Haberler

Öğretim Üyesinden Boraks Korumalı Enstrüman

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde görevli (AİBÜ) öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu, daha çok kozmetik ve deterjan sanayisinde kullanılan 'boraks' (Su, oksijen, sodyum ve bordan oluşan doğal mineral) ile ses kalitesi daha yüksek, asırlarca bozulmadan kullanılabilecek keman ve viyola üretti.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde görevli (AİBÜ) öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu, daha çok kozmetik ve deterjan sanayisinde kullanılan 'boraks' (Su, oksijen, sodyum ve bordan oluşan doğal mineral) ile ses kalitesi daha yüksek, asırlarca bozulmadan kullanılabilecek keman ve viyola üretti. Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu'nun, mızraplı, tuşlu ve yaylı tüm çalgılarda kullanılabilecek çalışması Türk Patent Enstitüsü'nce onaylandı.

AİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitim Bölümü Müzik Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu, mızraplı, tuşlu, yaylı çalgıların nemli koşullarda bozulmasını ve kullanımdan dolayı organik tutkallarla yapıştırılan bölgelerin açılmasını önlemek için proje geliştirdi. Yrd. Doç. Dr. Akyoloğlu, enstrümanların ahşap bölümlerinde ses iletkenliğini ve titreşimini daha iyi sağlaması için tüm dünyada kullanılan organik kemik tutkalının içine boraks ilave etti, çalgıların ahşap bölümlerine sıvı hale getirilmiş boraks emdirerek doğal ortamda kuruttu. Yrd. Doç. Dr. Akyoloğlu, boraks ile hem enstrümanın ses kalitesini yükseltti, hem de tutkalın ve ahşap bölümlerin asırlarca bozulmadan korunmasını sağladı.

Yrd. Doç. Dr. Akyoloğlu, 'Müzik aletlerinin yapımında kullanılan bir yapıştırıcı ve üretim yöntemi' başlıklı çalışması ile 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdu. Türk Patent Enstitüsü, 21 Eylül 2015'de çalışmayı onayladı.

'SESE DE ARTI DEĞER KATIYOR'

Yrd. Doç. Dr. Akyoloğlu, boraksın mızraplı, tuşlu, yaylı tüm çalgılarda kullanılabileceğini söyledi. Ahşap yapıların emici özelliği olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Akyoloğlu, şöyle konuştu:

"Boraksı ahşaba emdirdiğimizde zararlılar işleyemiyor. Ağaç kurtları ve gözle göremeyeceğimiz bakteriyel, nemden oluşan zararlılar ve enstrümanların düşmanlarını ortadan kaldırmış oluyoruz. Sese kattığı artı bir değer de sesin rengindeki ve tınısındaki güzellik. Buğulu bir ses değil de daha temiz bir yüzeyden çıkarak temiz bir ses elde etmiş oluyoruz. Özellikle tuşelerin ve burguların üzerinde kullandığımız bu boraks artı bir değer katıyor. Şu an böyle bir patent sahibiyiz. Bize de neşe veriyor biraz."

'BORAKS, ASIRLARCA KORUYOR'

El yapımı enstrümanlar da üreten Yrd.Doç.Dr. Akyoloğlu, boraks kullanarak yaptığı enstrümanların asırlarca bozulmadan kullanılabileceğini belirterek, "Patent başvurusunun ardından bana Amerika ve Çin'in yaptığı çalışmaların tercümelerini gönderdiler. Onlar boraksı enstrümanların anatomilerinde alaşım olarak fiber karbonlar içerisinde kullanmışlar. Benim farklılığım; ben enstrümanların ağaç gövdelerinde emdirerek asırlarca koruyabilmek ve sağlamlığını bozmaması için böyle bir farklılık içerisinde bir çalışma yaptım. Biz bunu suyla emdirdikten sonra kurutuyoruz. İç yüzeylerde bunu uyguluyoruz. Parmakların basıp gezindiği 'tuşe' denilen kısımlarda kok kömüründen elde edilen siyah pigment içeren boyalar içerisine boraks katarak kaygan bir yüzey meydana getiriyoruz. Çalan kişi de kaygan olduğu için zevk alıyor" diye konuştu. - Bolu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Türk Patent Enstitüsü Bolu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title