaşamamıştım, şu anda birlikte yan yana oturuyoruz. Kendisi sağolsun sürekli arar, hal-hatır sorar, antrenmanlarımı sorar. Kötü bir şey olunca arar, sorar. Bu bile bende büyük bir moral, motivasyon kaynağı. Şu anda burada olmak çok büyük mutluluk verici. Heyecan çok farklı, yarışta bile bu kadar heyecanlanmamıştım."

Öte yandan, Londra Olimpiyatları atletizm bayanlar 1500 metrede birinci olarak altın madalya alan Aslı Çakır Alptekin de Balıkesir'de İsmail Akçay'ın yanında olmaktan büyük bir heyecan ve gurur duyduğunu söyledi. Aslı Çakır Alptekin, "Ben ilk defa bir maraton yarışına davetli olarak geliyorum, yarı maraton yarışına. Bu İsmail ağabeyin olması ayrıca gurur verici birşey. Ne mutlu bize ki burada onların yanındayız. Bir sporcu için manevi destek çok önemlidir. Arkasında birisinin olduğunu bilmek, başarabileceklerine inandırmak. Bunu İsmail hoca her sene yarışlarda kanıtlıyor zaten. Bizi de buraya çağırdı, sağolsun. Sporculara destek vermek adına çok önemli. Burada bir Avrupa Şampiyonu Halil'i, Olimpiyat Şampiyonu olarak bizi gördükleri zaman 'evet biz de birşeyler yapabilir, onlar kadar koşabilir, başarabiliriz' demeleri, demelerini sağlamak. Biz onlara birer örneğiz. Burada olmamız benim için çok önemli, çok mutluyum. Eminim gelecekte de birçok İsmail Akçay, Nevin Yanıt,. Halil Akkaş, Aslı Çakır, Gamze Bulut mutlaka olacaktır, olmalarını da temenni ediyoruz. Her zaman destek vermek için yanlarında olacağız" diye konuştu.

MEHMET TERZİ: "İSMAİL AKÇAY İDOLÜMÜZ"

Milli atlet Halil Akkaş'ın İsmail Akçay'a, "Dedemiz" diya hitabı ise herkesi güldürdü. Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi Mehmet Terzi, İsmail Akçay'ın Türk atletleri için bir idol olduğunu vurguladı. Mehmet Terzi, "Bizlere idoller lazım, İsmail ağabey de bizim için bir idoldür. Meksika Olimpiyatları 4.'sü, birçok uluslararası yarışı kazanmış. Türkiye açısından maraton bir ekol. Şevki Koru'larla başlayan Ahmet Aytarlarla devam eden, Veli Ballı'lar, Mehmet Terzi ve Ahmet Altun'lar. Bugün bu yelpaze genişlediği için sevinmeliyiz. Biz 33 kişi ile olimpiyatlara gittik, 26 dalda mücadele ettik. Nevin'in kazandığı 100 metre engelli hakikaten zordu. Orada da biz final koştuk ve 5. olduk. Artık sadece maraton, orta ve uzun mesafeler değil, tüm dallarda başarılı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Balıkesir Valmi Vekili Nusret Şahin, bu geleneksel yarışlardın devam edeceğini, olimpiyat şampiyonu olan Aslı Çakır, Gamze Bulut ve Nevin Yanıt'lar gibi başarılara yeni sporcular ilave etmek için bu yarışların bir alt yapı fırsatı olduğunu belirterek ilgi için teşekkür etti.

