Haberler

Ölen Anneye Ödenen Maaş Farkı, Görme Engelli Oğlundan İstendi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 3 yıl önce ölen kadına, eşinden bağlanan emekli maaşının fazla ödendiği gerekçesiyle 25 bin lira borç çıkardı. Annesinin ardından babasının maaşını almayı sürdüren 44 yaşındaki Mustafa Ergün'den borcu ödemesi istenirken, iki gözü de görmeyen Ergün yasal yollara başvuracağını söyledi.

Yaklaşık 11 yıl Avusturya'da çalışan Hamdi Ergün, Türkiye'ye döndüğü 2008 yılında Afyonkarahisar SGK Müdürlüğü'ne başvurarak emekli olmak istediğini söyledi. SGK yetkilileri Hamdi Ergün'e Türkiye'deki çalışma gün sayısının 516 olduğunu belirterek, yurtdışı borçlanmasını ödemesi halinde tam aylık bağlanacağını, aksi halde kısmi aylık bağlanabileceğini kaydetti. Yurtdışı borçlanmasını ödemeyen Hamdi Ergün'e o dönem 72 liralık maaş bağlandı. İlk aylığını aldıktan sonra rahatsızlanan Hamdi Ergün, 29 Ekim 2008 tarihinde yaşamını yitirdi. Hamdi Ergün'ün ölümünün ardından eşi Hatice Ergün, eşinin emekli maaşını almak için SGK'ya başvurdu. İşlemlerin ardından Hatice Ergün'e eşinin aldığı kısmi maaş yerine tam maaş bağlandı.

'25 BİN LİRA BORÇ ÇIKTI'

2012 yılı Haziran ayına kadar eşinin maaşını alan Hatice Ergün, o tarihte yaşamını yitirdi. Ailesiyle yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde kaldığı bakımevinde annesinin ölüm haberini alan Mustafa Ergün ise babasından annesine kalan emekli maaşını almak için Aydın SGK'ya başvurdu. Bunun sonucunda Ergün'e annesinin aksine kısmi aylık bağlandı. Duruma itiraz eden Mustafa Ergün, Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde babadan kalma evi satarak, 3 kardeşinden kendisine düşen payla babasının yurtdışı borçlanması olan 15 bin 530 lirayı ödedi. Borcun ödenmesinden sonra yapılan incelemede SGK, anne Hatice Ergün'e fazla ödeme yapıldığı gerekçesiyle 25 bin 394 lira 27 kuruş borç çıkardı. SGK, Mustafa Ergün'den borcun ödenmesini istedi.

'ANNEMİN OKUMA YAZMASI YOKTU'

Kaza sonucu 10 yaşında bir gözü daha sonra da diğeri tamamen kör olan Mustafa Ergün, "Babamın maaşını almak için yaptığım başvuruya olumlu cevap geldi. Ancak yazıda 82 lira kısmi maaş alabileceğim belirtiliyordu. Konuyla ilgili yaptığım itiraz sonunda SGK Afyonkarahisar İl Müdürlüğü tarafından yanlışlıkla anneme, babamın aldığı kısmi maaş yerine tam maaş bağlandığını öğrendim. Annemin okuma yazması yoktu, benim ise gözlerim görmüyor. Annem PTT'den ne kadar para verildiyse onu aldı. Biz bunun kısmi veya tam maaş olup olmadığını hiç sorgulamadık" dedi.

SGK YETKİLİLERİNİ SUÇLADI

Yurtdışı borçlanmasını ödemesinin ardından şu anda yaklaşık 900 lira maaş aldığını kaydeden Mustafa Ergün, SGK Afyonkarahisar Müdürlüğü yetkililerinin hatası yüzünden borcun ortaya çıktığını öne sürdü. Ödememesi halinde 25 bin liralık borcun maaşından kesintiyle alınacağını aktaran Mustafa Ergün, konuyla ilgili yasal yollara başvuracağını belirtti.

'YERSİZ ÖDEME TAHSİL EDİLİR'

Mağdur edildiğini öne süren Mustafa Ergün ile görüştüğünü söyleyen SGK Afyonkarahisar Müdür vekili Samet Fidan ise kurum içinde maaş bağlama işlemlerinin farklı birimler tarafından gerçekleştirildiğini aktardı. SSK ve Bağ-Kur maaş bağlama işlemlerinin taşra teşkilatları tarafından, Emekli Sandığı'na bağlı birçok işlemin ise SGK Genel Merkezi'nce yapıldığını anlatan Samet Fidan, "SGK mevzuatına göre yapılan yanlış işlem her ne kadar kurumdan kaynaklansa da yersiz yapılan ödeme, alan kişi veya ölümü halinde mirasçılarından karşılanıyor. Afyonkarahisar SGK olarak kurum tarafından belirlenen yersiz ödemenin tahsilatı için biz takipçi oluyoruz. Ödenmemesi halinde mirasçılara alacak için haciz çıkartılabilme durumu ilerleyen zamanlarda söz konusu olabilir" diye konuştu. - Afyonkarahisar

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sosyal Güvenlik Kurumu Avusturya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title