Haberler

Oıf, Burundi'yle İşbirliğini Askıya Aldı

Uluslararası Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütü (OIF), Burundi ile işbirliğini askıya aldığını duyurdu.

Uluslararası Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütü (OIF), Burundi ile işbirliğini askıya aldığını duyurdu.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, dün Paris'te Fransızca Konuşan Ülkeler Zirvesi düzenlendiği ve Burundi'deki güvenlik durumunun kötüye gitmesinin zirveye katılan ülke temsilcilerince kınandığı bildirildi.

Ayrıca, ülke temsilcilerinin, uluslararası toplumun desteğine rağmen Burundi'de kapsayıcı bir diyalog sürecinin oluşturulmamasını gerekçe göstererek söz konusu ülke ile işbirliğinin askıya alınması yönünde karar verdikleri ancak halka yapılan yardımlara devam edileceği ifade edildi.

Burundili yetkililer ise karara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Öte yandan OIF, yaklaşık iki yıl süren geçiş döneminin ardından başarılı seçimler düzenleyen Orta Afrika Cumhuriyeti'nin (OAC) üyeliğinin devamı yönünde karar aldı. OIF, darbe düzenlendiği gerekçesiyle OAC'nin üyeliğini Nisan 2013'te askıya almıştı. Örgüt, 57 üye ve 23 gözlemci ülkeden oluşuyor.

Siyasi krizden geçen Burundi ile Orta Afrika Cumhuriyeti

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti. Yetkililer, olayların patlak verdiği Nisan 2015'ten bu yana yaklaşık 400'den fazla kişinin öldüğünü ve 250 binden fazla kişinin ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını açıklamıştı.

OAC'de ise Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasının ardından siyasi kriz çıkmıştı. Ülkede 2003 yılında darbeyle iktidara gelen Hristiyan Francois Bozize, isyancıların başkent Bangui'yi işgal etmesi sonucu 24 Mart 2013'te ülkeden kaçmıştı.

Bozize'den sonra geçiş hükümetinin başına Müslüman Michel Djotodia seçilmişti. Djotodia'nın iktidara gelmesiyle Hristiyan anti-Balaka ile Müslüman Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Djotodia'nın ardından Catherine Samba Panza, 20 Ocak 2014'te geçiş süreci devlet başkanı olmuştu.

Ülkede 30 Aralık'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması üzerine 14 Şubat'ta seçimlerin ikinci turu düzenlenmiş ve Faustin Archange Tuadera yüzde 62,69 oyla seçimi kazanmıştı. Tuadera önceki gün yemin ederek görevine resmen başlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Michel Djotodia Orta Afrika Burundi Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title