ŞAMPİYON ATLETTEN FEDERASYONA OLİMPİYAT SİTEMİ

Uluslararası 4. İsmail Akçay Yarı Maratonunda, milli atletler Bahar Doğan ve Mehtap Sızmaz da koştu. Büyük bayanlarda birinci olan Mehtap Sızmaz, Olimpiyat A Barajı geçmesine rağmen Londra'ya götürülmediğini söyleyip Federasyon Başkanı Mehmet Terzi'ye sitem edip tepki gösterdi. Yarı maratondaki birinciliğini şehit ailelerine hediye eden Mehtap Sızmaz, "Ben bu birinciliğimi bütün şehit ailelerine hediye ediyorum. ve değerli maratoncu İsmail Akçay'a hediye ediyorum, zaten onun için geldim koşmaya. Olimpiyatlar benim için çok önemliydi. Ben Olimpiyat A Barajı geçmeme rağmen 4. sırada kaldım ve götürülmedim, olimpiyata. Şimdi olimpiyata giden arkadaşlarla yarıştım. Türkiye'nin en iyi ikinci maraton derecesi bana ait iken dışarıda bırakıldım. Buna tepki olarak sadece kazanmak için geldim, koştum. Hiç zorlanmadım, zorlayacak da rakibim yoktu zaten. Ben bu yarışı aynı zamanda beni olimpiyata götürmeyen başkanımız Mehmet Terzi'ye hediye ediyorum" diye konuştu.

Balıkesir'de koşulan yarı maratonda Londra Olimpiyatlarında maratonda Türkiye'yi temsil eden Bahar Doğan ise ikinci oldu. Bu yarışın hazırlık dönemindeki ilk yarış olduğunu kaydeden milli atlet Bahar Doğan, "Londra Olimpiyatlarında ülkemizi temsil ettim, kendi dereceme yakın bir dereceyle bitirdim, tekrar bir A Baraj geçtim. Seneye Dünya Şampiyonasında Moskova'da tekrar ülkemi temsil edeceğim. Şu anda hazırlık dönemindeyiz, bu yarış benim hazırlık dönemimdeki ilk yarışım. Genelde derecem kötü çıkıyor. Ama hedefim Avrasya Maratonu. İsmail Akçay özellikle biz maratoncular için çok değerli büyüğümüz olduğu için onun adına yapılan yarışta burada olmaktan büyük onur duydum" dedi.

40 TORUN SAHİBİ 88'LİK DELİKANLI

İsmail Akçay Yarı Maraton koşusunun en

genç (!) atleti ise 88 yaşındaki Yakup İkiz isimli sporcu oldu. Dört çocuk ve 40 torun sahibi olan 88'lik delikanlı Yakup İkiz, çıkıştan itibaren bırakmadığı 21 km'lik yarı maratonu başarıyla tamamladı. Bir anda dikkatleri üzerine çeken Yakup İkiz, gençlere sağlıklı olmaları için namaz kılıp koşmayı, spor yapmayı tavsiye etti. Yakup İkiz, "Bu yarışta bana göre (benim yaşımda) rakip yok. 88 yaşındayım, gençler de benim gibi çalışsınlar. 1942 yılından beri koşu sporunu yapıyorum. Allah'a şükür sıhhatim çok iyi. Namazdan sonra koşarım. Gençlere sağlıklı olmaları için tavsiyem; namaz kılsınlar, spor yapsınlar" dedi.

Atatark Stadyumu önünden başlayıp, yine stat içerisinde tamamlanan toplam 21.1 km mesafeli 4. İsmail Akçay Yarı Maratonuna 200'e yakın sporcu katılırken startta ise 19'u bayan toplam 140 atlet çıkış aldı. Yarışın sonunda büyük bayanlarda; Mehtap Sızmaz (Eskişehir) 1.06.33'lük derecesi ile birinci, Bahar Doğan (İstanbul) 1.06.43'lük derecesi ile ikinci ve Süheyla Adıyaman (Van) 1.07.58'lik derecesi ile üçüncü oldu. Erkeklerde; Biruk Getachew Demie (Etiyopya) 1.19.34'lük derecesi ile birinci, Hasan Pak (Erzurum) 1.23.48'lik derecesi ile ikinci ve Serkan Kaya (Erzincan) 1.24.07'lik derecesi ile üçüncü oldu. Türkiye Atletizm Federasyonu ile Balıkesir Gençlik Hizmletleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından birincilere madalya ve çeşitli ödüllerden başka toplamda 3 bin 500 TL, ikinci ve üçüncülere de 3 bin ve 2 bin 500 TL nakit para ödülü verilirken, ilk üçten sonraki 15. dereceye kadar atletlere değişik miktarlarda para ödülleri dağıtıldı.

(YU)

09.09.2012 20: 04: 21

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İsmail Akçay Aslı Çakır Balıkesir Türkiye Yerel Haberler

title