Haberler

ÖGESAD Kosova'dan Mutlu Döndü

Güncelleme:

Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, 8-15 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Kosova Balkan Festivali'ne katıldı.

Ödemiş Geleneksel Sanatlar Derneği (ÖGESAD) Yönetim Kurulu üyeleri, 8-15 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Kosova Balkan Festivali'ne katıldı.

Kosova ve çevresinde yoğun temaslarda bulunan heyet, 15 Haziranda Ödemiş'e döndü. Başta Türk Kültürü ve geleneksel sanatlar olmak üzere, Ödemiş ve çevresinin yerel kültürünün tanıtılması amacıyla Kosova Prizren şehrinde festivale katılan ve Gazi Mehmet Paşa Hamamında sergi açan Hat sanatçısı ve ÖGESAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kamer, Kosova Balkan Festivali'nin renkli ve verimli geçtiğini kaydetti.

Kamer, festival etkinlikleriyle ilgili bilgiler vererek, "11. Kosova Sanatla Uyanmak Balkan festivaline davet edilen derneğimiz Kosova ve çevresinde gerçekleştirdiği Kültür ve sanat faaliyetleri ile yoğun bir ziyaret programından sonra yurda döndü. Biz dernek olarak 9 Haziran Pazar günü saat 20.00'de Prizren Gazi Mehmet Paşa Hamamında, Ahşap Oyma Sanatçısı Namık Şık'a ait 'Geleneksel Ahşap Oyma Hat sergisi' ile şahsıma ait 'Zeybekler Figüratif Hat sanatı' sergilerinin açılışını gerçekleştirdik. Açılışa yoğun bir ilgi vardı. Açılış sunumunu Edirne Trakya Üniversitesinden Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler'in yaptığı açılış konuşmasından sonra davetliler eşliğinde sergi gezildi. Sergi açılışına Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Prizren Belediye Başkanı Prof. Dr. Ramazan Muya, Kosova sanatçılar Derneği Başkanı Ethem Baymak, Edirne Üniversitesi öğretim üyeleri, Hacettepe ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Öğretim üyeleri ve öğrencileri, Prizren Esnaf Sanatkarlar ve İşadamları Derneği Başkanı Ediz Çabrat, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı ve KFOR Komutanı (Kosova Barış Gücü) Kurmay Albay Aygün Eker, Prizren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Muharrem Rahte, sanatçılar, yazarlar ile basın mensupları hazır bulundular" dedi.

Kamer, şöyle devam etti: "170 bin nüfuslu bir Türk Şehri olan Prizren şehri Haziran ayı boyunca üç festivale ev sahipliği yapıyor. Bizim Katıldığımız 'Sanatla Uyanmak' Balkan Festivali 11 yıldan beri devam eden halkın teveccühünü kazanmış ve Balkan Kültürlerinin harman olduğu bir kültür ve sanat festivalidir. Sanatla Uyanmak Festivali Türkiye'den katılan sanatçılarla daha da bir anlam kazanıyor. Festival açılışı ve Gazi Mehmet Paşa Hamamındaki sergimizin açılışından sonraki günlerde yoğun temaslarda bulunduk. KFOR Barış Gücü Komutanlığı çerçevesinde görev yapan Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığını ziyaret ettik. Türk Temsil Heyeti Başkanı Kurmay Albay Aygün Eker'in heyetimizi Türk misafirperverliği ile karşılaması bizi oldukça duygulandırdı. Kosova'da Görev yapan Türk Birliği Komutanının çalışmaları ile ilgili yaptığı sunumdan sonra eski Osmanlı Kışlasında görev yapan Türk taburu gezildi. Sonra Plaket takdimine geçildi. Derneğimizin Birgi Ulu Camii logolu anı tabağının sunumu ve ardından Birlik Komutanı Kurmay Albay Aygün Eker'in Derneğimize sunduğu KFOR plaketinin takdimi gerçekleştirildi. Bu manevi anlamı çok büyük olan plaketi ÖGESAD başkanı olarak tüm Ödemişli sanatseverler adına gururla aldım. Festivalin 3. gününde Arnavutluk Tiran Üniversitesinde gerçekleştirilen 'Şiir Dinletisi' programına katıldık. Programda dernek üyelerimizden Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Ahmet Semerci'nin şiir sunumu ilgiyle dinlendi ve büyük bir alkış aldı. Kosova Sanatçılar Derneği Başkanı Ethem Baymak'ın şiir kitabını imzalamasından sonra program sona erdi."

ÖGESAD Başkanı Mehmet Kamer, "Festivalin 4. günü Makedonya Üsküp şehrinde yine şiir dinletisi programı gerçekleştirildi. 5. günde Üsküp ve Priştina şehirlerinin tarihi ve ören yerleri gezildi. Özellikle Priştina Meşhed'de bulunan Murat Hüdavendigar Türbesi ve müzesinin gezilmesi sırasında yaşadıklarımızı kaleme dökmek imkansız. Ata yadigarı Osmanlı eserlerini gezerken; 'Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz /Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz' diyesi geliyor insanın. Festivalin 6. günüde Prizren Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Kültür Merkezini ziyaret ettik. Kültür Merkezi Müdürü Muharrem Rahte yaptıkları çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler verdi. Yine aynı gün Prizren Esnaf Sanatkarlar ve İşadamları derneğini ziyaret ettik. İkili heyetler halinde geçen toplantı ve fikir alışverişi çok faydalı oldu.

Prizren esnafı ve işadamlarının sorunlarını Ödemiş Genç İşadamları Derneği (ÖGİAD) ile paylaşmak ve oradaki Türk ve Müslüman kardeşlerimizin beklentilerini aktarmak istiyoruz. Prizren'deki ziyaretlerimizi Balkan Türk Müziği Derneğinde heyetimize verilen Prizren Halk Müziği konseriyle tamamladık. Dernek başkanı Aluş Nuş beyin Kosova Müziğine yaptığı katkıları ve derlemeleri ile bugün TRT repertuarına girmiş Kosova türkülerini bahsetmeden geçmek haksızlık olur diye düşünüyorum. Kosova ziyaretinde bizlere desteklerini esirgemeyen, bize gönüllerini açan Prizrenli kardeşlerimize, sempatik Prizren halkına, esnafına, işadamına sanatçısına en kalbi selamlar gönderiyorum. Ayrıca bize kurumsal olarak destek veren kurum ve kuruluşlarımıza da teşekkür ediyorum" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yunus Emre Türk Prizren Ödemiş Kosova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title