Haberler

Odun fiyatları değişmedi

Güncelleme:

Şanlıurfa'da Oduncu Pazarı'nda bu sene odun fiyatları değişmedi, fiyatlar geçen sene ile hemen hemen aynı oranda seyrediyor. Meşe odununun tonu 600 liraya, kaysı odununun tonunu ise 450 liraya satılıyor.

Şanlıurfa'da sıcak havalar yerini serin ve geceleri ise kuru soğuğa bıraktı. Soğuk havaların hâkim olmaya başlamasıyla ve Ekim ayının yaklaşmasıyla beraber vatandaş kışlık odun ve kömür telaşına düştü. Oduncu Pazarı esnafı da gelen yoğun talep üzerine vatandaşın isteği doğrultusunda yakacak odun ve kömür teminine başladı. Oduncu Pazarı esnafından Hacı Müslüm Güler, odun fiyatlarının değişmediğini ve geçen yılla aynı oranda seyrettiğini ifade etti.

EKİM AYINI İPLE ÇEKİYORLARDI
Uzun süredir iş yapamaz durumda olan ve evine siftahsız giden Oduncu Pazarı esnafı Ekim ayını iple çekiyordu. Ekim aynın gelmesi ve vatandaşın yakacak odun ve kömür alması en çok da Oduncu Pazarı esnafını sevindirdi. Yaz aylarında yakacak odun satamayan Oduncu Pazarı esnafı, daha çok inşaatta kullanılan kalas ve keresteleri satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlardı. Ekim ayıyla beraber pazarda hummalı bir çalışma başladı. Bir yandan odunlar depolara doldurulurken, bir yandan da odun kesimi yapılıyor. Yük taşıyan kamyonların ardı arkası kesilmiyor. Oduncu Pazarı esnafının tabiriyle pazara bahar geldi.

FİYATLAR DEĞİŞMEDİ
Hem vatandaşta hem de Oduncular Pazarı esnafında bir telaş başlarken, fiyatların da geçen yıla oranla değişmediği gözlendi. Fiyatın değişmediğini aktaran esnaf, vatandaşın alım gücünün olmamasına dikkat çekti. Geçen yıl tonu 600 liraya satılan meşe odunu bu senede 600 liradan, 450 liradan satılan kaysı odunu da yine 450 liradan satışa sunuldu. Bunun yanı sıra odun alan vatandaşa Oduncular Pazarı esnafı avantajda dağlıyor. 600 veya 450 liraya istediği odunu alan vatandaşın odunları evine kadar ücretsiz bir şekilde götürülüyor. Vatandaşlarda Pazar esnafı sunulan bu hizmetten memnun kalıyor. Her oduncu esnafı kendi bünyesinde 3-4 kamyonet çalıştırıyor. Böylece yük taşıyarak para kazananlar da kış ayı boyunca para kazanmış oluyor.

DOĞALGAZ VE KAÇAK ODUN SATIMI SATIŞLARI ETKİLİYOR
Urfa'da son dönemlerde doğalgaz kullanımı aldı başını gidiyor. Eyyübiye gibi ilçelere henüz doğalgaz gelmemiş olsa da şehrin birçok bölgesinde doğalgaz kullanılmaya başlandı. Özellikle Karaköprü ilçesinde yakacak odun almak için pazara uğrayan insan yok denecek kadar az. Pazar esnafı doğalgaz kullanımın kendi işlerini etkilediğini söyledi. Ama esnafın işini sadece doğalgaz baltalamıyor. Esnafın başka sorunları da bulunuyor. Sоn yıllаrdа kоnutlаrdа dоğаlgаz kullаnımının yаygınlаşmаsıylа birliktе оdun vе kömürdе yаşаnаn düşüşü bir tаrаfа bırаkаn еsnаf, Odunculаr Pazarı dışındа оdun vе kömür sаtışı yаpаnlаrdаn da dertli. Sаncаktаr Mаhаllеsi'ndeki Oduncular Pazarı Esnafı, "Doğalgazın yaygınlaşması yetmiyormuş gibi bir de başımıza kaçak odun satanlarda çıktı. Korsan şekilde ara mahallelerde yakacak odun ve kömür satışı yapanlarda var. Özellikle çeşitli yerlerden yardım adı altında alınan kömürler mahalle aralarında satılıyor. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Dışarıda, mahaller aralarında kömür ve odun satışı yapılmasını istemiyoruz" dedi.

GÜLER: FİYATLAR GEÇEN SENE İLE AYNI ORANDA SEYREDİYOR
Oduncu Pazarı esnafından Hacı Müslüm Güler, odun fiyatlarının değişmediğini ve geçen yılla aynı oranda seyrettiğini ifade etti. Güler, "Oduncu Pazarı'nda kışlık yakacak odun, kereste ve kalas satıyorum. Bu sene odun fiyatları değişmedi, fiyatlar geçen sene ile aynı oranda seyrediyor. Meşe odununu tonu 600 liraya, kaysı odununun tonunu ise 450 liraya satıyoruz. Odunlarımız ton üzerinden satılıyor. En ucuz odun kaysı odunudur ama en çok tercih edilen odun ise meşe odunudur. Çünkü en iyi yanan odun odur. Satışlar bir ay önceden başladı. Sobalar kaldırılana kadar satışlarımız devam edecektir. Nisan ayına kadar devam eder diyebiliriz. Kış çok sert ve soğuk geçmezse eğer bir ton odun aldığınızda size kış ayını çıkarana kadar yeter ama kış ayı sert geçerse bir ton odun yetmeyebilir. Odunlar bize dışarında tüm olarak geliyor, biz ise burada sobada yanacak kadar küçük hale getirip satışa sunuyoruz. Vatandaş bizim yanımıza geliyor, istediği odunu seçiyor, biz burada kesip vatandaşın evine kadar götürüyoruz. Bunun içinde insanlardan fazla para almıyoruz, teslimat tamamen ücretsiz oluyor. İnsanlara da böylece ücretsiz hizmet sunmuş oluyoruz" diye konuştu. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title