Haberler

Öğrenciler, Seracılık Eğitimiyle Para Kazanacak

Güncelleme:

Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesince kurulan serada öğrenciler, hem eğitim görecek hem de harçlıklarını çıkaracak.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesince kurulan serada öğrenciler, süs bitkisi yetiştirerek hem pratik imkanı bulacak hem de gelir elde edecek.

Uluyazı Kampüsü'ne inşa edilen 2 bin 200 metrekare büyüklüğündeki sera, çeşitli bilimsel araştırmalar yanında öğrenciler tarafından da uygulama alanı olarak değerlendirilecek.

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabit Erşahin, seranın öğrencilerin eğitimi açısından önemli sonuçlar doğuracağını söyledi.

Serada süs bitkileri başta olmak üzere bölge şartlarına uyum sağlayacak çalı, fidan gibi türler yetiştireceklerini dile getiren Erşahin, "Biz burada sadece çiçek üretmeyeceğiz. Özellikle iki bölüm üzerinde yoğunlaşacağız. Bunlardan birisi süs bitkileri, diğeri de bölgeyi yeşillendirmek amacıyla kullanabileceğimiz çalı tipi bitkiler olacak. Serada yılda bir milyon bitki yetiştirmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

"Akademik çalışmalarımız da olacak" diyen Erşahin, "Özellikle bu serada fakültemizin bilim insanlarımıza araştırma olanağı sunacağız. Gerekli altyapıyı hazır hale getirmiş olacağız. Orman fakülteleri arasında bu teknolojik altyapıya sahip bu büyüklükte başka sera yok. Amacımız burada öğrencilerimize hem uygulama yaptırmak hem de ihtiyacı olanları yarı zamanlı çalıştırarak en azından bir miktar ekonomik açıdan faydalanmalarını sağlamak" ifadesini kullandı.

Erşahin, serada havalandırma ve sıcaklığın yarı otomatik ayarlanabildiğini belirterek, meslek yüksekokulunun desteğiyle tam otomatik hale getireceklerini, nemden sıcaklık ayarına kadar her şeyi otomatik kontrol edebileceklerini anlattı.

Erşahin, şöyle devam etti:

"Yükseköğretimde uygulama, eğitimin çok önemli aşamasını oluşturuyor. Buradaki amacımız, öğrencilerimizi teorik alanda geliştirirken, diğer taraftan öğrendikleri bilgiyi uygulamalarını ve bizzat görerek öğrenmelerini sağlamak. Diğer husus, mezun olduklarında burada çalışan, uygulama yapan her öğrencimiz bu büyüklükte ve belki de daha büyük bir serayı kurup işletebilecek kapasitede, deneyimde olacaktır. Bu da bizim için ayrıca kıvanç ve gurur kaynağı olacaktır."

Seradaki bitkilerin satışıyla para da kazanılacağını aktaran Erşahin, süs bitkilerini üniversite ve belediyelere satmayı düşündüklerini söyledi.

Erşahin, şu bilgiyi paylaştı:

"Özellikle bölgeye adapte olmuş çalı bitkilerini çoğaltıp şehrimizin etrafında boş arazileri yeşillendirmeyi ve kaplamayı düşünüyoruz çünkü çok ciddi anlamda erozyon söz konusu. Diğer taraftan etraftaki alanlar açık olduğu için muazzam toz, kalkıp şehri tehdit ediyor. Serada yetiştirilen bitkilerle boş alanları yeşillendirerek tozun etkisini azaltmayı düşünüyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Karatekin Üniversitesi Çankırı Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title