Haberler

Okul Harçlıklarını Dağda Topladıkları Nergis Çiçeklerinden Çıkarıyor

Hasankeyf'in Akalin Köyünde yaşayan çocuklar okul harçlıklarını dağdan topladıkları nergis çiçeklerini satarak temin ediyor.

Hasankeyf'in Akalin Köyünde yaşayan çocuklar okul harçlıklarını dağdan topladıkları nergis çiçeklerini satarak temin ediyor.

Köy sakinleri, havanın ısınmasıyla köyün dağlarında yetişen ve hasat vakti gelen nergis çiçeklerinin özellikle çocukların ve gençlerin harçlıklarını çıkarması için iyi bir kaynak olduğunu belirtti.

Harçlığını topladığı nergisleri satarak temin eden Abdurrahman Boz, okuldan artan zamanlarında ve hafta sonlarında dağlarda nergis çiçeği toplayıp Hasankeyf ve Batman'da sattığını söyledi.

Boz, topladıkları nergislerin demetini 5-6 liraya sattıklarını ve bu şekilde okul harçlığını çıkardığını söyledi.

Zeyd Alp ise, "Boş zamanlarda nergis topluyorum. Günde ancak 5-6 demet toplayabiliyorum. Topladığım nergisleri Hasankeyf'te satıp okul harçlığımı çıkarıyorum" dedi.

Akalin Köyü Muhtarı İbrahim Alp da, yörede baharın müjdecisi olarak bilinen nergisin köylerinde doğal ortamda ve yüksek kayalıkların üstünde yetiştiğini, köylerinde yetişen nergislerin Antalya, Muğla ve Hatay'da yetişen nergislere nazaran daha güzel koku verdiğini ileri sürdü.

Nergis çiçeğinin Şubat ile Mart ayı arasında bir aylık sürede hasadının yapıldığını ifade eden Alp, köy çocuklarının ve gençlerinin okul ve birazda ev ihtiyaçlarını karşılamak için topladığı nergisleri çevredeki il ve ilçelere götürüp demetini 3 ile 5 lira arasında sattıklarını belirtti.

"Devlet destek verirse tarlalarımıza nergis çiçeği eker yeni bir geçim kaynağımız olur" diyen Köy Muhtaraı Alp, şöyle konuştu:

"Nergisler bu köyde çok yetişiyor. Havası güzel ve toprağı nergislere elverişlidir. Eğer devlet destek verirse tarlalarımız ve bahçelerimiz var oralara ekeriz. Batman, Diyarbakır, Mardin, Gercüş ve Midyat'ta satacağız. Dolayısıyla köylülerimizin en az yüzde ellisi geçimini bu şekilde sağlayabilir."

Kaynak: AA / Güncel

Hasankeyf Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title