Haberler

Okula Başlangıç Masrafı Cep Yakıyor

Bağımsız Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, ilkokul birinci sınıfa başlayacak bir öğrenci için okula başlangıç masrafı bin 238 TL, ortaokula başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı bin 557 TL, liseye başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı ise bin 912 TL olarak hesaplandı.

Bağımsız Eğitim-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, ilkokul birinci sınıfa başlayacak bir öğrenci için okula başlangıç masrafı bin 238 TL, ortaokula başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı bin 557 TL, liseye başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı ise bin 912 TL olarak hesaplandı.

Yaklaşık 17 milyon öğrenci için 15 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan 2014-2015 öğretim dönemi, beraberinde aile bütçelerine de birçok masraf getirecek. Bağımsız Eğitim-Sen'in okul masrafları üzerine yaptığı araştırmaya göre, temel öğretimin son etabına başlayacak bir öğrenci için okula başlangıç masrafı bin 912 TL'yi bulacak.

Sendikanın aralarında servis gideri, okul kıyafeti, spor kıyafeti, kışlık kıyafet, kırtasiye gideri, çanta, fotokopi, kantin gideri, ayakkabı, ek kitaplar, etüd ve dershane gideri, beslenme çantası ve gideri gibi başlıkların da yer aldığı 23 harcama kalemini içine dahil ederek yaptığı araştırmaya göre yeni eğitim dönemi aile bütçelerini temelden sarsacak.

-"İLKOKULA BAŞLAYACAK ÖĞRENCİ İÇİN BİN 238 TL"

Eğitim dönemlerine göre, bir öğrencinin okula başlangıç masraflarının hesaplandığı araştırmada, ilkokul birinci sınıfa başlayacak bir öğrenci için okula başlangıç masrafı bin 238 TL, ortaokula başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı bin 557 TL, liseye başlayan bir öğrencinin okula başlangıç masrafı ise bin 912 TL olarak hesaplandı. Hesaplamada temel eğitim öğretim masraflarını içeren 23 harcama kalemi esas alındı.

-"ASGARİ ÜCRETLİNİN İKİ MAAŞINDAN DAHA FAZLA"-

Araştırmada, Türkiye'de en düşük memur maaşının 2 bin 25 TL ve asgari ücretin ise 890 TL olduğuna dikkat çekildi. Liseye başlayacak bir öğrenci için hesaplanan okula başlangıç masrafının bir asgari ücretin iki katından daha fazla olduğuna vurgu yapılan araştırmada, ailelerin okul masraflarını karşılayabilmek için kredi kartına yüklendikleri ve bu nedenle aile bütçelerinin sarsıldığı kaydedildi.

-BAĞIMSIZ EĞİTİM-SEN BAŞKANI SOY: "ÇOCUK YARDIMI 150 TL'YE ÇIKARILMALI"-

Bağımsız Eğitim-Sen Genel Başkanı Abdullah Soy, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kamu görevlilerinin çocuklarının eğitim masrafları için maaşlarına ilave edilen ve halen 20 TL olarak uygulanan 6 yaş üstü çocuk yardımının en az 150 TL'ye çıkarılması gerektiğini söyledi. Çocuk başına verilen 20 TL'lik yardımın komik bir rakam olduğunu ifade eden Soy, "Bu rakam eğitim yardımından çok sadaka miktarına denktir. Kamu çalışanları sadaka istemiyor. Çocuklarına güvenli bir gelecek sunabilecek kadar bir maaş ve buna ilaveten çocuk başına yeterli bir oranda eğitim ödeneği verilmesini istiyor" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title