Haberler

Öğrenme Güçlüğü Okul Başarısını Düşürüyor

Güncelleme:

Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin en çok zorlandığı konulardan biri de ödevler… Okulda kendini derse veremeyip dikkati çabuk dağılan, ev ödevlerini yapmak istemeyen ya da ailesinden yeterli desteği göremeyen çocukların okul başarısı olumsuz etkileniyor. Çocuğun kapasitesini gereğinden fazla zorlamak ve okul başarısını çok fazla önemsemek ise çocukta psikolojik sorunlara yol açabiliyor.

Çocuğu Kapasitesinin Üzerinde Zorlamak Kaygıya Yol Açabilir

Ödev çocuğun okulda öğrendiği konuyu pekiştirmesi ve uzun süreli hafızaya yerleştirebilmesi amacıyla evde yapması için verilen egzersizlerdir. Amaç, öğrenmenin pekişmesi ve eksik kalan konuların telafi edilmesidir. Her öğrencinin öğrenme düzeyi ve biçimi farklılıklar göstermektedir. Bu çocuğun gelişim düzeyi ve bireysel farkları ile ilgilidir. Öncelikle hem aile hem de öğretmen tarafından çocuğu iyi tanımak ve doğru gözlemek gerekmektedir. Çocuk çok hızlı öğreniyor ya da dikkati dağılıyor, kapasitesini kullanamıyor veya yavaş öğreniyor olabilir. Çocuğu, kapasitesinin üzerinde zorlamak kaygı ve endişeye yol açabilir. Disiplin sorunları nedeniyle çocuk yeteri kadar öğrenemeyebiliyor.
Çocuğun bireysel özellikleri; zeka düzeyi, dikkat, öğrenme tarzı, psikiyatrik durumlar…

Aile; aile içi iletişim, sorunların varlığı, ailenin desteği… O

kul; okulun sistemi, öğretmen faktörü, sınıftaki çocukların düzeyi vb. nedenler çocuğun okul başarısını etkileyen nedenler arasında yer alıyor.

Öğrenme Sorunu Yok İse Disiplin Sorunu Vardır

Çocuğun öğrenme sorunu yok ise disiplin konusunda çalışılmalıdır. Televizyon, tablet, telefon gibi aletlerin, çocuk derslerini bitirdikten sonra belirli bir süre kullanmasına ve izlemesine izin verilmelidir. Uyku ve ders çalışma saatleri olabildiğince belli bir düzende ve çocuğun çalışma ortamı sabit olmalıdır. Anlamadığı konular yapılabiliyorsa aile tarafından anlatılmalı, yapılamıyorsa cevreden ya da bir öğretmen desteği alınmalıdır.

Öğrenme Sorunu Varsa Uzman Desteği Alınmalı

Öğrenme sorunu olan çocuklar için gereken test ve tetkikler yapılarak çocuğun öğrenme sorununun nedenine ulaşılmalı ve tedavi edilmelidir. Bireysel rehabilitasyon ve birebir çalışmalar yaptırılmalıdır. Psikiyatrik ve psikolojik sorun yaşayan çocuklar derse yeterince odaklanamadıklarından dolayı öğrenmeleri sağlıklı gerçekleşemez. Tedavi ile birlikte eksik kalan dersleri için özel çalışma yapmaları ve öğrenme desteği almalıdırlar.

Çocuğunuzun Ödevlerini Siz Yapmayın

Çocuğu yoruluyor diye onun yerine özellikle performans ödevlerini yaparak, gereğinden fazla destek veren aileler var. Amaç, çocuğun yeteneklerini geliştirmesi ve öğrenmesiyken bu durumda gerçekleşemiyor. Korunan ve kollanan çocuk, hayat içinde kendisini nasıl gerçekleştirecek? Nasıl sorunlarla baş edecek? Nasıl atılgan olacak? Ebeveynler farkında olmadan çocuklarına bu şekilde zarar vermiş oluyorlar. Öğretmenlerin de bu durumu fark edip veli ile görüşmesi gerekiyor. Bir başka açıdan bakılacak olunursa ailenin ihmali nedeniyle öğrenme sorunu fark edilmeyen çocuklar da başarısız olur ve bu durum tembellikle karıştırılabilir. Her ikisi de çocukların başarısını olumsuz etkileyen aile kaynaklı sorunlardır.

Başarılı Olman Lazım Mesajı Başarısızlığa Götürüyor

Okul başarısını fazlaca önemseyen ailelerin çocuklarında performans kaygısı görülüyor. Çocuk sürekli verilen "başarılı olman lazım" mesajı nedeniyle bunu gerçekleştirememekten korkuyor ve başarısı düşebiliyor. Dersler önemli evet ama çocuğun ruh sağlığı, sosyal ve bedensel gelişimi de aynı derecede önemlidir. Çocuğun dinlenmesi için de yeterli zamana ve etkinliğe ihtiyacı vardır. Spor, müzik, drama, dans vb. aktivitelerle desteklenen çocuklar daha disiplinli, daha sağlıklı ve mutlular… Ailenin modelliği de iç disiplinle ilgili çocuğun başarısında önemlidir. Kendini yönetebilen, zamanını iyi kullanabilen ailelerin çocuklarında bu davranışlar rol model olarak görülmektedir.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title