Haberler

Okul Üzümünün Dağıtımı Başlıyor

Güncelleme:

Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki Tariş tesislerinde "okul üzümleri" için yoğun çalışma sürdürülüyor. Öğrenciler için 25'er gramlık paketler halinde hazırlanan kuru üzümler, projenin uygulanacağı pilot illere gönderiliyor.

Recai Berber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Okul Üzümü Projesi" için uzun süre çalışma yürüttüklerini vurgulayarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Manisa'yı ziyaretinde müjdeli haberi Manisalılara verdiğini, sonrasında okullarda kuru üzüm dağıtılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı alındığını ve bunun Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı. Okullarda dağıtılması planlanan üzümlerin Tariş'in Alaşehir ilçesindeki tesislerinde hazırlandığını dile getiren Berber, "Bakanlar Kurulu kararına göre her yıl 60 bin ton kadar üzüm, öğrencilere rekoltenin durumuna ve ihtiyaca göre 'okul üzümü projesi' kapsamında dağıtılacak" diye konuştu.

Berber, hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini anlatarak, "2014-2015 eğitim yılının son 3 haftasında bin 200 ton kuru üzüm, önümüzdeki günlerde pilot bölge olarak seçilen belli illerde dağıtılacak" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEKİ OKULLARDA TÜRK ÜZÜMÜ DAĞITILIYOR

Üzümün enerji kaynağı olarak doğrudan beynin yakıtı olan glikozu belli oranda vermek suretiyle zeka ve hafıza gelişimini sağladığına işaret eden Berber, İngiltere'deki okullarda da Türk üzümünün dağıtıldığını söyledi. Berber, sözlerini şöyle sürdürdü, "Manisa'nın üzümünü küçük paketler halinde kendi ülkelerinde öğrencilere dağıtıyorlar. Öğrenciler için faydalı olan bu üzümü, okullarda dağıtarak, üzümün ülkemizde çok daha fazla tanınıp, tüketilmesine ve gelişimine katkı sağlayacağına inanıyoruz."

"PROJE ÜZÜMDE DENGEYİ SAĞLAYACAK"

Projenin özellikle Sultaniye cinsi üzümün geleceği adına çok önemli olduğunu dile getiren Berber, projeyle üzüm piyasasındaki dengenin de sağlanacağını belirtti. Geçmişte arz talep dengesinde bazı sıkıntıların yaşandığına dikkati çeken Berber, rekoltenin ve ihracatın çok fazla olduğu yıllarda üreticinin beklediği ölçüde gelir elde edilemediğini vurguladı. Yüksek ihracatla gelirin aynı oranda yükselmediğini, hatta çok fazla üretim olduğu yıllarda düştüğünü kaydeden Berber, sözlerini şöyle tamamladı, "Mesela geçtiğimiz 2013 yılı sezonunda yaptığımız ihracatta ciddi anlamda gelir elde etmiştik. Çünkü ihracatta ortalama fiyatlar yaklaşık 2 bin 500 ile 2 bin 800 dolar seviyelerine kadar çıkmıştı ama bu yıl bin 800 dolara kadar düştü. Bu da aşağı yukarı yüzde 30 daha düşük fiyatla satmayı gerektiriyor. Halbuki biz okul üzümü olarak aldığımız ve dağıttığımız üzüm miktarıyla rekoltenin fazla olduğu yıllarda özellikle fiyatın bu kadar düşmesini de engellemiş olacağız. Türkiye'nin ihracat geliri de hiç değişmemiş hatta belki de artmış olacak. Bu proje aynı zamanda piyasanın kuru üzüm konusunda regülasyonunu sağlayacak."

Kaynak: AA / Güncel

Recai Berber Alaşehir Tariş Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

AlasehirlimobilWeb@haberler.com:

Tariş Kooperatifinden alıyo korkma çiftçinin malı para yapınca sen aç kalmasın erdem efendi

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title