Haberler

Ödemiş'te Büyükşehir Yasası'nın Tarıma ve Kırsal Alana Etkileri Ele Alındı

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Bülent Gülçubuk, Ödemiş'te yaptığı sonumda, Büyükşehir Belediye Yasası'nda yapılan değişikliğin kır ve kent arasında kargaşa yaratacağını...

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Ödemiş'te yaptığı sonumda, Büyükşehir Belediye Yasası'nda yapılan değişikliğin kır ve kent arasında kargaşa yaratacağını iddia ederek, yasa ile köy halkının uğrayacağı zararlar, kır nüfusu yoğun kentlerde belediyelerin yönetimine giren tarımsal üretimde yaşanacak olumsuzluklar ve yeni oluşumun olası olumsuz etkileri konularında ayrıntılı bilgiler verdi.

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk'un, yeni Belediye Düğün Salonu'nun toplantı salonunda verdiği konferans, vatandaşlar tarafından ilgi ile izlendi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından Ödemiş Belediyesi ve Kent Konseyi işbirliğinde düzenlenen toplantıda, yeni Büyükşehir Yasası'nın tarım ve kırsal alana etkileri ve tarımsal alanlarda yaşanacak değişim anlatıldı.

Konferansa Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Tomar, Kurtuluş Bingöl, Hatice Zeybek, Ekim Özal, Aliağa Tarım Kredi Kooperatifi'nden Adnan Akpınar, İzmir Büyük Şehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanı Ziya Çavdar, Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Bademli Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, CHP İlçe Yönetim Kurulu üyesi Fahri Sayat ve bazı köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Yasası'nın tarım sektörünü, doğal kaynakları, çiftçiyi, köylüyü ve tüm ülkenin bugününü ve yarınını nasıl etkileyeceğini anlatan Gülçubuk, yasanın Türk köylüsü için yıkıcı olacağını iddia etti.

Yeni Bütünşehir Yasası'yla köylerin mahalle durumuna geleceğini, kırsal alanlardaki çiftçilerin bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirten Gülçubuk, "Yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliğinin kaldırılarak mahalleye dönüştürülmesi buralarda yaşayan insanlarımız için bir takım sıkıntıların başlangıcı anlamına geliyor. Üreten, ürettiği ürününü zor şartlarda satarak kıt kanaat geçinen köylümüzü önümüzdeki yıllarda daha zor günler beklemektedir" dedi.

Büyük Şehir Yasası'nın ekonomik boyutu ile ele alındığını, oysa ki sosyolojik, çevresel ve ekolojik boyutunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, çıkan yasanın; toplumsal uzlaşıyı ve toplumsal talebi karşılamadığını, eşitlik ve adaleti de gözetmediğini söyledi.

Gülçubuk, özetle şunları söyledi: "Yasa, merkezin etkisini daha da arttırıyor. Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi (YİKM) adıyla bir kurum oluşturuluyor. Bakanlar Kurulu Kararı ile bu illere bağlı ilçeler ve diğer illerde de YİKM kurulabilecek. Yatırım izleme ve koordinasyon merkezinin sevk ve idaresi illerde valilik, ilçelerde ise kaymakamlar tarafından yerine getirilecek. Büyükşehir sınırlarına dahil edilen köylerde yaşayanlar; içme suyu, atık su gideri, alt yapı yatırımları ve benzerleri için zamanla 'bedel, katılım payı' adı v.b. adlarla yeni harcama kalemleri ile karşılaşacakları gibi, bu giderler metropol alandaki fiyatlar düzeyine ulaşarak gittikçe daha ağır maliyetli bir yaşama mahkum olacaklar. Yasa ile yalnızca büyükşehir belediyesi olan iller değil, diğer illerde de 559 belediyenin, nüfusun 2000'in altına düşmesi nedeniyle kapatılması öngürülmüştür. Yalnızca nüfus kriterini esas alan bir düzenleme söz konusudur. Böyle bir düzenleme, hizmetin yerelden sağlanması ve toplumun kararlara katılması açısından büyük dengesizliklere neden olacaktır."

Konuşmasında kırsal arazinin kentleşeceğini, kentsel araziye dönüşen sözkonusu alanların ise arsaya dönüştürüleceğini, daha sonra da bu arsaların imarlaştırılarak rant alanı haline getirileceği değerlendirmesinde bulunan Gülçubuk, "Eğer üretiminiz sınırlıysa, dış ticaret açığınız fazla ise, sanayiniz yeteri kadar üretimde bulunamıyorsa, bir dönem sonra görüldüğü gibi doğal kaynakları servete dönüştürme hesabını yaparsızın, Türkiye gibi ülkelerde de en büyük servet ve sermaye, doğal kaynaklar olarak karşımıza çıkar" diye konuştu.

Türkiye'deki verimli toprakların yabancılara satışının da dikkatle incelenmesi gerektiğini belirten Gülçubuk, çiftçi örgütlerini mücadele etmeye çağırdı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ziraat Mühendisleri Odası Ankara Üniversitesi Ödemiş İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title