Haberler

Öldürülen Hüda- Par Üyesi Aytaç Baran Davasında Tutuklu Sanık Kalmadı

Diyarbakır'da evinin önünde silahlı saldırıda öldürülen İhya Der Başkanı ve Hür Dava Partisi (Hüda Par) üyesi Aytaç Baran'ın öldürülmesiyle ilgili tutuklu tek sanık 22 yaşındaki Diyadin Gümüş tahliye edildi.

İlim Hizmet Yardımlaşma ve Araştırma Derneği (İhya Der) Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran, geçen yılın Haziran ayında Diyarbakır'ın merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Mahallesi 59'uncu Sokak'ta uğradığı silahlı saldırıda yaralandı. Vücuduna 4 kurşun isabet eden ve Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Baran, kurtarılamadı.

SANIKLARDAN 1'İ ÇATIŞMADA ÖLDÜRÜLDÜ

Baran'a yönelik saldırıda, güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerden kimliği belirlenen Diyadin Gümüş yakalanırken, cinayet şüphelisi olarak aranan Sezgin Demirok, geçen 24 Aralık'ta merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Semti 263'üncü Sokak üzerinde polisle girdiği çatışmada öldürüldü.

'GİZLİ TANIK' İFADE VERDİ

Baran'ın öldürülmesine ilişkin savcılığa ifade veren 'Mermer' rumuzlu gizli tanığın anlattıklarına göre, saldırı, Eşit Özgür Yurttaş Derneği Şehitlik/Benusen Şubesi'nde planlandı. Olayın PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H içerisinde faaliyet yürüten kişiler tarafından yapıldığını öne süren gizli tanık, şöyle dedi:

"Olaydan yaklaşık 1 hafta önce bu dernekte toplantı yapıldı. Bu toplantıya örgütün kırsal alanından 3 şahsın geldiğini, toplantıya Firaz, Perçe Mehmet, Ahmet, Diyadin ve Baran isimli şahısların katıldığını, toplantıdan sonra keşif işlemlerini Firaz isimli şahsın yaptığını duydum. Ölüm olayının gerçekleştiği gün de, Firaz isimli şahsı elinde silahla olay yerinden başında beyaz şapkayla kaçarken gördüm."

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, davanın kamu güvenliği yönünden açık ve yakın tehlikenin söz konusu olabileceğinden, Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar vermesiyle, ilk duruşma bugün yapıldı. Duruşmaya, Osmaniye F tipi Cezaevi'nde bulunan tutuklu sanık Diyadin Gümüş Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, öldürülen Aytaç Baran'ın babası 60 yaşındaki Mehmet Baran, eşi Gülşen ve avukatları salonda hazır bulundu.

SANIK KÜRTÇE SAVUNMA YAPTI

Tek tutuklu sanık Diyadin Gümüş, Kürtçe yaptığı savunmasında, kafede bekçilik yaptığını, işyerinde daha önce hırsızlık olayı meydana geldiği için yanında silah bulundurduğunu söyledi. Gümüş, şöyle konuştu:

"Herhangi bir örgüt veya dernekle alakam yoktur. Gizli tanığın ifadelerini kabul etmiyorum. Sezgin Demirok'u tanımıyorum. İfade veren gizli tanık bizim toplantı yaptığımızı beyan etmiş. O zaman neden hiç ses kaydı, fotoğraf veya görüntü yok. Bana komplo kurulmuştur. Gizli tanığın ifadeleri hukuksuzdur. Elinde resmi bir dayanağı yoktur. O zaman ben de gidip, gizli tanık olarak başka yerde ifade vereyim. Mahkeme heyeti de biliyor ki, ben suçsuzum. Tahliyemi talep ediyorum."

Öldürülen Aytaç Baran'ın eşi ve babası da, şikayetçi olduklarını ve suçluların cezalandırılmasını istediklerini söyledi. Yapılan yargılama sonucunda, ara kararını açıklayan mahkeme, sanığın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar vererek, duruşmayı 3 Mayıs'a erteledi.

AVUKATI ADLİYE DIŞINDA AÇIKLAMA YAPTI

Aytaç Baran'ın avukatlarından Abdülğani Orhan, dosyanın eksikliklerle dolu olduğunu ve tutuklu sanığın ifadesi doğrultusunda karar verildiğini savundu. Orhan, mahkemenin suç vasfının değişme olasılığı nedeniyle tüm kanıt ve isteklerini kabul etmediğini belirtirken şöyle dedi:

"Mahkeme, sadece sanığın sözlü beyanına itibar ederek, tahliyesine karar verdi. Dosyada böylece tutuklu sanık da kalmadı. Özellikle gizli tanığın ifadesi alınmadan, sanıkla teşhisi yapılmadan tahliyesine karar verilmesi, bizce bir hukuk garabetiydi. Ek olarak gizli tanık ifadesinde, Özgür Yurttaş Derneği'nde bir toplantı yapıldığını, bu toplantıya dağdan gelen 3 kişiyle beraber 6 kişi katıldığı ve bunların isimlerini tek tek saymasına rağmen, mahkeme gizli tanığı dinlemedi. Diğer şahıslarla ilgili araştırma yapmadan tahliye vermesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Adaleti biz adalet saraylarında, mahkemelerde aramayacağız da nerede arayacağız? Ancak bizim taleplerimiz devam edecek."

Aytaç Baran'ın babası Mehmet ise, hakimin kendilerini konuşturmadığını öne sürerken, "Bu nasıl bir adalettir. Katil ve azmettiricilerin, bir an evvel yakalanasını ve cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Davayı takip etmeye gelen öldürülen Baran'ın eşi Gülşen, eşinin ölümünden sonra doğan 8 aylık Aytaç Yasin ve 5 yaşındaki Hüseyin'i de, Kayseri'ye getirdi. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Baran Diyadin Gümüş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi?
title