Haberler

Okullarda "Online Kalp Tarama" Projesi

Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği'nce başlatılan "Online Kalp Tarama" projesi kapsamında ulaşılan 515 bin 855 öğrenciden bin 95'inde kalp hastalığına rastlandı.

Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, yaptığı açıklamada, proje kapsamında yapılan taramalarda, kamu ve özel okul ayrımı yapmadıklarını, tüm öğrencilerin elektrokardiyografi (EKG) çekimlerinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Okullarda çekilen EKG'lerin online olarak genel sekreterliğe bağlı İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi sistemine aktarıldığını ve pediatrik kardiyoloji uzmanları tarafından değerlendirildiğini belirten Bakır,  "Okullardaki online kalp  taramalarında bazı öğrenciler yüksek riskli kalp rahatsızlığı olmasına rağmen ne kendisi ne de ailesi durumun farkında değildi. Bu taramalar sayesinde ani ölümlerin ve hastalığın ilerlemesinin önüne geçiyoruz. Kalp rahatsızlığı yaşayan öğrencilerin birinci derece yakınlarını da tarayarak, olası genetik vakaları erken teşhis edebiliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Projede, 14'ü pediatrik kardiyolog, 18'i hemşire olmak üzere 42 kişilik bir ekibin yer aldığını aktaran Bakır, şunları kaydetti:

" 2016 yılına kadar İstanbul'un 13 ilçesinde ve Edirne'de bir milyon öğrencinin EKG'sini çekmeyi hedefliyoruz. Bu yılın mayıs ayı itibarıyla Küçükçekmece, Güngören, Esenyurt, Bakırköy, Başakşehir, Büyükçekmece, Silivri ve Çatalca ilçeleriyle Edirne ili olmak üzere 17 ilçe, 650 okulda 520 bin 164 öğrenciye ulaşılmıştır. Çekilen EKG verilerinin 166 bin 467'si değerlendirilerek, ileri tetkik yapılması için 32 bin 499 öğrenci İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Polikliniğine yönlendirilmiştir. Hastaneye yönlendirilen öğrencilerimizden 10 bin 205'inin ileri muayene ve tetkikleri kardiyoloji uzmanlarımız tarafından yapılmış olup, bin 95 öğrencimizde kalp rahatsızlığı saptanmıştır. Bu öğrencilerimizin bazıları yakın takibe alındı, bazılarına medikal tedavi başlandı, bazılarına da cerrahi müdahale yapılarak tedavileri gerçekleştirilmiştir."

Prof. Dr. İhsan Bakır, proje kapsamında öğrencilerde saptanan kalp rahatsızlıkları ve uygulanan tedavilere ilişkin ise "11 öğrencide açık kalp ameliyatı, 2 öğrencide kalıcı pil pacemaker işlemi, 8 öğrencide kansız kalp deliği kapatma ameliyatı, 2 öğrencide aort damarındaki darlığın balonla genişletilmesi işlemi, 23 öğrencide ölümcül olabilecek ritim problemleri için ablasyon ameliyatı, 8 öğrencide EPS İşlemi,17 öğrenci ameliyat ve işlem randevu listelerine alınmıştır. 1023 öğrenci ise medikal tedavi ve takip aşamasındadır" bilgisini verdi.

Proje

İstanbul Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği, 6-18 yaş (ilk, orta, lise) grubunda, kalp hastalıklarından koruyucu tedbirlerin alınması amacıyla 2013 yılında, "Online Kalp Tarama" projesini başlattı. Proje kapsamında şu ana kadar 515 bin 855 öğrenciye ulaşıldı, kalbi taranan öğrencilerden bin 95'inde kalp hastalığına rastlandı. Durumu acil olan 54 öğrenci ameliyat edilirken, bin 41 öğrenci ise ilaçla tedavi edildi. Projeyle bir milyon öğrencinin taramadan geçirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA / Sağlık

Mehmet Akif Ersoy İhsan Bakır İstanbul Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title