Haberler

    Oecd: 'Öğretmene Özerklik Profesyonelliği Getiriyor'

    Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 'Öğretmenlerin Profesyonelliğini Desteklemek' raporunu yayınladı.

    Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 'Öğretmenlerin Profesyonelliğini Desteklemek' raporunu yayınladı. Raporda, 2013'te 34 ülkede öğretmenlerle gerçekleştirilen Öğretme ve Öğrenme Uluslararası Anketi'nin (TALIS) verilerinden faydalanıldı. Ankete katılan 34 ülkeden yola çıkılarak, öğretmenlerin mesleki anlamda nasıl daha da profesyonelleşebileceği ile ilgili önerilere yer verildi. Buna göre müfredat ve yöntemler konusunda daha fazla özerkliğe sahip öğretmenlerin mesleki olarak hızlı profesyonelleştiği, daha fazla tatminkar ve yetenekli hissettikleri belirtildi.

    OECD'nin 6 bin 500'ün üzerinde okuldan 100 bin ortaokul öğretmeni ile gerçekleştirdiği TALIS 2013 anket çalışması verilerinden yola çıkarak hazırladığı raporda, 34 ülkede öğretmenlerin nasıl profesyonellik kazanabilecekleri masaya yatırıldı. Öğretmenlerin ülke eğitim politikalarına göre başarıları değerlendirildi; okul çevresi, mesleki tatmin ve özyeterlilik durumları incelendi. 34 ülkede öğretmenlerle ilgili politikaların analiz edildiği raporda, TALIS anketine dahil olmayan Türkiye ile ilgili veri ise bulunmuyor.

    OECD, öğretmen profesyonelliğinin önemli destekleyicilerinden birinin öğretmenlerin kendi işleri konusunda kararlar alabilme mekanizması olduğunu vurguladı. Öğretmenlerine daha fazla özerklik veren ülkelerin daha başarılı eğitim sistemlerine sahip olduğunun altı çizildi. Bu sayede öğretmenlerin özyeterlilik ve tatmin olma düzeylerinin arttığı belirtildi. Yüksek performanslı eğitim sistemleri arasında gösterilen Hong Kong ve Çin'in özellikle son 5 yılda okul yöneticilerine ve öğretmenlere müfredat, yöntem ve öğretim materyalleri konusunda daha fazla özerklik tanıdığını hatırlatan OECD, ayrıca öğretmenler arasındaki etkili bilgi alışverişi ağları kurulmasının önemine de işaret etti. Eğitimciler arasında bilgi alışverişine izin veren sistemlerin öğretmenlerin profesyonelleşmesinde çok önemli katkıları olduğu vurgulandı.

    ÖNERİLER

    Örgüt, öğretmen profesyonelliğini desteklemek için ülkelere şu önerilerde bulundu:

    Öğretmenler mesleğe atılmadan önce pedagojik becerileri kazanmalı ve öğretmenlik pratikleri yapmaları sağlanmalı.

    Sınıflarda bireysel ya da işbirliğine dayalı araştırmalar yapma konusunda desteklenmeliler.

    Mesleğe alma ve mentorluk programları genişletilmeli.

    Mesleki ağlara katılım konusunda cesaretlendirilmeliler. Meslektaşları ile bilgi alışverişleri yapmaları için destek verilmeli.

    ÖRNEK ÜLKELER

    OECD'nin bu konuda örnek gösterdiği bazı ülkelerdeki eğitim reformları ise şöyle:

    Danimarka, geçen yıllarda öğretmen eğitimi konusunda bir reform yaptı. Üniversitelerin öğretmen yetiştirme konusunda daha fazla özerklik almasına izin veren bu reform, OECD'nin örnek gösterdiği düzenlemeler arasında yer aldı.

    Estonya, öğretmen maaşlarını artırdı. Maaş ödeme sisteminde sözleşmeli bir yapıdan tam zamanlı düzene geçti.

    İngiltere, öğretmen performanslarını takip etmek için yeni bir düzenleme gerçekleştirdi. Yerel otoritelere ve okullara kendi politikalarını yapmak için daha fazla özerklik tanıdı. Müfredatları kendilerine uygun şekilde düzenlemeleri için esnekliği artırdı.

    Portekiz, tüm yeni öğretmenler için giriş sınavı uygulamaya başladı. Göreve başlamadan önce zorunlu eğitimde yer alan tüm öğretmenlerin bu sınavda mesleki yeterliliklerini kanıtlaması gerekiyor.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title